Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 48 623 til 48 630 av totalt 50 284 spørsmål «forrige neste»
Ta på egg
Jeg tok på noen svaleegg i ett rede. De gikk ikke i stykker, men jeg lurer på om moren vil merke at jeg har tatt på disse?
E.G. (24.06.2007)
Svar:
Nei, ingen fare! Fugler reagerer ikke på menneskelukt slik pattedyr kan gjøre dersom du tar på deres unger. Fugler som hekker i reirhull eller oppe i trær pleier ikke å forlate reirene selv om du har sett på redet eller tatt på eggene. Fugler som legger egg på bakken kan derimot være mer sårbare overfor besøk av mennesker. Hvis eggene er flyttet på, eller hvis du har oppholdt deg en stund ved redet, så kan foreldrefuglene anse redet som tapt og forlate det, selv om eggene er hele og uskadde.
Roar Solheim (25.06.2007)
Rede i vannkanne.
Hei! Vi har fått fugleunger i vår vannkanne på hverandaen i blokken hvor vi bor - i 2 etasje. Mor og far kommer seg godt både opp og ned med mat til ca. 8 fugleunger. Jeg lurer imidlertid på hvordan de små skal komme seg opp? Klarer de dette på egenhånd eller ???
A.E. (25.06.2007)
Svar:
Ja, dette klarer fugleungene som regel på egen hånd når de har blitt store nok til å forlate redet. Det er veldig sjeldent at fugler plasserer redet sitt slik at ungene ikke klarer å forlate det.
Roar Solheim (25.06.2007)
Fugleegg
Hei, sønnen min og jeg hengte opp en fuglekasse for litt siden, og fant til vår store glede at det var 6 egg i den idag. Egga var kvite, med rødbrune prikker av varierende størrelse på. Vet du hvilken fugl det kan være?
R.M. (23.06.2007)
Svar:
Det er høyst sannsynlig en kjøttmeis som har begynt på årets kull nr. 2.
Roar Solheim (23.06.2007)
Hvor lenge ligger måsen...
Hvor lenge ligger måsen på reiret, eller eggene?
N.N (21.06.2007)
Svar:
Fiskemåken ruger i 24-29 døgn før eggene klekkes. Ungene vil så temmelig raskt hoppe ut fra reiret, og foreldrefuglene vil ledsage dem til et sikrere sted. Ofte går turen ned til nærmeste fjæreområde.
Tore Reinsborg (22.06.2007)
Skadet fugl i hagen
Jeg fant en fugl (muligens en trostunge?) sittende på gressplenet. Den kan ikke fly, den ser ut til Å ha mistet halefjærene. Ellers er den ganske livlig. Har tatt den inn siden det kryr av katter her i nabolaget. Fuglehjelpen har ikke kapasitet til å ta hånd om den og foreslår å sette den ut igjen, at den lærer å fly med bare vingene. Jeg er litt skeptisk til dette. Hva skal til for å holde og pleie en slik fugl til den blir frisk? Nå er den i en eske dekket med en laken; den har vann og brød smuler. Kan du gi noen gode råd?
L. (21.06.2007)
Svar:
Hei!
Hvis du ønsker å fôre den opp, bør du gi den meitemark. Trostunger blir fôret med mye slikt. Hvis fuglen har knekt vingen, vil nok avvlivning være beste utveg. Du kan sjekke om vingen er knekt. Hold samtidig på vingeknoken og ved basis av vingen (nærmest kroppen), og se om det er "slark" noen plasser.Tore Reinsborg (22.06.2007)
klekketid
hvor lenge skal måkene/måsene ruge på egget før det klekker?
og hvor varmt skal det hvere?
E. (20.06.2007)
Svar:
Hei!
Eggene til fiskemåken vil klekke etter 24-29 døgns ruging. Rugetemperaturen skal antagelig være på et sted mellom 30 og 35 grader.Tore Reinsborg (22.06.2007)
SKJÆREPLAGE
Vi bor i et villastrøk noen mil sør for Oslo.
Flere år nå har vi, og naboene, vært plaget med skjærer. Tror de har rede i stort grantre ca. 100 meter unna. Det er mange av dem, ca. 8-10 stk. De bråker og skriker og skiter ned alt som er. Hjelper det å felle treet? Har du noen gode råd.
N.N (20.06.2007)
Svar:
Hei!
Man bør ikke felle reirtrær på denne tida av året, da det kan inneholde reir m egg/unger. Hvis man feller det aktuelle treet vil neppe skjærene forlate området, men i stedet finne seg et annet tre som samlingsplass.Tore Reinsborg (22.06.2007)
svartbakk - vår tøffeste mås
Jeg har lenge likt de fleste måsene (måkene), men èn har fascinert meg siden barndommens fisketuren på Varangerfjorden, og det er den frekke, råe og ikke minst vakre svartbakken. Jeg har også vært i den situasjon at jeg er blitt frastjælt fisk av denne flyvende "rotten", som enkelte velger å kalle han. Men jeg har problemer med å finne fakta om denne fuglen - vingespenn (maks), vekt, maks alder et cetera. Så forleden en svartbakk som tok fem måsreir på rekke og rad på et hustak i nærheten. Har den ikke "magamål"?
K.F.V. (22.06.2007)
Svar:
Svartbaken (kun én k i navnet) kan sluke ganske store matbiter og matmengder på en gang. Dette er nok en tilpasning til et liv som åtseleter og jeger. Når fuglen først kommer over en god matmengde, er det om å gjøre å spise mest mulig fordi det kan bli lenge til neste måltid. Dette er samme strategi som store rovdyr bruker også. I tillegg slukes maten raskt, før andre svartbaker eller måker forsøker å stjele matbiten (alle måker virker derfor ganske "glupske" sett med menneskelige øyne). Selv om stormåkene kan forsyne seg med egg og unger av andre fuglearter langs kysten, er de også viktige deler av økosystemet fordi de spiser opp og fjerner døde dyr og avfall (fiskeavfall). Vi bør derfor la være å bedømme disse fuglene etter menneskelige mål, og godta deres adferd slik den er.
Roar Solheim (22.06.2007)