Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 720 til 48 727 av totalt 50 330 spørsmål


#Økologi og atferd

fasan

hvor gammel kan en fasan bli??

N.N (15.06.2007)

Svar:

Hei!
Den høyste kjente alder på fasan ringmerket i Norge, var et ind. som var 4 år og 2 måneder ved gjenfunnstidspunktet. Tilsvarende for resten av Europa er 7 år og 7 måneder.

Tore Reinsborg (15.06.2007)


#Økologi og atferd

kjøttmeis

kor gammel kan ein kjøtt meis bli?hhar du eit bilde der dei er to ukr gamle??????????????????

S. (15.06.2007)

Svar:

Hei!
Den høyeste kjente alder på en kjøttmeis ringmerket i Norge, er 10 år og 6 måneder. Høyste kjente alder på kjøttmeis i Europa, var et individ som ble minst 15 år. Vi har dessverre ikke bilder av kjøttmeis i den alderen i bildearkivet vårt.

Tore Reinsborg (15.06.2007)


#Økologi og atferd

mating av småfugl hele året?

Hei! Mange reagerer på at jeg mater småfuglen hele året. Bor i et villa området med masse grønt områder. Har også lest at fuglene blir lurt av matingen, ogbegynner å hekke før de skal. Bør jeg slutte å mate dem om våren og sommeren? Hva er begrunnelsen for å fortsette/ ikke fortsette?? Tusen takk for svar!

I. (14.06.2007)

Svar:

Hei!
I sommerhalvåret er det ikke "nødvendig" å fôre fuglene, da det vil være nok naturlig føde å finne. Mange velger imidlertid å fortsette fôringen om sommeren. Fuglene tar ikke direkte skade av dette, men det kan resultere i at fugleunger blir fôret med unaturlig føde. Det er imidlertid for oss ikke kjent at dette har direkte negative effekter på ungeoverlevelsen.

Tore Reinsborg (15.06.2007)


#Økologi og atferd

snegler

Hva spiser snegler?

A.D. (14.06.2007)

Svar:

Hei!
Snegler spiser stort sett blader av forskjellig slag, og de kan gjøre stor skade i grønnsakåkre enkelte år.

Tore Reinsborg (14.06.2007)


#Økologi og atferd

foring

hei, lurte på hvor ofte måkene forer ungene sine; å hvor mye de spiser i døgnet? måker er vel ikke i aktivitet om natten? synes måkene er så lenge vekk fra redet om gangen. er ikke rart folk trur de er folatt..

S. (14.06.2007)

Svar:

Hei!
Vi har ikke tilgjengelig tall som viser foringsrater, men når ungene er små blir de fôret fra nebb til nebb. Senere blir de fôret med oppgulp som ungene tar seg av selv. Måker er som de fleste fuglearter mest aktive tidlig om morgenen og på kvelden.

Tore Reinsborg (14.06.2007)


#Diverse

Utdanning?

Hvordan blir man en ornitolog?
Må man ha gått utdanning eller kurs for å bli reknet som ornitolog?

.A.. (13.06.2007)

Svar:

Hei!
Det går an å ha ornitologi som jobb, men dette forutsetter vanligvis at man tar høyere utdanning hvor generell biologi inngår i utdanningen. Videre bør studiene inkludere noen andre naturvitenskapelige fag som f.eks. kjemi, fysikk eller matematikk. Tar man universitetsutdannelse, vil man gradvis bli mer spesialisert, og utdannelsen vil munne ut en mastergrads- eller doktorgradsoppgave hvor f.eks et trekk ved fuglenes biologi blir studert mer detaljisk.

Tore Reinsborg (14.06.2007)


#Økologi og atferd

Rødhodet hakkespett

Hva spiser en hakkespettunge? og hvor ofte/lenge trenger den mat fra foreldrene? Den er fjærkledt og hopper sprettent rundt så den er ikke helt nyklekket. Den er rød på hodet, hvilken type kan det være? Håper på raskt svar.

M. (13.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er antagelig en flaggspett-unge du har sett, da disse er røde på hodet. Flaggspett-ungene mates ennå i en 14 døgns tid etter at de har forlatt reirhullet. Ungene fôres hovedsaklig med biller, edderkopper og forskjellige insektlarver.

Tore Reinsborg (14.06.2007)


#Økologi og atferd

Duereir på verandaen

Hei.
Jeg har fått et duereir på verandaen, der moren ligger og ruger på de to eggene døgnet rundt.
Jeg har snakket med fuglevakta, som fortalte meg at jeg ikke kunne fjerne eggene, siden jeg da bryter loven.
Jeg må vente til ungene har forlatt redet, og da fjerne det med en gang.
Nå vet jeg ikke helt hvor lenge redet har vært der, men hvor lang tid tar det etter at eggene har blitt lagt, frem til de klekker?

N.N (13.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er antagelig et bydue-par som hekker på verandaen din. Etter at eggene er lagt, vil det ta 16-18 døgn før de klekker og ytterligere 35-37 døgn før ungene forlater reiret.

Tore Reinsborg (14.06.2007)

««første 48 720 - 48 727 av 50 330 siste»»