Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 683 til 48 690 av totalt 50 288 spørsmål


#Diverse

Utdanning?

Hvordan blir man en ornitolog?
Må man ha gått utdanning eller kurs for å bli reknet som ornitolog?

.A.. (13.06.2007)

Svar:

Hei!
Det går an å ha ornitologi som jobb, men dette forutsetter vanligvis at man tar høyere utdanning hvor generell biologi inngår i utdanningen. Videre bør studiene inkludere noen andre naturvitenskapelige fag som f.eks. kjemi, fysikk eller matematikk. Tar man universitetsutdannelse, vil man gradvis bli mer spesialisert, og utdannelsen vil munne ut en mastergrads- eller doktorgradsoppgave hvor f.eks et trekk ved fuglenes biologi blir studert mer detaljisk.

Tore Reinsborg (14.06.2007)


#Økologi og atferd

Rødhodet hakkespett

Hva spiser en hakkespettunge? og hvor ofte/lenge trenger den mat fra foreldrene? Den er fjærkledt og hopper sprettent rundt så den er ikke helt nyklekket. Den er rød på hodet, hvilken type kan det være? Håper på raskt svar.

M. (13.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er antagelig en flaggspett-unge du har sett, da disse er røde på hodet. Flaggspett-ungene mates ennå i en 14 døgns tid etter at de har forlatt reirhullet. Ungene fôres hovedsaklig med biller, edderkopper og forskjellige insektlarver.

Tore Reinsborg (14.06.2007)


#Økologi og atferd

Duereir på verandaen

Hei.
Jeg har fått et duereir på verandaen, der moren ligger og ruger på de to eggene døgnet rundt.
Jeg har snakket med fuglevakta, som fortalte meg at jeg ikke kunne fjerne eggene, siden jeg da bryter loven.
Jeg må vente til ungene har forlatt redet, og da fjerne det med en gang.
Nå vet jeg ikke helt hvor lenge redet har vært der, men hvor lang tid tar det etter at eggene har blitt lagt, frem til de klekker?

N.N (13.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er antagelig et bydue-par som hekker på verandaen din. Etter at eggene er lagt, vil det ta 16-18 døgn før de klekker og ytterligere 35-37 døgn før ungene forlater reiret.

Tore Reinsborg (14.06.2007)


#Diverse

havørn

eg såg i gunnies world rekorder 2006 der står det at havørnen haliaeetus albicilla er verdens største ørn med ei vekt på 9 kg og et vingespenn på 2,4 m er det egentlig sant at den er størst ??? :-)

S. (13.06.2007)

Svar:

Hei!
Hvis en bruker vingespenn som mål på størrelse, vil vår egen havørn (vingespenn 193-244 cm) kunne bli blant de aller største ørnene i verden. Det finnes imidlertid flere arter gribber, samt kondorer (f.eks andeskondoren med et vingespenn på 274-310 cm) som kan bli betydelig større i vingespenn. I vekt vil nok harpyørna og apeørna kunne bli noe tyngre enn havørna, men disse har noe kortere vingespenn.

Tore Reinsborg (14.06.2007)


#Fuglekasser

kattugle

jeg har hengt ut en kattugle kasse i en granskog. jeg har opservert 1 fjær som hang i flyvehullet men den har alri heket i den. lenger oppe i skogen har jeg og funnet kattugle gulp. og nedfor kassen på en stein fant jeg noen fjær fra uglen. men lenger boti skogen så fant jeg 2 mus som lå pent oppå en grein i treet. vet dere hvorfor den ikke hekker i kassen??

C. (14.06.2007)

Svar:

Det blir alltid et spørsmål om gjetting for å besvare det du spør om. Kanskje har kattuglene en annen reirplass i nærheten som de heller vil bruke, kanskje er det bare en enslig kattugle på stedet som ikke har fått seg en make ennå, kanskje forsvant den ene av fuglene før de fikk lagt egg (kattugler er svært utsatt for å kollidere med biler og tog), kanskje har det ikke vært nok næring (mus) i vinter og vår slik at uglene ikke gikk til hekking. Dersom det er en kattuglefjær som henger i kassa, betyr det at kattugler har besøkt og vet om kassa. Da er også sjansen stor for at det kan bli hekking i holken et senere år. Ofte må uglekasser henge ute flere år før de blir tatt i bruk.

Roar Solheim (14.06.2007)


#Diverse

Standhaftig måke

Hei! Jeg har en måke som absolutt skal hekke i blomsterkassen min! Jeg har prøvd å fjerne reiret flere ganger, men den bygget bare nytt om natta..Har satt ut en gammel kasse så den ikke dreper blomstene mine;)Og nå har den lagt egg. Hvis jeg tar egget, slutter måken da? Hva gjør jeg?? På forhånd takk for hjelpen.

Å. (13.06.2007)

Svar:

Det er ikke tillatt å forstyrre fuglenes reir, egg eller unger i hekketiden, så du bør nok helst akseptere at måka har valgt å hekke hos deg. Se det som en mulighet til å få et innblikk i måkenes familieliv. Hvis måkenes tilstedeværelse ikke frister til nytt besøk, bør du nok neste vår kanskje dekke over denne blomsterkassa med netting fra tidligere på våren, slik at måkene ikke får mulighet til å etablere seg i den samme kassa.

Roar Solheim (14.06.2007)


#Diverse

Bokfink

Hvor har Bokfinken reiret sitt, kan den legge det i en fuglekasse?
Hva spiser Bokfinken som regel?
Hva mater Bokfinken ungene sine med?
Hva farge er det på et bokfinkegg?

E.T. (13.06.2007)

Svar:

Bokfinken bygger rede av plantedeler oppe i trær. Det er en rund reirskål som er godt kamuflert med plantedeler på utsiden. De voksne bokfinkene spiser både insekter og frø, men ungene forer de med insekter og insektlarver. Bokfinkens egg har varierende farge, fra helt lyse uten flekker til brunhvite med uregelmessige, mørke flekker rundt omkring på egget.

Roar Solheim (14.06.2007)


#Fuglekasser

Meis-unger

Blir det alltid mange døde fugleunger igjen i fuglekassene etter at foreldrene har fløyet med ungene, (som har overlevd)?

O.N. (13.06.2007)

Svar:

Ungenes overlevelse avhenger av mange faktorer. For det første må det være god tilgang på insekter og insektlarver som foreldrene kan fre ungene med. Dersom det er kaldt eller dårlige forhold på andre måter under ungeperioden, kan det ligge igjen døde unger i mange småfuglreir. Spesielt ser det ut til at kjøttmeis er følsom overfor variasjoner i vær og insekttilgang. Dersom en av foreldrefuglene dør før ungene har forlatt reiret, kan også dette føre til at unger dør i reiret, og bare noen i kullet overlever. På Sørlandet har mange kjøttmeisunger ligget igjen døde i kassene, med helt ned i 1-2 unger som har forlatt reirene.

Roar Solheim (14.06.2007)

««første 48 683 - 48 690 av 50 288 siste»»