Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 316 til 48 323 av totalt 50 011 spørsmål


#Økologi og atferd

Fjerne skjærerede

Hei, vi har et par skjærereder i et grantre noen meter fra soverommet så jeg hadde tenkt å fjerne de. Har lest at jeg ikke bør fjerne de i perioden april-juni. Men, er det noen vits å fjerne de eller vil de bygge nytt rede umiddelbart? I så fall vurderer jeg å felle treet.

mvh
Hallvard

H. (28.06.2007)

Svar:

Hei!
Fuglereder skal ikke fjernes i perioden de har egg eller unger. Ut i juli eller i august, vil man kunne være rimelig sikker på at reiret er tomt. Det er vanskelig å si om skjærene vil bygge på samme sted også til neste hekkesesong, men det er ihvertfall vanlig at de bygger på eksisterende reir eller bygger helt nye reir i samme tre år etter år.

Tore Reinsborg (28.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvit småfugl

Hei. I dag har jeg sett en helt hvit fugl, den ligner en linerle med vippestjert og i samme størrelse. Brunaktig nebb og mørke øyer så det er ingen albino. Den er uvenner med annen småfugl og jager de bort. Hva er dette???

S. (28.06.2007)

Svar:

Hei!
Fuglen du har sett kan være en delvis albino linerle som mangler fargepigmenter på deler av kroppen, eller en såkalt leucistisk linerle. Dvs at den har medfødt pigmentforandring eller dårlig utviklet pigmentering på hele, eller deler av kroppen. I fjor fikk vi inn fotografier av en helt hvit linerle til Fuglevennen. Den ble fotografert ved Larvik i juni.

Tore Reinsborg og Roar Solheim (28.06.2007)


#Økologi og atferd

sommerfugl

Hei! jeg fant en skada sommerfugl på vei hjem i dag. den har et lite sår på ryggen. den sitter for det meste i hånda mi og klarer å bevege vingene helt fint. alle beina er intakte. jeg har laget et hus til den med masse blomster, men er det pining å holde den i live? vil såret gro?

M. (28.06.2007)

Svar:

Hei!
På nettstedet under, vil du kunne komme i kontakt med insektspesialister som forhåpentligvis kan hjelpe deg med din forespørsel.
http://www.nhm.uio.no/entomologi/sprmld/sprmld.htm

Tore Reinsborg (28.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Mystisk fugl i sandefjord

Jeg observerte i dag en fugl som fløy over hjemmet mitt. Den var veldig stor. Lurte på om dette er en fugl som er observert av folk i sandefjord ellers og hvilket slag det kunne være. Jeg fikk tatt et litt dårlig bilde og lurte på om noen kunne se hvilken fugl dette kan være. Jeg kan sende bildet om jeg får en adresse å sende til.

L. (28.06.2007)

Svar:

Hei!
Du kan sende bildet til e-postadressen under, så vil vi forhåpentligvis se hvilken art det er.
fuglevennen@birdlife.no

Tore Reinsborg (28.06.2007)


#Økologi og atferd

Hva skal jeg gjøre med egga?

Jeg har nymfer, de har lagt egg, hva skal jeg gjøre????

T. (27.06.2007)

Svar:

Hei!
På nettstedet under vil du kunne komme i kontakt med insektspesialister som forhåpentligvis kan hjelpe deg med din forespørsel:
http://www.nhm.uio.no/entomologi/sprmld/sprmld.htm

Tore Reinsborg (28.06.2007)


#Økologi og atferd

Stokkand

Hei
Hvor oppholder stokkanden seg om natta ?

A.B. (27.06.2007)

Svar:

Hei!
Utenfor hekketida vil stokkendene ofte samle seg i flokker, mens de i hekketida opptrer parvis. Etter eggleggingen vil hannene samle seg i myteflokker, og sees da ofte i flokker i næringsrike innsjøer med muligheter for skjul. De furasjerer ofte om natta, særlig i sommerhalvåret.

Tore Reinsborg (27.06.2007)


#Økologi og atferd

Hva gjør jeg med fuglungen?

Kjære dere, i dag fant vi en rar fuglunge utenfor husveggen vår i Vallegata på St.hanshaugen. En bekjent mener det er en Tyrkerdue. Hvordan har den kommet hit? Den kan ikke fly og sitter stille. Jeg har tatt den inn og prøvd å gi den litt havregrøt men fingrene. Det svelget den. Den er stor som hånda mi, lys beige og brun, med lys oker tynne stråaktige dun og et langt nedd på ca 2,5 cm og lange klør. Er det en Tyrkerdue? Jeg har hørt rare lyder i peispipen som lignet ugle kveldstid, men dette er ikke ugle, er det mulig at det er rede i pipa og at den har falt ned? Hva skal jeg gjøre med den for at den skal overleve? vennlig hilsen

E.M. (26.06.2007)

Svar:

Hei!
Tyrkerdua bygger det enkle kvistreiret sitt oppe i trær, ofte helt inntil stammen. Reiret er bare en plattform med en liten fordypning i. Det er mulig ungen kan ha falt ut av reiret. Hvis dere finner reiret, kan dere prøve å legge den i det. Den har nok ikke forlatt reiret frivillig når den ikke er større enn det du beskriver. Finner dere ikke reiret kan dere prøve å ha den i en åpen eske utendørs hvor katter oa ikke kommer til. Den kan da bli fôret mens den er i eska av foreldrefuglene. Hvis foreldrefuglene ikke dukker opp, kan dere prøve å fôre den opp selv, men det vil kreve ganske mye innsats. Duer lever av forskjellige sorter korn, så oppbløtt kornblanding, mais o.l. kan duge som kost. Byduer kan ha noen uglelignende lyder, så det kan være et par av denne art som hekker i pipa. Det er mulig den ungen dere fant utenfor husveggen kan stamme fra pipa, men det er det vanskelig for oss å si noe sikkert om.

Tore Reinsborg (27.06.2007)


#Diverse

Norden

Hvilke innsjøer i Norden er det sett mest fugler og hvor mange fuglearter er det ca sett der?????????????????????????????????

S. (26.06.2007)

Svar:

Hei!
Vi har dessverre ingen statistikk som viser dette, men de næringsrike sjøene i sørlige deler av Sverige, samt Jæren i Norge, vil nok komme høyt på den listen.

Tore Reinsborg (27.06.2007)

««første 48 316 - 48 323 av 50 011 siste»»