Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 492 til 48 499 av totalt 50 013 spørsmål


#Diverse

trost

hei,
jeg prøver å redde en trost unge. jeg ville ikke ta den men jeg følte ikke at jeg hadde noen valg, det var så liten og den hadde ikke stjert i de hele tatt, og alle fjærene på vingene har 'plast' rundt. Jeg ville ikke ta den siden jeg vet at den har foreldre som mater den og alt sånt, men det er mange 'slemme' små barn her siden jeg bor i blokk er det mange barn. Jeg går ut og prøver å foklare hvorfor de ikke skal kaste ting, og sparke eller ta ungene, men de hører ikke, og den var så liten at den klarte nesten ikke gå så den fikk ikke rømme fra barna. Men det jeg lurer på er at jeg vet at det er trost unge, men den er veldig mørk men lyse prikker/ litt 'striper' på brystet...de skal jo egentlig være lyse men mørke prikker. hvorfor er den sånn?
(det har gått bra så langt, jeg har snakka med en del om hvordan jeg skal ha den og slippe den fri)

N.N (01.06.2007)

Svar:

Kan det være en stærunge du har plukket opp? Den er gråbrun med lysere flekker nedover brystet?

Roar Solheim (02.06.2007)


#Økologi og atferd

Hvor er endene?

Ved Nidarøhallen i Trondheim er det masse ender som oppholder seg ved Nidelven? Hvor er de blitt av? Det er bare noen få igjen?

N.N (01.06.2007)

Svar:

Hei!
Ved Nidarø er det flest ender i vinterhalvåret, mye pga av utstrakt fôring. På denne tiden er det hekketid og fuglene er spredt rundt omkring. Videre vil de i langt større grad ha tilgang til naturlig føde andre steder på denne tiden av året.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Økologi og atferd

Orrhøne

Hei !

Hva gjør orrhøna rett etter eggene er klekket ? Fjerner hun skallene ? Fjerner hun ungene fra reiret ? Kan ekorn ta så store egg ?
Vi har hatt et reir rett ved hytta med 7 egg, men en dag lå det kun et halvt skall igjen.

På forhånd tusen takk for svar

R. (01.06.2007)

Svar:

Hei!
Hos orrfuglen vil høna ta med ungene bort fra reiret så snart de er tørre etter klekkingen. Mye eggskall skal da kunne ligge igjen i reiret. I og med at du ikke finner eggskall i og i nærheten av reiret, er det mye som tyder på at det er blitt røvet. Synderen kan være en blant flere, f.eks. rev, mår, ekorn, kråke og ravn.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Økologi og atferd

Fugleunger i pipe

Jeg har en pipe med 2 sjakt; en for røyken og en for ventilasjon. I ventilasjons-sjaktet er det et reir med fugleunger, ganske sikker på at det er kaie. De har vært der i ukesvis allerede. Er redd for å fyre i pipa i tilfelle det skulle ta knekken på dem. Hvor lang tid tar det før kaier forlater reiret? Tror du de stryker med av litt fyring?

M.C. (01.06.2007)

Svar:

Hei!
Ungenes reirtid hos kaie er ca. 4 uker, så det kan godt hende de forlater pipa i løpet av kanskje en ukes tid. Det vil avhenge av eksakt alder på de i skrivende stund. Hvis du fyrer i pipa, vil røyken ikke skade ungene, da det ikke skal komme røyk i et ventilasjonsanlegg! Mye foring og røyk ut av pipa kan imidlertid forstyrre foreldrenes adkomst til ungene. Det kan følgelig være lurt å unngå å fyre inntil ungene har forlatt pipa.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Fuglekasser

blåmeis

korlenge ruger blåmeisen på eggene og kor lenge er ungene i kassen???????

F. (01.06.2007)

Svar:

Hei!
Rugetiden til blåmeisa er 13-16 døgn, og ungene vil forlate kassen 16-22 døgn etter klekking.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Økologi og atferd

fossekall

har ikke fossekallen 2 kull eg det lang tid mellom dem og har den begge kullene på samme plass? nårpå året lager den reir og legger egg?

N.N (01.06.2007)

Svar:

Hei!
Fossekallen legger bare ett kull i året, og den starter eggleggingen som regel i siste halvdel av april i lavlandet sørpå. I høyereliggende strøk, samt i Nord-Norge ofte ikke før langt ut i juni.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Fuglekasser

fuglekasser

hei kan dere gi mål på foskjellige fugle kasser??

N.N (31.05.2007)

Svar:

Hei!
På nettstedet under vil du finne mål på kassetyper til flere arter:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Økologi og atferd

fasan

hei hvor mange egg legger fasanen? og hvor lenge ruger hun på dem? jeg har fasaner i fangenskap og de har lagt mange egg ute på bakken er de ubefruktet?? jeg tok et egg å la de i vasken å så om det fløt men det sank, er det ikke når det flyter det er befruktet?

N.N (31.05.2007)

Svar:

Hei!
Fasanen legger stort sett 10-12 egg i hvert kull, men det er kjent opptil 18 egg i et kull. Rugetiden er normalt 23, 5 døgn, og starter etter at kullet er fullagt. Egg som ligger alene utenfor reir blir ikke utviklet, men det trenger ikke bety at det er ubefruktet. "Vanntesten" på egg kan bare fortelle oss om egget er relativt nylagt eller godt utviklet. Et nylagt egg vil synke pga at det inneholder minimalt med luft.

Tore Reinsborg (01.06.2007)

««første 48 492 - 48 499 av 50 013 siste»»