Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 522 til 48 529 av totalt 50 005 spørsmål


#Fuglekasser

Alder

Hvert år pleier vi å renske fuglekassa, og noen få dager senere kommer det en fugl dit. Det er en svarthvit fuglesnapper, og vi er glad for å ha den der. Etter hvert har det gått noen år, og vi er enige om at det er den samme fluesnapperen som vender tilbake hvert år. Vi vet at hannene alltid vender tibake til fuglekassa den var i året før, så vi lurte på hvor gammel en fuglesnapper kan bli. Ikke missforstå, vi elsker å ha den der, men vi bare lurte på om der ER den samme som kommer tilbake til oss hvert år,

C. (27.05.2007)

Svar:

Det er alltid hyggelig med fugler som vender tilbake, men det er nok ikke lett å si om det er det samme individet som vender tilbake. Bare ved å ringmerke fuglen kan en være helt sikker på dette. Den eldste svarthvitfluesnapperen merket i Norge, ble 8 år og 3 måneder. Dette er omtrent grensen for levealder for så små fugler. Det er også ganske imponerende, når en tenker på at fluesnapperen hvert år flyr Tur-Retur fra Tropisk Afrika og til våre breddegrader for å hekke!.

Roar Solheim (28.05.2007)


#Økologi og atferd

Svarthvit fluesnapper

Har et par som har rede i hagen min. Hannen har vært flink å gitt mat til hunnen, og nå har også hun kommet ut av kassen. Da begynte hannen å jage på henne. Holdt på en stund før de roet seg og begge satte seg på grenen utenfor kassen. Hvorfor gjorde han det?

A.V. (28.05.2007)

Svar:

Veldig vanskelig å vite årsaken til slik adferd. Kanskje ville han at hunnen skulle fly inn igjen i kassen og varme ungene? Kanskje trodde han at hun var parringsklar igjen og "flørtet" med henne? Hvilke mekanismer som utløser ulike adferdsmønstre er svært vanskelige å fastslå med sikkerhet, så en kommer ikke lenger enn til å gjette i dette tilfellet.

Roar Solheim (28.05.2007)


#Økologi og atferd

Småfugl i veggen.

Jeg bor i en gammeldags blokk i oslo, og har en luftekanal på rommet hvor en fuglefamilie nå har slått seg ned. Det er veldig små fugler, de kommer seg inn gjennom gitteret som stenger for luftekanalen. Lurer på om det er kjøttmeis, fordi de har gult bryst, men vet ikke om kjøttmeisen er så liten?

L. (28.05.2007)

Svar:

Dette høres ut til å kunne være kjøttmeis - i alle fall er slike hekkeplasser svært typiske steder som kjøttmeisene kan velge. Ungene hopper ut fra redet etter 12-16 dager, så hvis du helst ikke ønsker fuglene inne i luftekanalen, så kan den renses og stenges med fluenetting etter at ungene har hoppet ut.

Roar Solheim (28.05.2007)


#Fuglekasser

Flytte fuglekasse med Kjøttmeis rede?

En kjøttmeis har etablert seg i en fuglekasse som stod på utepeisen på vår teasse. DEt er ihvertfall tre unger inne i kassen. Problemet er at denne kassen står utsatt til for nabolagets katter, og vi hører på lydivået inne i kassen at det er fullt liv der inne.
ER det mulig å flytte fuglekassen til et tre i nærheten uten at foreldrene oppgir eller avviser ungene. Det bli snakk om å flytte den max 5-6 meter.

S.A.H. (28.05.2007)

Svar:

Dette kan gå, men du bør nok ikke flytte den så langt i ett strekk. Hvis du kan få til å flytte kassa 1-2 meter om gangen, og holde øye med om foreldrene følger etter, så vil det kunne gå. Svein Haftorn som studerte meiser hele livet, flyttet av og til meisekasser etter at ungene var klekket ut, men han gjorde det svært gradvis og forsiktig. Derfor må dere prøve dere fram og holde øye med foreldrenes reaksjon.

Roar Solheim (28.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nattergal???

Har nå i pinsen lagt meg hver kveld til en ivrig fugl. Har vært inne på fuglelyder og tror ganske sikkert at det er en Nattergal. Er det veldig typisk for nattergalen å begynne å synge fra kl: 22 ja og til jeg har sovnet hvertfall??
Og er den vanlig i Norge? Har aldri hørt den før.

Stedet der jeg har hørt den er på fuglereservatet på Oven i Råde. Har desverre ikke sett den for det er så mørkt. Har tatt den opp på mobilen men hvet ikke hvor jeg kan sende den til..
Ser frem til svar fra deg

Mvh
Tone Høyland

T. (28.05.2007)

Svar:

Dette kan meget vel være nattergal. Den er nokså regelmessig i sørøst-Norge, fra kysten og opp til midt i Hedmark.På Tromøya ved Arendal hørte jeg selv tre nattergaler for noen få dager siden.

Roar Solheim (28.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kongeørn

Finnes det kongeørn ved Preikestolen, fordi feg tror jeg så en kongeørn der for noen dager siden?????????????????????????????

S. (28.05.2007)

Svar:

Om det hekker kongeørn omkring Preikestolen vet jeg ikke, men dette er uansett områder hvor kongeørn jevnlig dukker opp. Det kan dreie seg om en ung fugl som ennå ikke har etablert seg i et hekkeområde, men det er også godt mulig at det er en kongeørn som hekker i nærheten.
Hvis du beskriver fuglen slik du så den, er det lettere å vrdere hvilken art du kan ha sett.

Roar Solheim (28.05.2007)


#Diverse

hei...

hei pappaen min har funnet et fugl med merket fot som det står danmark.. lurer på hva han skal gjøre nå?

C. (28.05.2007)

Svar:

Det høres ut som om dette kan være en brevdue, altså en tamfugl. Ta kontakt med brevdueforbundet;

Norges Brevdueforbund
Nyrønningen 13, 3153 Tolvsrød
33 33 09 73

og spør hvilke opplysninger de ønsker.

Roar Solheim (28.05.2007)


#Diverse

Skjære unge

Jeg har funnet en skjære unge, den var i ganske dårlig stand når jeg fant den men etter tre døgn har den kviknet til.
Jeg gir den brød og vann. Men lurer på hva slags annen mat den skal ha? Og hvor lang tid det tar før jeg kan slippe den fri.
Trenger svar så fort som mulig. På forhånd takk.

K. (26.05.2007)

Svar:

Brød er for lite næringsrikt i lengden. En slik fugl bør nok også få kjøttmat (kjøttdeig) blandet med egg iblant. Skjærer og andre kråkefugler er alltetere, så i praksis kan du mate en skjære med varierende kost. Fiskrester etter middagen går også bra.

Roar Solheim (27.05.2007)

««første 48 522 - 48 529 av 50 005 siste»»