Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 708 til 48 715 av totalt 50 330 spørsmål


#Økologi og atferd

Jerpeunger stedbundne?

Jerpa har et lite kull med unger der vi går tur. Ungene er veldig små, men la til å løpe forran oss på stien. Vi vurderer å ikke gå der mer, med mindre mora(eller er det faren) drar vekk med de? Om de blir værende på samme sted, hvor lenge må vi da holde oss vekke?

T. (18.06.2007)

Svar:

Skogshønsene flytter seg stadig rundt omkring med kyllingene sine. Dette gir dem nye områder å finne insekter på, samtidig som det blir vanskeligere for rovfugler og rovpattedyr å finne igjen kullet dersom de klarer å snappe én av ungene. Dere behøver derfor ikke å være engstelige for å gå en fast sti - jerpa med ungene vil sannsynligvis ikke være der neste gang dere kommer forbi.

Roar Solheim (18.06.2007)


#Diverse

Tjeld

Ser hunn og hann likedann ut?

M.K. (18.06.2007)

Svar:

De ser nesten helt like ut ja. Hannen er en smule mindre enn hunnen, og har ca. 10% kortere nebb. Ser du enkeltindivider så er det vanskelig å skille kjønnene. Ta forøvrig en titt på http://tjeld.uib.no/. Der kan du se bilder av begge kjønnene under valget "snapshots".

Frode Falkenberg (18.06.2007)


#Diverse

MÅKEUNGE!

Hei!

Vi fant en skadet måkeunge ved trafikert vei. Vi trodde den var døende da vi løftet den opp. Ved siden av lå en annen død unge. Vi tok den med hjem, og i løpet av dagen kom den seg. Nå har vi hatt den i 5 dager. Har senere funnet ut at vi kanskje burde latt den være, men nå er det for sent... Hvor lenge må vi ha den før vi slipper den fri, og hvordan bør det skje? Må det være ved et vann, eller kan vi sleppe den på gården som ca er 3 km fra Glomma? Tenkte dette pga. muligheter for senere foring. Bør vi trene den på et vis? Vil den bli akseptert av de andre måkene? Den spiser helst bare kattemat. Er dette feil?

C.M.A. (17.06.2007)

Svar:

Dere må nok belage dere på å fore denne måkeungen i minst 3-4 uker før den kan klare å finne seg noe mat selv. Kattemat er helt OK, men prøv gjerne å gi den litt fisk også. Ellers er måker stort sett alt-etere, og rester etter middagsmat som ikke er sterkt krydret er nok også fullt mulig å bruke.

Roar Solheim (17.06.2007)


Rovfugl

Hva er norges vanligste rovfugl???????????????????????????????

A. (17.06.2007)

Svar:

Høyst sannsynlig er dette spurvehauk.

Roar Solheim (17.06.2007)


#Fuglekasser

haukugle

kan du gi meg mål på hauk ugle kassen??

N.N (17.06.2007)

Svar:

Haukuglekasser bør være 50-60 cm høye, ha bunnmål (bredde på sidevegg) ca 25-30 cm, ca 35 cm opp fra bunnen til inngangshullet, og dette bør ha en diameter på 10-12 cm. Fyll 5-10 cm oppsmuldret, tørr stubbeflis i bunnen av kassa.

Roar Solheim (17.06.2007)


#Økologi og atferd

Hubro

har hubroen like stort teretorium som en kattugle?
Og hva skjer dersom et hubropar blir truet av mennesker eller utbygging i dette området; nytt bosted eller dør den?

C. (15.06.2007)

Svar:

Hubroer bruker et mye større territorium enn kattugler, bl. a. fordi de er større fugler som trenger mer mat (større byttedyr). Noen hubroer hekker nær søppelplasser hvor det finnes rotter - da kan de jakte på nokså små arealer. Hva som skjer dersom et hubropar fortrenges fra sitt leveområder på grunn av menneskelig aktivitet, er det ikke noen som har undersøkt. Hvis naboområdene er opptatt av andre hubroer, er det fare for at fuglene kan dø når de ikke finner egnede jaktområder. Hvis områdene er ledige, vil de trolig flytte til nærmeste mulige område.

Roar Solheim (17.06.2007)


sjelden fugel

hva er norges sjeldneste fugel??

N.N (16.06.2007)

Svar:

I dag er kanskje dverggåsa en av Norges sjeldneste hekkefugler, med bare noen få par hekkende i de nordligste delene av landet (høyst 10-15 par hekkende gjess).

Roar Solheim (17.06.2007)


#Fuglekasser

fuelkasser

hvor er det lurt å henge en hakkespett kasse? og katugle kasse. jord ugla og hauk ugla går ikke den i fuglekasser?

N.N (16.06.2007)

Svar:

Hakkespetter og jordugle hekker ikke i fuglekasser. Kattuglekasser kan henges i skogkanter nær blanding av skog og dyrket mark. Heng kassene 4-5 meter over bakken, med noenlunde åpent rundt selve kassa, men med noen tette gran- eller bartrær innen 10-15 meter unna - da kan kattuglene sitte i skjul for kråker inne i de tette trærne. Haukuglekasser kan henges høyere opp i frittstående trær på hogstflater i barskog, og helt opp mot tregrensa.

Roar Solheim (17.06.2007)

««første 48 708 - 48 715 av 50 330 siste»»