Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 943 til 48 950 av totalt 50 265 spørsmål


#Økologi og atferd

stær

kor ofte ruger stæren om morningen eller på kvelden??

F. (26.04.2007)

Svar:

Hei!
I et studie ble det funnet at i rugetiden tilbragte hunnen hele natten og 71-88 % av dagen i reiret. Hunnen ruger alene, men kan bli avløst av hannen som kan redusere varmetapet fra eggene ved å sitte over dem uten å ruge.

Tore Reinsborg (26.04.2007)


#Økologi og atferd

Pingvin

Hvordan overlever en pingvin kulden? Utenom at de står inntil hverandre, hva er det som får dem til å være i kulden?

H. (26.04.2007)

Svar:

Hei!
I tillegg til at pingvinene klumper seg sammen, vil de også skifte posisjon i klumpen. På den måten skifter de på å være i sentrum hvor det er varmest. De har også en spesielt tett fjærdrakt og fettlag innenfor fjærene som hjelper på mot kulda. Pingvinene er utviklet med tanke på livet i kalde strøk, og vil ikke kunne være skikket til et liv hvor det er varmt (f.eks i tropiske strøk).

Tore Reinsborg (26.04.2007)


#Diverse

kan du svare på dette

jeg trenger og vite hvorfor hesten min ikke spiser lenger
P.G.R. etter att vi harr ridd han. hviss vi rir ha på kvelden så spiser han ikke før neste dag. svar så fort du kan, og han min hest og er en nordlndshest og heter lille gutt. han er 14 år

C. (26.04.2007)

Svar:

Hei!
For å svare på spørsmål om hester, vil vi råde deg til å spørre en veterinær. På nettstedet under vil du kunne få kontakt med slike:
http://dyrenett.no/no/s/dyrlege.asp

Tore Reinsborg (26.04.2007)


#Økologi og atferd

Rødstrupe og klekking av egg

Hei.

Klekkes en rødstrupe unge på samme måte som en kylling(høne)? Blir det luftlomme i egget på samme måte? Har den også en kalkpigg/eggtann? Jeg trenger opplysningene til en oppgave i naturfag.

H. (26.04.2007)

Svar:

Hei!
Utviklingen av alle fugleegg er i prinsippet det samme.

Tore Reinsborg (26.04.2007)


#Fuglekasser

stær

kan vi se i stærkassen nor ungene er blitt klekket eller blir moren redd for det....og viss den ruger gjør han ingenting då???

F. (26.04.2007)

Svar:

Hei!
Fuglekassene bør ikke sjekkes for ofte da det vil forstyrre fuglene unødig. Den beste tiden å sjekke kassene på, er når ungene har vokst litt til.

Tore Reinsborg (26.04.2007)


#Sykdom og skader

Undulat - belegg på nebb

Hei
Har en undulat, som er ca 12 år. Den siste tiden har hun fått et belegg/utslett øverst på nebbet. Har også mistet litt flere fjær enn vanlig og virker litt døsig.

K. (25.04.2007)

Svar:

Hei!
Når det gjelder spørsmål om undulater, vil vi tipse deg om nettstedet under. Her blir det svart på ulike spørsmål om kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.

Tore Reinsborg (26.04.2007)


#Fuglekasser

ugle

kor bør ein uglekasse henges og kor mange meter oppen for bakken????????

F.@. (25.04.2007)

Svar:

Hei!
Det avhenger av hvilken art hvor du bør henge opp uglekassene. Perleugla er den uglearten som er lettest å få i kasser, og kasser for disse kan henges opp i barskogsområder. Heng de gjerne på myrholmer i flatere terreng i barskogområder istedet for bratt terreng. Dette pga at måren liker seg i bratt terreng, og kan ta for seg av perleuglas egg og unger. Perleugla er imidlertid sjelden på Vestlandet. Kattugla er også en art som er ganske lett å få i kasser (i Sør-Norge), og kasser for denne kan henges opp i skogholt i kulturlandskapet. Felles for alle uglekasser, er at de bør henges opp 4-6 m over bakken, og litt unna trafikkerte veger og stier. På nettstedet under vil du finne mål på uglekasser:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (26.04.2007)


#Økologi og atferd

Hekketid for skjærer

Hei,
når er det skjærene hekker?

W. (25.04.2007)

Svar:

Hei!
Skjærene legger eggene som oftest i siste halvdel av april, stundom i begynnelsen av april i Sør-Norge. I Nord-Norge vil eggleggingen skje litt senere enn sørpå. Reirbygging kan finne sted langt tidligere, og allerede på mildværsdager i januar kan den finne på å begynne sånn smått på reirbyggingen.

Tore Reinsborg (26.04.2007)

««første 48 943 - 48 950 av 50 265 siste»»