Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 48 835 til 48 842 av totalt 50 265 spørsmål «forrige neste»
Kattugleunger
Vi er så heldiga at vi har fått kattugler i kassa i år. Det er fantastisk morsomt. Ungene har begynnt å titte ut av hullet i kassa. Jeg leste i en fuglebok at det går ca en uke fra ungene er ute av kassa til de kan fly. Hvordan er muligheten for å overleve? Bare en av ungene stikker hodet ut av kassa, er det et veldig spetakkel fra trosten. Her er det rever og katter, så vi er naturlig nok litt bekymret....
A.B.K. (21.05.2007)
Svar:
Hos de fleste ugler og rovfugler er nok desverre dødeligheten stor det første leveåret. Særlig utover høsten dør mange ungfugler fordi de ikke klarer å finne et eget leveområde, klarer å lære hvilke byttedyr de kan jakte på og hvor disse finnes, eller lære å passe seg for andre, større rovfugler som kan spise dem. Troster og andre småfugler vil alltid mobbe uglene og forsøke å jage dem vekk - det er deres måte å redusere faren for selv å bli spist. Varslingen er også et signal ti ugla om at småfuglene har oppdaget den, og at den ikke lenger har overraskelsesmomentet på sin side hvis den vil begynne å jakte.
Roar Solheim (21.05.2007)
Spørsmål:
hvor mange egg legger keiserpingvinen
N.N (21.05.2007)
Svar:
Den legger kun ett egg i hekkesesongen. Hannen ruger alene ut egget mellom sine føtter og en hudpose på magen.
Roar Solheim (21.05.2007)
Savnet Stær
Hei, vi har hatt stær i en stærkasse som vi har hengt opp, den var der og bygget hver morgen i ca 14 dager, og vi kunne ofte se at det satt en inne i kasse åpningen. Men nå har de blitt borte, hva kan ha skjedd, er det mulig at den kommer tilbake (har vært borte ca 1 uke), kan kassen henge feil med tanke på sol osv?
M. (19.05.2007)
Svar:
Det er alltid vanskelig å vite hvorfor et fuglereir blir forlatt. Det har neppe noe med fuglekassa å gjøre (da ville ikke fuglene ha valgt den fra starten av). Kanskje har en av de voksne omkommet (påkjørt, tatt av spurvehauk, katt eller annet, osv.) Hvis hannen blir borte, kanhunnen oppgi hele hekkeforsøket. Forsvinner hunnen, vil ikke hannen lege seg til å ruge alene, og reiret blir oppgitt.
Roar Solheim (21.05.2007)
Rovfugl i Provence i Sør-Frankrike
Hei! Vi var på en vårtur i Provence i en dal like ved en stor innsjø - fredelige og landlige omgivelser. Første morgenen fikk vi besøk av en stor brun rovfugl med gult nebb og gule klør, som sirklet over oss i lav høyde i et par minutter før den trakk høyere opp og forsvant. Vi har lyst til å prøve å finne ut hvilken fugl det var, men beklageligvis fikk vi bare bilder som viser siluetten av fuglen. Kanskje dette er nok for dere til å se hvilken fugl det er snakk om ? Vingespennet var rundt 1 meter.
Bildet ligger her: http://www.flickr.com/photos/66968707@N00/
A.A. (20.05.2007)
Svar:
Bildet er for lite til å kunne si noe sikkert, men det er sannsynligvis en svartglente dere har sett - en av de vanligste og mest tallrike rovfuglene i Sør-Europa.
Roar Solheim (21.05.2007)
Blåmeis
Kan en blåmeis bli stresset og knuse sine egne egg. Vi driver med et fugleprosjekt, og fant en god del egg knust i en blåmeis kasse uten at det så ut som om kassen hadde falt ned, da alle eggene lå i redet inklusive de knuste.
N.N (20.05.2007)
Svar:
Det er neppe blåmeisen som har knust sine egne egg - slike tilfeller kjenner jeg ikke til. Hvis fuglene oppgir et reir, vil de som regel forlate eggene uten å gjøre noe med dem. Derimot kan det hende at det er en svarthvitfluesnapper som har hakket hull i eggene for å fordrive blåmeisen slik at den selv kan ta over fuglekassa. Fluesnaperen bygger da sitt eget reir oppå det gamle meisereiret. Vanligvis jager fluesnapperen unna kjøttmeis, og bygger ned dennes egg. Blåmeisen ser ut til å være tøffere, og ikke la seg skremme vekk av fluesnapperen. Derfor er kanskje svaret at fluesnapperen her kan ha gått hardere til verks for å kunne jage vekk blåmeisen. Hvis inngangshullet til kassen er 5 cm i diameter eller mer, kan f. eks. flaggspett komme seg inn å spise egg fra meiser.
Roar Solheim (21.05.2007)
Små ender
Vi så to små (ca. 23-25 cm.) ender i en liten putt i går. Han hadde rustrød på hodet med en hvit stripe nedover siden mot nebbet, og ryggen var sølvgrå med en hvit stripe. Han hadde et halefjær på hver side som så kremgul ut. Hunnen var spraglete brun. Finner ikke disse i fugleboken våres. Hvilken art kan denne være?
S. (20.05.2007)
Svar:
Det høres ut til at du kan ha sett krikkender. Hannen er farget (med gul flekk bak, under stjertfjærene), mens hunnen er brunspraglete.
Roar Solheim (21.05.2007)
Hva gjør en ornitolog??
Jeg lurer på hva en ornitolog gjør for noe. Hva for en utdanning må man ha?
N.N (18.05.2007)
Svar:
De fleste som er interessert i fugler og observerer fugler, kalles ornitologer. Derfor er ornitolog ikke en benevnelse som bare er knyttet til utdannelse. For å bli fagornitolog må du vanligvis ta en universitetsutdannelse i biologi, og deretter et hovedfag hvor du studerer fugl (det kan være adferd, økologi, systematikk eller mange andre emner som har med fugl å gjøre). Ornitologer jobber på museer som konservatorer, som professorer ved universiteter, eller i naturforvaltningen (her finnes mange fuglefolk). Mange fagutdannede ornitologer jobber som lærerer, f. eks. ved videregående skoler.
Roar Solheim (18.05.2007)
Egg
Kan man se foskjell på hann og hunn egg?
E. (18.05.2007)
Svar:
Det er ikke mulig å se på fugleeggene hvilket kjønn kyllingen inne i egget har.
Roar Solheim (18.05.2007)