Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 37 008 til 37 015 av totalt 50 021 spørsmål «forrige neste»
Stokkender
Hvor gammel er stokkand-hannen når hodet får grønnskjær?
A.H.M. (21.07.2013)
Svar:
Det får den utpå ettersommeren i sitt første leveår, når den skifter fra ungfugldrakt til voksen drakt. Fra september (ca) har unge hanner en drakt veldig lik eldre hanner.
Roar Solheim (10.08.2013)
fugl på fjellet
Hei, jeg var på Brokke i Setesdal og så denne fuglen, er det en heipiplerke?
L. (10.08.2013)
Svar:
Ja, dette er en heipiplerke.
Roar Solheim (10.08.2013)
Ung vandrefalk
Hei, var heldig i går å fikk se en ung vandrefalk og en spurvhauk som jaktet på en svaleflokk samtidig, er det vanlig at de samarbeider om dette? Hurum.
Joachim 13 år
Bildet viser vandrefalken i stup.
J.1.Å. (10.08.2013)
Svar:
De samarbeider neppe aktivt, men det kan hende at en av dem (uvisst hvilken) drar nytte av den forvirring som den andres jakt skaper mellom svalene, og dermed forsøker å snappe en av dem. Rovfugl og rovpattedyr er dyktige til å oppdage slike situasjoner hvor mulige byttedyr blir distrahert av andre årsaker, og utnytter dette til selv å kunne fange seg mat.
Roar Solheim (10.08.2013)
Gjerdesmett
Hei, ser denne lille fuglen vær dag nå, virker ikke særlig redd når jeg nærmer meg den. En gjerdesmett vil jeg tro. (Hurum)
J.1.Å. (10.08.2013)
Svar:
Ja, dette er en gjerdesmett. Hvis vinteren ikke blir for lang og kald, kan det hende du får se den gjennom hele vinteren hos deg.
Roar Solheim (10.08.2013)
Hvorfor lufter Skarven vingene ?
Jeg lurer på hvorfor Skarven sitter og lufter vingene. Trodde fjærene var vannavstøtende.
R.A. (09.08.2013)
Svar:
Skarvene har fettkjertel om smører dette på fjærene lik andre fugler, men de slipper en del vann inn mellom fjærene når de dykker. Dermed kan de dykke lettere og kanskje med mindre energi enn f. eks. ender, som har mye luft mellom fjærene. Men når skarvene er ferdig med å dykke, må de tørke vekk dette vannet mellom fjærene. Dette er grunnen til at de sitter med vingene ute.
Roar Solheim (10.08.2013)
Patent for mindre søl (til deg som spør)
Min idé er i grunnen bare å lage en "finke-fender" :) Klipp i stykker lokket til en iskremboks og stapp det opp i fuglebrettet som vist på bildene. Poenget er bare å lage en litt høyere vegg slik at det blir vanskelig for finken å rote da de må strekke hodet lenger ned for å nå maten. "veggen" min er litt over 2 cm høy. Prøv deg frem. Tomme skall blir det uansett, men du unngår en del uspiste frø og at materen blir tom på et blunk :)
A. (21.07.2013)
Svar:
Takk for gode råd! Dette er det mange som vil kunne ha nytte av.
Roar Solheim (09.08.2013)
Skadet måke
Hei utenfor arbeidsplassen min halter en skadd måke. Vingen henger litt ned på siden og den ser rett og slett ikke ba ut. Hvem kan kontaktes for å få hjelp til den? Jeg bor i Stavanger. Er det vanlig at det prioriteres i det hele tatt?
K.S. (09.08.2013)
Svar:
Det er dessverre ikke noe offentlig organisert mottak eller ansvarsforhold med hensyn til skadde fugler eller mindre pattedyr. Hvis du ringer forvaltningsmyndigheter, er det helst de lokale viltnemnder som kobles inn, og i mange tilfeller har de bare avliving som eneste utvei. Mange lokale fuglefolk har erfaring til å kunne vurdere om skader på fugl har mulighet til å leges eller ikke. Fugler som har for kompliserte skader, bør derfor avlives, men i mange tilfeller kan fuglene helbredes og leve i mange år etterpå. Hvis du leter på NOF sidene "birdlife.no", vil du kunne finne kontaktpersoner for fuglemiljøet i Stavanger.
Roar Solheim (09.08.2013)
Hønsehauk!
Har funnet en hønsehaukunge her, som ikke kan fly, venter på at fuglefolket skal komme og hente den, hva kan man gi de?
N.N (09.08.2013)
Svar:
En hønsehauk bør du gi rent kjøtt. Du kan bruke biter av kyllingkjøtt eller fra andre dyr (storfe, gris etc.), bare det er rått og ukrydret. Kapp små biter (3-4 sukkerbiter i størrelse), og dypp dem i vann før du gir dem til fuglen - da får den både væring og litt vann i seg.
Roar Solheim (09.08.2013)