Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 263 til 48 270 av totalt 50 018 spørsmål


#Økologi og atferd

Er måker monogame?

Er måker monogame, eller bytter de partnere regelmessig.

B.A.H. (16.07.2007)

Svar:

Hei!
Et måkepar kan holde sammen så lenge begge lever. Såkalte "utenomekteskapelige" parringer er påvist hos flere arter, og det kan hende slikt vil bli påvist hos måker også.

Tore Reinsborg (17.07.2007)


#Økologi og atferd

Tårnseilere og metalltak

Jeg har i noen år hatt tårnseilere under metalltaket, men i år hadde vi en meget varm periode i den tiden de hadde egg eller unger.Jeg så ikke noen unger forlate redet etter dette og lurer på om det kan bli for varmt under et slikt tak.

J.L. (16.07.2007)

Svar:

Hei!
Hvis du ser fuglene i området, kan det godt hende de hekker der i år også. De hekker gjerne i samme bygning år etter år, og det kan faktisk hende den ennå har egg på denne tiden av året.

Tore Reinsborg (17.07.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ugle

Hei,
Jeg har sett og hørt ei ugle flere dager her i Vesterålen som jeg ikke kan kjennes med.
Den har et hest, kort skrik. Er brunoransjeaktig i fargen, litt avrunda vingespisser.
Vanskelig å si størrelse, men kanskje 50/60 i vingespenn.

R.M. (16.07.2007)

Svar:

Hei!
Det er mye i din beskrivelse som tyder på at det er en jordugle du har sett. Den har imidlertid mye større vingespenn enn du beskriver, men lengdemål kan være vanskelig å bedømme på avstand. På nettstedet under kan du se bilde av ei jordugle:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=4439

Tore Reinsborg (17.07.2007)


#Økologi og atferd

tam stokkand

Hei.
Jeg har tatt meg av en stokkand siden den var bare et par dager gammel. Den kom opp til hytten vår. Vi satt den tilbake der vi trodde den kom ifra men etter 2 timer kom den tilbake. Da syntes vi det var best å hjelpe den. Den er blitt veldig tam. Er det trygt å sette den ut i et vann med andre ender når den er blitt flyvedyktig? Håper på svar.

Hilsen Trude

N.N (16.07.2007)

Svar:

Hei!
Det beste vil være å sette den ut i et vann hvor det er stokkender fra før. Den vil da kunne venne seg til et liv blant sine artsfrender og "lære" av disse.

Tore Reinsborg (17.07.2007)


#Økologi og atferd

funnet en fugleunge

Fant en fugleunge på bakken.Vet ikke hva type det er eller hva vi skal gjøre med den.Ingen fulemor eller rede i nærheten.(bare masse katter) Den er ganske tykk, har fjær. mørkebrun i farge litt lysere brune småflekker noen steder. Nebbet er gult innerst mot munnen. og den har små hvite streker ved vinge fjærene.Lange bein. Gav den små biter av meitemark.den svelger dem men jeg må putte dem i nebbet. Vil ikke at denne lille krabaten skal dø. Hva gjør jeg??????

S.V. (16.07.2007)

Svar:

Hei!
Det er antagelig en trostunge dere har funnet, og disse kan fôres med meitemark. Når vingene er godt utviklet, kan dere prøve å sette den ut i et skogsområde hvor den kan finne skjul og mat selv.

Tore Reinsborg (17.07.2007)


#Økologi og atferd

Hjelp!

Hei!Fant en måkeunge som har falt ned fra ett tak fra reiret sitt. Er det best av meg å prøve å få måkungen tilbake oppå taket hos de andre?Vil de andre måkene godta den etter den har vært i kontakt med meg, eller skal jeg mate den her hjemme, og øve med den på å fly slik at den kan fly avgårde en dag av seg selv?Og hvor mange ganger i døgnet skal den ha mat? På forhånd tusen takk for svar :)

N. (14.07.2007)

Svar:

Hei!
Det er naturlig at måkene forlater reiret når de er bare pipkyllinger, men foreldrefuglene vil være i nærheten og fôre den. Så dere bør overlate fôringen til måkene selv.

Tore Reinsborg (17.07.2007)


#Økologi og atferd

Måseunge funnet!

Hei! For 14 dager siden, fant vi en liten måsunge forlatt ute på gata. Var i tvil om vi skullet ta han med oss hjem, men greide ikke å gå fra ham. Nå er det gått ei stund, og han vokser og trives-spiser variert kost og drikker godt,(rå fisk, mark,viltfuglefrø og brød). Han har siden vi fant han holdt opp en fot og det er tydelig tegn på at han ikke greier å bruke han, men tror ikke den er vond, men ubehagelig og slitsomt å hoppe på en fot. Grunnen til at vi tror den ikke er vond, er fordi at han spiser og trives, hadde han hatt vondt, så hadde han kanskje ikke hatt slik matlyst?. Vi vil gjerne at han skal i freemtiden få et naturlig liv som måke og er usikre på om hva vi sakl gjøre med han. han blir jo større og veldig stor til slutt og vi vil at han skal slippes fri. Han må også lære seg å fly, og det kan jo ikke vi lære han. Vi tar han med oss ut en tur hver dag, slik at han får luft og får trent opp vingenen sine. Da vi fant han veide han 42 gr og har nå blitt betydelig større(bobbelt så stor). Kan dere gi oss et svar på hva vi skal gjøre videre? Vi er blitt så glade i ham og han i oss, han virker til å være trygg og ikke redd i det hele tatt. På forhånd takk! Vi venter spent på svar, som kan gi lillegutten vår et godt fritt liv:)

D.G. (15.07.2007)

Svar:

Hei!
Det er antagelig fin kost dere har gitt han, og dere bør nå fortsette å fôre den opp til den klarer seg selv. Når vingene er godt utviklet, kan dere ta den med til et fjæreområde med mudderarealer og slippe han der. Dere kan med fordel slippe han i et fjæreområde hvor det er andre måker til stede, da dette kan være et tegn på at det er mye mat å finne der. Den vil etterhvert lære seg å fly selv, og i fjæra vil den kunne finne godt med forskjellige næringsemner

Tore Reinsborg (17.07.2007)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

dør sandsvalen om den lander på bakken

N.N (14.07.2007)

Svar:

Hei!
Sandsvalene vil ikke dø om de lander på bakken, men de oppholder seg svært sjelden på bakken utenom når de hekker. Sandsvalene hekker på bakken i sandtak, hvor de graver ut reirhull selv.

Tore Reinsborg (17.07.2007)

««første 48 263 - 48 270 av 50 018 siste»»