Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 599 til 48 606 av totalt 50 297 spørsmål


#Økologi og atferd

hønsehauk

kan hønsehauken bygge reiret sitt i et tre som er 13 meter høgt

S. (02.07.2007)

Svar:

Det er nok mer strukturen på skogen rundt treet som avgjør hvor hauken bygger redet sitt, og ikke bare høyden på treet. Hønsehauken foretrekker å bygge et stykke opp i trærne, og gjerne i gammel barskog. Men selve redet kan ligge i nesten alle slags trær; gran, furu, bjørk, eik, osp osv. Det kan ligge kanskje ned mot 7-8 meter over bakken, og helt opp i kronen av en voksen furu (men ikke på toppen av treet slik fiskeørna gjerne bygger).

Roar Solheim (02.07.2007)


#Diverse

svale reir

Hei! Vi Har et nytt hus i kristiansand. Har malt ett strøk og nå bygger svaler(tror jeg) reir på veggen oppunder mønet,vi spylte det vekk før det ble for stort men nå har de begynt å bygge igjen. Vi skal male flere strøk og det er mye gris med dette reiret. Er det noe vi kan gjøre for at de ikke skal like å bygge reie hos oss?
Hilsen Bodil

N.N (28.06.2007)

Svar:

Hei!
Vi vil ikke oppfordre dere til å fjerne svalereir(ene), da dette strider mot NOFs formål, nemlig å ta vare på fuglene og deres livsmiljø. Vi vil imidlertid heller anbefale dere å spyle vekk reir og ekskrementrester etter endt hekkesesong.

Tore Reinsborg (29.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

HVILKEN FUGL

Hvilken art fugl er det som flyr nøyaktig på rad og rekke
lavt over vannoverflaten.
Denne gangen så jeg fem fugler som fløy på denne måten.

M.S. (29.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er nok flere arter som kan fly på denne måten. Ettersom de fløy over vann, er det mye som tyder på at det er en andeart du har sett. Laksand og siland kan fly på denne måten opp og ned vassdrag, og på denne tiden av året er det størst sjanse for at det er omstreifende hannfugler, da hunnfuglene er opptatt med ungepass.

Tore Reinsborg (29.06.2007)


#Økologi og atferd

Fjerne skjærerede

Hei, vi har et par skjærereder i et grantre noen meter fra soverommet så jeg hadde tenkt å fjerne de. Har lest at jeg ikke bør fjerne de i perioden april-juni. Men, er det noen vits å fjerne de eller vil de bygge nytt rede umiddelbart? I så fall vurderer jeg å felle treet.

mvh
Hallvard

H. (28.06.2007)

Svar:

Hei!
Fuglereder skal ikke fjernes i perioden de har egg eller unger. Ut i juli eller i august, vil man kunne være rimelig sikker på at reiret er tomt. Det er vanskelig å si om skjærene vil bygge på samme sted også til neste hekkesesong, men det er ihvertfall vanlig at de bygger på eksisterende reir eller bygger helt nye reir i samme tre år etter år.

Tore Reinsborg (28.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvit småfugl

Hei. I dag har jeg sett en helt hvit fugl, den ligner en linerle med vippestjert og i samme størrelse. Brunaktig nebb og mørke øyer så det er ingen albino. Den er uvenner med annen småfugl og jager de bort. Hva er dette???

S. (28.06.2007)

Svar:

Hei!
Fuglen du har sett kan være en delvis albino linerle som mangler fargepigmenter på deler av kroppen, eller en såkalt leucistisk linerle. Dvs at den har medfødt pigmentforandring eller dårlig utviklet pigmentering på hele, eller deler av kroppen. I fjor fikk vi inn fotografier av en helt hvit linerle til Fuglevennen. Den ble fotografert ved Larvik i juni.

Tore Reinsborg og Roar Solheim (28.06.2007)


#Økologi og atferd

sommerfugl

Hei! jeg fant en skada sommerfugl på vei hjem i dag. den har et lite sår på ryggen. den sitter for det meste i hånda mi og klarer å bevege vingene helt fint. alle beina er intakte. jeg har laget et hus til den med masse blomster, men er det pining å holde den i live? vil såret gro?

M. (28.06.2007)

Svar:

Hei!
På nettstedet under, vil du kunne komme i kontakt med insektspesialister som forhåpentligvis kan hjelpe deg med din forespørsel.
http://www.nhm.uio.no/entomologi/sprmld/sprmld.htm

Tore Reinsborg (28.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Mystisk fugl i sandefjord

Jeg observerte i dag en fugl som fløy over hjemmet mitt. Den var veldig stor. Lurte på om dette er en fugl som er observert av folk i sandefjord ellers og hvilket slag det kunne være. Jeg fikk tatt et litt dårlig bilde og lurte på om noen kunne se hvilken fugl dette kan være. Jeg kan sende bildet om jeg får en adresse å sende til.

L. (28.06.2007)

Svar:

Hei!
Du kan sende bildet til e-postadressen under, så vil vi forhåpentligvis se hvilken art det er.
fuglevennen@birdlife.no

Tore Reinsborg (28.06.2007)


#Økologi og atferd

Hva skal jeg gjøre med egga?

Jeg har nymfer, de har lagt egg, hva skal jeg gjøre????

T. (27.06.2007)

Svar:

Hei!
På nettstedet under vil du kunne komme i kontakt med insektspesialister som forhåpentligvis kan hjelpe deg med din forespørsel:
http://www.nhm.uio.no/entomologi/sprmld/sprmld.htm

Tore Reinsborg (28.06.2007)

««første 48 599 - 48 606 av 50 297 siste»»