Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 677 til 48 684 av totalt 50 017 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hjælp

jeg har haft en fugl ude i min have det ligner en spurvehøg men ved ikke om det er den jeg har et billede men det er ikke så tydeligt er der en man kan sende det til som ved noget om de fugle

A. (01.05.2007)

Svar:

Hei!
Du kan sende bilde av fuglen til adressen under, så skal vi prøve å hjelpe deg med identifiseringen:
fuglevennen@birdlife.no

Tore Reinsborg (02.05.2007)


#Økologi og atferd

Skjærer

Vi har et skjærepar i et tre rett oppe i gaten.....hvor lenge holder et par sammen og hvor gamle blir de? Og fortell gjerne mer om de....

N.N (30.04.2007)

Svar:

Hei!
Et skjære-par kan holde sammen livet ut, og i Norge er høyste registrerte alder på skjære 14 år og 11 måneder. Høyeste registrerte alder i det øvrige Europa er 15 år og 1 måned. Du kan lese mer om skjæra på nettstedene under:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=164
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=216

Tore Reinsborg (02.05.2007)


#Økologi og atferd

Skogsdue

Vi har en skogsdue som ligger på egg i hagen vår. Treet skal sages ned fordi vi skal grave i hagen. Hvor lenge ligger den på egg og hvor lenge må ungene bli i reiret? Kan vi prøve å flytte reire?

K. (30.04.2007)

Svar:

Hei!
En dueart som kan finne på å hekke på et slikt sted er ringdua. Denne er noe større enn byduene. Også tyrkerdua kan nok hekke på slike steder, men denne er mindre tallrik enn ringdua. Rugetiden hos ringdua er 15,5-18 døgn, mens ungene blir i reiret i 3-4 uker. Rugetiden hos tyrkerdue er 14-16 døgn, mens ungene blir i reiret 18-20 døgn. Vi vil ikke anbefale dere å flytte reiret, men istedet vente med å hugge ned treet til ungene har flydd ut.

Tore Reinsborg (02.05.2007)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Hallo!
Er det mulig å få kjøpt fuglekasser som byggesett,eventuelt hvor skal jeg henvende meg?
Er en hyperallergisk person med interesse for fugler, men er en vanskelig kombinasjon. Trestøv er et problem.

V. (29.04.2007)

Svar:

Hei!
Fuglekasser kan kjøpes via nettstedet under:
http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!ruofo!&rstadv=J

Tore Reinsborg (02.05.2007)


#Økologi og atferd

Due i Tuja

Vi har fått en ny nabo. En due som ligger å ruger på redet den har bygd inne i ett av våre Tuja trær.
Hvor lenge ruger Dua og hvor lenge blir ungene i redet? Jeg skulle ha malt verenda rekkverket som Tujaen står inntil, men vil ikke forstyrre for mye

T.A. (29.04.2007)

Svar:

Hei!
En dueart som kan finne på å hekke på et slikt sted er ringdua. Denne er noe større enn byduene. Også tyrkerdua kan nok hekke på slike steder, men denne er mindre tallrik enn ringdua. Rugetiden hos ringdua er 15,5-18 døgn, mens ungene blir i reiret i 3-4 uker. Rugetiden hos tyrkerdue er 14-16 døgn, mens ungene blir i reiret 18-20 døgn.

Tore Reinsborg (02.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Verdens vanligste fugl

Hva heter verdens vanligste fugl, hvor fins den og hvor mange finnes det av den????

S. (29.04.2007)

Svar:

Hei!
Verdens mest tallrike fugl er trolig blodnebbveveren som lever i tropisk Afrika. Det er trolig dobbelt så mange blodnebbvevere som mennesker i verden.

Tore Reinsborg (02.05.2007)


#Økologi og atferd

Hvorfor banker fuglen med nebbet på vinduene våre?

Hei!
I over en uke nå har vi hatt en nærgående liten fugl rundt huset(vi er dårlige på fuglenavn, men den er grå, med hvitt bryst og svart hode og lang svart stjert). Fra tidlig morgen til sene kveld flyr den rundt huset og liksom kræsjer forsiktig i forskjellige vinduer og gir en rask bankelyd på vinduet. Fuglen virker ellers ganske tam, dvs hvis vi åpner terassedøren når den er der, flyr den ikke bort, men blir gjerne stående å vippe på rekkverket og titte på oss. Når vi går inn igjen fortsetter den med å fly på vinduet. Vi synes så synd på fuglen da det jo må være utrolig slitsomt å holde på på denne måten. I tillegg vekker den oss i 6-tiden om morgenen ved å banke på soveromsvinduet. Vi vil gjerne vite hva som driver fuglen til denne nitidige aktiviteten og om det er noe vi kan gjøre for å få den til å holde opp?

G. (29.04.2007)

Svar:

Hei!
Det er antagelig en fugl som opplever sitt eget speilbilde i vinduet, og tror det er en rival som har kommet innenfor dens territorium. Din beskrivelse kan tyde på at det er snakk om en linerle. Antagelig vil fuglen slutte med denne adferden ganske snart, da den etterhvert vil finne ut at rivalen ikke er reell. En måte å få slutt på adferden, kan være å minske vinduets speileevne ved bruk av gardiner, persienner e.l.

Tore Reinsborg (02.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle på Bømlo

Jeg hører ugler på nettene på Finnås vest i Bømlo - hvilke ugletype er det mest sansynlig ?

H.K. (01.05.2007)

Svar:

På den kanten av landet er det mest sannsynlig at du hører kattugler. De kan være ganske "støyende" av seg til tider. En annen art som kan finnes i dette området er hornugla, men den har svært beskjeden lyd som svært få lgger merke til (et lavmælt, dempet hoooo som den roper ut i omtrent samme takt som vi puster).

Roar Solheim (01.05.2007)

««første 48 677 - 48 684 av 50 017 siste»»