Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 301 til 48 308 av totalt 50 018 spørsmål


#Økologi og atferd

måkeunge

Hei.
Vi har en liten tass av en måke unge gående på taket utenfor jobben min,den har gått der i en dag nå. Det virker som om den har ramlet ned fra øverste etasje. Jeg jobber ved siden av sjøen og vett at det er hekke plasser i nærheten. Denne ungen går helt alene, men "foreldrene" vokter over den. det jeg lurer på er om den overlever helt alene på taket(uten mulighet til ly,vann,mat eller varme)? vis det har seg sånn at den har ramlet ned en etasje, vil ikke da foreldrene frakte den i sikkerhet? evt. tilbake til redet? den kan ikke fly selv ennå...

B. (03.07.2007)

Svar:

Hei!
Det er naturlig at måkeunger hopper ned fra hustak o.l. når de er bare pipkyllinger. Foreldrefuglene vil så ledsage dem til et sikrere sted, og ofte går turen til nærmeste fjæreområde. Det er antagelig ingen grunn til bekymring.

Tore Reinsborg (05.07.2007)


#Økologi og atferd

Svalereir

Hei, har nettopp kjøpt et naust og oppdaget at en svale har laget seg et reir i en åpen ventil i naustet. Tenkte fuglen skulle få fred til den ikke bruker reiret mer. Så det jeg lurer på er, når er den ferdig og hekke og forlater reiret for årstiden? Regner med at svalen er trekkfugl? Blir det store ødeleggelser med et slikt reir? Kan det føre til at det bli fuglelus inne i naustet?

L. (03.07.2007)

Svar:

Hei!
Et svalereir skulle ikke kunne gjøre noen skade, da det er begrenset med ekskrementer som kommer ut av kun et reir. Etter at eggene klekkes, tar det et sted mellom 18-26 døgn til ungene forlater reiret. Fuglelopper kan bite mennesker, men de vil aldri aktivt oppsøke oss. Bitt av slike kan man få bare ved at man f.eks skal fjerne reir som ungene har forlatt. Dette løses ved å dekke til hender/armer når man skal fjerne reiret etter hekkesesongen. Venter man til det blir kuldegrader vil loppene være inaktive.

Tore Reinsborg (05.07.2007)


#Økologi og atferd

Hva gjør jeg med måkeungen???

En måke har hatt reir på naboens pipe. Idag kom min 7 år gamle datter med en av ungene som hun hadde funnet på plenen Vi. satte den ned igjen (foreldrene var helt ville)og ungen forsvant gjennom noen hager sammen med foreldrene. Senere på kvelden oppdaget jeg at min datter hadde en måkeunge i en eske i garasjen. Denne ungen ver svært liten. Vi satte den i en eske ute, inntil naboen gjerde som hadde reiret på taket. Ingen måse har vært i nærheten av esken. Hva gjør vi nå??? I kveld satte vi esken i et kaninbur i garasjen ( vi har katt). Datteren min har matet den med mark som den spiser. Hva i alle verden skal vi gjøre med fuglen? Er det mulig at moren kan finne den dersom vi setter den ut igjen i morgen tidlig. Vi planla å legge den tilbake i reiret, men naboen vår som har et høyt hus med skrått tak ville ikke slippe oss opp på taket. Hva gjør vi ?

M. (02.07.2007)

Svar:

Hei!
Hvis dere vet hvor resten av kullet oppholder seg, kan dere prøve å sette ut ungen der og se om den blir gjenforent med de andre. Når ungen begynner å lage tiggelyder, vil dette forhåpentligvis kunne bli oppfattet av foreldrefuglene.

Tore Reinsborg (05.07.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Navn på redebygger?

Jeg spør istedet hvorfor det ikke er mulig å legge ved et foto?

E.W. (02.07.2007)

Svar:

Hei!
Dette nettstedet er foreløpig dessverre ikke tilrettelagt slik at man kan lagre foto. Du kan imidlertid sende bilde til adressen under, og så vil vi prøve å hjelpe deg med artsbestemmelsen:
fuglevennen@birdlife.no

Tore Reinsborg (05.07.2007)


#Økologi og atferd

Drikker fugler saltvann

Mange fugler oppholder seg det meste av livet i saltvann, f.eks. Lundefugl. Drikker disse fuglene saltvann, eller er de avhengige av ferskvann? Kan de rense saltvann slik at dette blir ferskvann?

O.N. (02.07.2007)

Svar:

Hei!
De aller fleste fugler tilknyttet et marint miljø drikker ikke sjøvann. De har imidlertid løst problemet med tilgjengelig ferskvann at de har et ekskresjonssystem som gjør at de har lite behov for tilførsel av vann. De utskiller en svært konsentrert urin som et resultat av at de utskiller vann fra maten de spiser på en effektiv måte, bl.a. ved hjelp av saltkjertler.

Tore Reinsborg (05.07.2007)


#Diverse

Måker

Hvem kan lovlig avlive MEGET plagsomme måser som oppholder seg på hustaket mitt?

E.S. (02.07.2007)

Svar:

Hei!
I Norge er det generell yngletidsfredning fram til 21.8 på fiskemåke og andre måker. Dvs at disse ikke kan felles lovlig i dette tidsrommet. Det finnes en skadefellingsforskrift (se nettsted under), men denne åpner kun for felling hvis det er vesentlige økonomiske tap som ligger til grunn. Et måkepar vil nok aldri forårsake så store økonomiske belastninger at felling vil være lovlig i hekketiden.
http://www.lovdata.no/for/sf/md/xd-19970901-1000.html

Tore Reinsborg (05.07.2007)


#Økologi og atferd

Måker

Dom måkene som lever på søplefylinger hvor er det dom bygger reiret sitT???

A.E.S. (01.07.2007)

Svar:

Hei!
Det kan godt hende måkene hekker på søppelfyllinga også (eller like i nærheten), men de fuglene som opptrer der kan også være fugler som ikke hekker. Dvs ungfugler og eldre måker som har hatt misslykket hekking.

Tore Reinsborg (05.07.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svaner

Er det mulig å se forskjell på han og hun svaner?

W.H. (01.07.2007)

Svar:

Hei!
Hos knoppsvanen vil hannens svarte nebbknøl være større enn hunnens. Videre er nebbet til hannen sterkere oransjerødt. Hos sangsvane er kjønnene like.

Tore Reinsborg (05.07.2007)

««første 48 301 - 48 308 av 50 018 siste»»