Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 939 til 48 946 av totalt 50 306 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fugle egg

kas fugl leg kvite egg med rød rosa priker på og veldig små
eg

N.N (06.05.2007)

Svar:

Hei!
Hvis du har sett egg(ene) i ei fuglekasse, er det nok et meise-egg. Mest sannsynlig kjøttmeis eller blåmeis. Forøvrig er det flere andre arter som ikke hekker i fuglekasser som kan ha lignende fargesammensetning på eggene.

Tore Reinsborg (08.05.2007)


#Økologi og atferd

ruging

hvor lenge om gangen kan et rugende fuglepar være borte fra eggene, før de ikke lar seg klekke?

E. (06.05.2007)

Svar:

Hei!
Når det gjelder hvor lenge eggene kan ligge uten varme fra foreldrene, så kommer det an på flere faktorer. Utetemperaturen er avgjørende. Er det kaldt vil eggene kjøles ned hurtigere, og kan i verste fall dø. Mange fugler begynner ikke å ruge før hele kullet er ferdiglagt. Ved rugestart begynner egget (embryo) å utvikle seg. Da er det viktig at den interne temperaturen i eggene holdes jevn for at alt skal ligge til rette for at den kommende fugleungen skal bli sterk og frisk ved klekking. Normalt ligger denne temperaturen på 37-38 grader celsius hos norske fugler.

Tore Reinsborg (08.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Træna 29 april 2007

Var på Træna i slutten av april, og hørte en fugl som plystret en lang sammenhengende plystrelyd (synkende tone). Kunne ikke høre at den laget andre lyder.
Jeg fikk ikke sett fuggelen, og lurer fælt på hvilken art det kan ha vært. Den oppholdt seg nedenfor fjellene på øya Sanna (Træna)

O.J. (06.05.2007)

Svar:

Hei!
Tida på året, sted og at fuglen hadde plystre-lyder kan tyde på at du har hørt en syngende ringtrost. Den hekker gjerne i bratt og urete terreng. På nettstedet under kan du finne en kort sekvens av ringtrost-sang ved å klikke på artsnavnet:
http://www.fuglar.no/galleri/lyder.php

Tore Reinsborg (07.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hønsehauk

kan hønsehauken lage forskjelige lyder

S. (06.05.2007)

Svar:

Hei!
Hønsehauken har forskjellige typer lyder, men utenfor hekkeområdet vil den forholde seg taus. I hekkeområdet kan man høre spesifikke kontaktlyder, parringslyder, tiggelyder og varsellyder.

Tore Reinsborg (07.05.2007)


#Økologi og atferd

Hakkespett

Etter en liten diskusjon trenger svar på om hakkespetten fester kongler i hullet den hakker ut i treet når den spiser, for at kongla skal bli stødigere når den spiser???
Noen mener det er for å hakke ut for reir???

H. (05.05.2007)

Svar:

Hei!
Det er vanlig at flaggspetten bruker forskjellige sprekker og hull i trær og stolper til å feste kongler i. Dette gjør den nok for at det skal bli lettere å få tak i de små frøene innenfor kongleskjellene. Det kan etterhvert hope seg opp store dunger av uthakkede kongler under slike trær/stolper, og slike plasser blir gjerne kalt spettesmie. Av spettene er det bare flaggspetten som spiser konglefrø. Den bruker nok andre trær til å lage reirhull i.

Tore Reinsborg (07.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ukjent reir

Eg var og gjekk tur i skogen ein dag plutseleg såg eg et halv stors reir det var ca 35 cm bredt og det var på toppen av et halvstort furutre eg trude det var et nøtteskrike reir men eg var ikkje sikker vett du kaslags reir det er

S. (05.05.2007)

Svar:

Hei!
Det er ikke utenkelig at det kan ha vært et nøtteskrike-reir du har funnet. Størrelsen passer til denne arten. Hvis det utvendig besto av tynne kvister, vil det ytterligere styrke troen på at det er et nøtteskrike-reir.

Tore Reinsborg (07.05.2007)


#Økologi og atferd

Sothøne

Jeg bare lurer på om sothønene bytter partnere, eller har de samme partner hele livet?

B. (05.05.2007)

Svar:

Hei!
Hos sothøna holder paret sammen i hekkesesongen, mens det er usikkert hvorvidt paret også kan holde sammen i vinterområdene. Trolig kan de gjøre det i områder hvor territoriet forsvares året rundt. I Norge blir de som regel tvunget til å trekke bort fra hekkeområdene om vinteren, så norske sothøner har trolig ikke livsvarige partnere.

Tore Reinsborg (07.05.2007)


#Økologi og atferd

Vinterforberedelser hos skjæra

Jeg skriver en oppgave om fugler, og har valgt Skjær til min fugl. Men jeg lurer veldig på hvordan Skjæra forbereder seg til vinteren? Samler/Hamstrer den mat?

B. (05.05.2007)

Svar:

Hei!
Skjæra er ikke blant de kråkefuglene som hamstrer næring, i motsetning til nøttekråke, nøtteskrike og lavskrike. Skjæra lever i sterk tilknytning til bebyggelse, og vil pga dette kunne finne nok mat året gjennom.

Tore Reinsborg (07.05.2007)

««første 48 939 - 48 946 av 50 306 siste»»