Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 406 til 48 413 av totalt 49 949 spørsmål


#Diverse

Hva spiser blåmeisunger?

Heisan. Jeg lurer på hva blåmeisunger spiser når de ennå ikke er flygedyktige?

N.N (06.06.2007)

Svar:

De blir foret med insekter og larver, mye larver av målere og andre sommerfugler som meisene plukker i bladverk på trær og busker.

Roar Solheim (06.06.2007)


#Diverse

Kråkeunge

Hei!
Reddet en kråkeunge da den kavet i vannet mens en svane hakket på den. Det var et lite trivelig syn kan en si. Da jeg fikk den opp var den helt gjennomvåt og utslitt, samt den kunne så vidt bevege seg. Han hadde ingen synlige skader. Vi valgte til slutt å ta den hjem etter mye tankevirksomhet, - til jubel for de andre som var vitne til hendelsen. Nå, bare noen timer etterpå er den i mye bedre form. Den kan enkelt gå og bevege seg, men han kan ikke fly. Tok den i hagen og den bare hoppet i frykt videre... Spørsmålet er om det faktisk er en unge som ikke har lært å fly, og i så fall hva gjør vi videre? F. eks hvor stor kan en Kråkeunge være?

F.A. (05.06.2007)

Svar:

Unge kråker som ikke kan fly har trolig ikke helt uvokste vinge- og stjertfjær. Sjekk om de har "veksthylser" innerst på fjærskaftene (en slags tynn "hud" som flasser av når du tar i den). Hvis fjærene ikke er utvokst, må kråkeungen fores i flere uker til den er så stor at den kan klare å fly av seg selv (og finne sin egen mat). Kråkefugler har imidlertid lett for å bli tamme og venne seg til at det er hos menneskene de får mat.....

Roar Solheim (06.06.2007)


#Diverse

Kjøttmeisen forlater rede

Hei

Har en kjøttmeis (svart hode,gult bryst) som har rede på verandaen min. Ønsker å filme dem når barna forlater rede. Hvor lenge er barna i rede før de forlater?
Forlater de umiddelbart eller er det litt fram og tilbake.
Hvis jeg går for nærme kan foreldra forlate dem?
Ønsker å få dette på film og er redd det store skjer når jeg ikke er tilstede.
Vennlig hilsen Camilla

C.N. (05.06.2007)

Svar:

Når kjøttmeisene først har fått så store unger at de skal til å hoppe ut, så vil ikke de voksne forlate dem selv om du forsøker å filme dem. Men hvis du står i nærheten av reirhullet uten at foreldrene har vent seg til deg, vil de være nervøse og kanskje ikke tørre å nærme seg hullet, men bare fly omkring og varsle. Da må du nok kanskje sette opp et kamuflasjetelt (eller en presenning med hull for kameraet i) noen dager på forhånd slik at fuglene kan venne seg til dette. Så må du sitte inne i skjul og vente på at ungene skl hoppe ut. Meiseunger er i reiret ca 14-16 dager før de forlater det. Når de først har hoppet ut, kommer de ikke tilbake.

Roar Solheim (06.06.2007)


#Diverse

Skadet skjæreunge

Hei.

Ser at det er noen henvendelse om skadde fugler. Fant en tilsynelatende skadet skjæreunge på plenen i dag. Det er et stort reir i bjørka på gårdstunet som den sikkert har falt ned fra. Jeg er en dyreelsker og vil selvfølgelig gjøre det som er best for fuglen. Den kan åpenbart ikke fly, men den kan ikke noe annet heller. Har ingen ytre skader som jeg kan se. Hva gjør jeg hvis den bare blir liggende på samme sted levende ui flere dager? Dersom man synes man skal ta ansvar å avlive den - hva er den beste måten å gjøre det på? Vil ikke at den skal ligge å lide unødvendig.
Jeg blir kjempeglad for svar etter som det ikke er første gang skjæreunger faller ut av redet hos oss.

B..L. (05.06.2007)

Svar:

Det beste er selvfølgelig dersom det er mulig å få lagt ungen opp igjen i skjærereiret. Det er kanskje ikke mulig dersom det er for høyt opp til reiret. Hvis du da vil forsøke å berge ungen, må den holdes i en eske med varmeflaske slik at den ikke fryser ihjel. Dette må den ha til den får full fjærdrakt. Så må den jevnlig fores med variert kost (kråkefugler har den fordel at de er altetere, og kan fores på all slags restemat). Hvis du ikke ser deg i stand til denne (krevende) oppgaven, og må avlive fugleungen, så er den mest effektive og minst smertefulle måten for avliving å slå et kraftig vedtre i hodet på den. Da blir alt svart umiddelbart, omtrent som å slå av lysbryteren. Selv om det høres brutalt ut, er det faktisk den raskeste om mest skånsomme måten å måtte avlive en fugl på.

Roar Solheim (06.06.2007)


#Diverse

tiur

hei jeg skøt en tiur som vegte 5,0kg. jeg lurer på hvor tunge dem kan bli?

N.N (04.06.2007)

Svar:

Vanligvis ligger vekten hos en voksen tiur (3 år og eldre) på mellom 4 og 5 kg. Noen få fugler blir omkring 5 kg i vekt, og kan komme opp mot ca 5,5 kg.

Roar Solheim (05.06.2007)


#Diverse

kjøttmeis

korleis ser eggene til ein kjøttmeis ut??og kor mangen egg legger de?????

2. (04.06.2007)

Svar:

Kjøttmeiseggene er hvte med små, rødbrune prikker. Kjttmeisen legger 6-11 egg.

Roar Solheim (05.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke art

Var på Fedje og så to fugler på berget nede ved sjøen jeg er litt usikre på hva var. Etter å ha sett i bøken minte de kanskje mest om en gransangere, men jeg fikk ikke lyden til å stemme. Ene fuglen ga fra seg korte støt i samme tone. Fuglen som lagde lyd fløy vekk når jeg nærmet meg og fortsatte å synge. Kan det har vært ett par og jeg nærmet meg redet og de prøde seg med en avledningmanøver?
Synes det vrket merkelig med rede nede på svaberget. Litt barskog like ved. Hva har jeg sett?

O. (04.06.2007)

Svar:

Hei!
For å kunne si noe mer om hvilken fugl du har sett, må vi nok ha mer beskrivelse av den: størrelse, farger, nebbform, lydbeskrivelse etc.

Tore Reinsborg (04.06.2007)


#Diverse

Kjøttmeis har kræsja i vinduet

En liten kjøttmeis kræsja i kjøkkenvinduet vårt i dag tidlig..først lå den på ryggen, etter en stund kanskje et kvarter klarte den å reise seg opp på bena,men den sitter fortsatt utenfor uten å bevege seg. Ser også den ene vingen henger litt ned. Hva skal vi gjøre? Skal vi etterhvert mate den og håpe den blir bedre, eller skal vi drite i den og la den evt dø?

P. (04.06.2007)

Svar:

Hei!
Du kan sjekke om vingen er knekt. Hold samtidig på vingeknoken og ved basis av vingen (nærmest kroppen), og se om det er "slark" noen plasser. Om den er knekt er nok det beste å avlive fuglen. Hvis den beveger på vingen kan det tyde på at den bare er strukket. Da vil fuglen normalt komme seg etterhvert. Dere kan sette ut litt vann til den, og også litt mat (brød- og kakesmuler kan duge).

Tore Reinsborg (04.06.2007)

««første 48 406 - 48 413 av 49 949 siste»»