Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 37 524 til 37 531 av totalt 51 039 spørsmål «forrige neste»
Alpekråke
Viser til alpekråke i Møre og Romsdal. Såg om alpekråke på et opptak fra TV i dag og kan med nesten 100% sikkerhet at jeg så en sånn på Sunndalsøra for ca 2 år siden. Den var mye større enn en svarttrast,og med gulorange nebb. Oppserverte også at fjæra var svart og litt blanke. Den satt på en steinfylling. Søkte på alpekråke i dag og fikk se at den kanskje var oppservert i Gjemnes som bare er noen mil herfra. Jeg har mang en gang lurt på hvilken fugl det var og jeg er helt sikker ar det var en slik jeg såg. Synd jeg ikke hadde med noe å ta bilde med.
B.S. (12.11.2013)
Svar:
Beklager - uten fotodokumentasjon blir ikke en slik melding ansett som riktig tolkning, siden alpekråke ikke er en art som observeres i Skandinavia som sjeldne gjester. Du har nok gjort en feiltolkning, uten at jeg kan si noe sikrere hva som kan ligge til grunn for det du har sett.
Roar Solheim (12.11.2013)
Varsler.
En sjeldenhet i hagen.
Hei, i går morges var jeg ute i hagen min for å fotografere litt småfugl og sånt, da alle sammen plutselig lettet, å så satt det en (Varsler) i hasselnøtt treet. kun ca 3m. unna meg, i hagen min. Gård på Hurum (Sør-Østlandet)
J.S. (11.11.2013)
Svar:
Det var artig, og et flott bilde. Vi har ikke så mye varslere som overvintrer i Sør4-Norge, så det er alltid litt ekstra når en får besøk av en av dem. Men de mindre fuglene er neppe særlig begeistret, siden varsleren kan jakte på meiser og andre småfugler.
Roar Solheim (12.11.2013)
Hvitryggspett
Hei!
Lurer på om dere kan fortelle meg om det finnes en fugl som er lik Hvitryggspett?
Jeg bor i Mosjøen og vi ser en Hvitryggspett som henger på en fuglemater med nøtter i.
Jeg er fra Bergen men har aldri sett en sånn fugl før. Har lest at den kalles for Fylkesfugl i Hordaland,
samt at bestanden er liten og den er ikke lenger nord enn Sør Trøndelag.
Derfor lurer jeg på om det er en annen fugl som har samme farge på hode og nede på rumpa? Den var på størrelsen som en Svarttrost. Fikk ikke tatt bilde av den men min samboer så den også.
Mosjøen er ca 40 mil nord for Trondheim.
A.B. (12.11.2013)
Svar:
Jeg tipper du ser enten en ung flaggspett, eller en dvergspett. Den er mindre, men har hvitt på ryggen likt hvitryggspetten. Unge flaggspetter er mer like hvitryggspett enn hva voksne flaggspetter er.
Roar Solheim (12.11.2013)
Foring av svaner
Hei. Her i elva Igna har vi et knoppsvanepar som kommer hver sommer, og drar på høsten. I år er de her enda i november. Kan det være fordi de nå blir foret veldig mye? Kan man ødelegge trekket ved å fore for mye, slik at de velger å bli?
T.L. (12.11.2013)
Svar:
Svaner kan velge å vente med å trekke helt til det legger seg is, og da kan det kanskje hende at ekstra foring er med på å forlenge fuglenes tilstedeværelse. Men det er det ikke noe galt med.
Roar Solheim (12.11.2013)
Skjærer skremmer småfuglene?
Hei
Kjempefin side! Har matet fuglene i hagen i flere år. Her har småfugler, ekorn, skjærer og ringduer kost seg sammen. For noe uker siden forsvant småfuglene og nå er det bare skjærer igjen. Hva er grunnen til det? Ekornene er også borte.
B.M.N. (12.11.2013)
Svar:
Det er neppe på grunn av skjærene, men trolig mer at de aktuelle artene har trukket videre. Selv kjøttmeis trekker videre selv om de finner en forplass med rikelig med mat.
Roar Solheim (12.11.2013)
Fluesnapper
I dag , 12 november , fant jeg en død fugl som jeg mener var en ungfugl , hunn , av svarthvit fluesnapper. Den har trolig fløyet på vinduet siden den lå rett nedenfor det. Men burde ikke denne være på tur til varmere strøk på denne tiden ? Kanskje den ikke har hatt sånt hastverk på grunn av den sjeldne varme , snøfrie høsten vi har hatt ?
Per Beverfjord , Tingvoll
N.N (12.11.2013)
Svar:
Det var veldig sent, ja. Det hadde vært fint med et bilde for sikkerhets skyld.
Roar Solheim (12.11.2013)
Gråspurvbestanden
Hvordan står det til med gråspurvbestanden i Norge pr 2013?
H.W. (09.11.2013)
Svar:
I mange deler av Norge og over store deler av Europa er gråspurvbestanden på nedtur. Årsakene kjenner man ikke helt til og de er sannsynligvis bestående av flere faktorer. Det som er spesielt er at pilfinken, som er svært lik gråspurv, er blitt den dominerende fugl av de to artene flere steder, spesielt i sørlige deler av landet. Den har en raskt økende bestandsutvikling.
Morten Ree (11.11.2013)
Korsnebb
Kan Korsnebb og senke temperaturen om natta for å takle vinteren? Hvor mange grader kan den i så fall senke tempeaturen? Hva vil det si at den er torpor?
H. (09.11.2013)
Svar:
Så vidt vi kjenner til senker ikke korsnebbene kroppstemperaturen. Kolibrier kan gjøre dette. Det er denne tilstanden som kalles torpor på engelsk. Senket kroppstemperatur og kroppsfunksjoner, men ikke så mye at det kan kalles dvale (som hos piggsvin og flaggermus om vinteren).
Roar Solheim (10.11.2013)