Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 538 til 48 545 av totalt 50 351 spørsmål


#Diverse

Ringmeking

Vi har funnet en dø fugl i Sirdal kommune. Den var ringmerket og vi lurer på hvilken fugl det var? Det som står på ringen er: 5E13845 stavanger mus norway

Y.K. (05.08.2007)

Svar:

Ringmerkingssentralen ligger på Stavanger Museum og er underlagt Direktoratet for naturforvaltning. Det aller meste av ringmerking i Norge blir utført av medlemmer i Norsk Ornitologisk Forening. Det ringmerkes ca. 250 000 fugler hvert år i landet. Alle får en ring hvor det er påført et nummer og navnet på museet. Hvis du ringer 51842700 og spør etter ringmerkingsentralen så kan du gi opplysninger om nøyaktig funnsted og nummer på ringen. Da får du opplysninger om hvilken art du har funnet og hvor den er ringmerket.

Morten Ree (10.08.2007)


#Økologi og atferd

mange svaler

Hei, Det er en hel "flokk" med svaler som flyr over og rundt huset vårt. Hva er det de søker? Vi har nettopp lagt dekkbark på en del av uteområdet hjemme. Det er helt fantastisk å se alle de svalene på en gang, de er alt fra 8-20stk igangen.

C. (03.08.2007)

Svar:

Det er tre svalearter i Norge, taksvale, låvesvale og sandsvale. Dessuten blir tårnseileren ofte kalt svale, eller tårnsvale. Kanskje er det sistnevnte du mener. Tårnseileren har nesten utelukkende tilhold i byer og tettbebygde områder hvor den flyr i små grupper i stor fart over og mellom husene mens den lager hvinende lyder. Tårnseileren er nesten ensfarvet sort. Men det kan også være taksvaler eller låvesvaler. De har en mer uryddig flukt og ikke den farten som seilerne. De har mørk blåsvart overside og er lyse under. Både svalene og seilerne lever utelukkende av insekter som de fanger i luften. Den intense flukten som foregår nå utover sensommeren er både for å skaffe mat og lære opp årets unger til flyge- og fangstteknikk.

Morten Ree (10.08.2007)


#Diverse

Turtelduer

Kan du fortelle litt om turtelduer, stemmer det at de holder sammen hele livet, og hvorfor det?
Er det kun den arten som gjør det?
Hvor kommer navnet fra, eller har de ett annet navn?

E. (31.07.2007)

Svar:

Turteldue kan ses i Norge enkelte ganger på våren og høsten, men den er ikke hekkefugl hos oss, selv om det er mistanke om at arten hekker på sørvestlandet. Fuglen er en vanlig hekkefugl i det meste av Europa, bortsett fra Norden. På vinteren trekker den til Afrika sør for Sahara.

Det er flere fugler som holder sammen hele livet, spesielt blant de litt større fuglene. Duene, og spesielt turteldua er et symbol på evig kjærlighet. Derfor brukes ofte uttrykke "turtelduer" om kjærestepar. Duene er også blitt et fredssymbol.

Morten Ree (10.08.2007)


#Diverse

Redd for kattene mine..

Hei! Jeg bor på landet og har denne sommeren hatt en hønsehauk-familie som nabo. Hele tiden flyr de rundt her og hyler og jakter.
Har to kattunger som er 4 mnd gamle som jeg har begynt å slippe ut, men jeg må si jeg er veldig nervøs for dem. De går jo lenger og lenger for hver dag, og beveger de seg utpå åpnet lende her så er de er lett bytte for hauken.
Hvor bekymret bør jeg være? Bør jeg være ute sammmen med dem? Hvor lenge kommer disse haukene til å være her?
Takk:)

Ø.E. (09.08.2007)

Svar:

Katt er ikke et typisk byttedyr for hønsehauk, og så vidt jeg kj enner til er det ikke registrert at hønsehauk i Norge har tatt katter. Selv om voksne hønsehauker kan ta små harer og kaniner (i Skåne og Danmark), så er det vanligvis fugl opp mot kråke-, due- og måkestørrelse som er de vanligste byttedyrene. Voksne katter vil en hønsehauk neppe våge seg på, men fordi små kattunger er på størrelse med noen av de vanlige byttedyrene til hønsehauk, så ville jeg nok ha unnlatt å la dem begi seg langt vekk fra hus og folk uen tilsyn til de har blitt noen uker større.

Roar Solheim (09.08.2007)


#Fuglekasser

Avstand mellom kattuglekasser

Hvor stor avstand bør det være mellom 2 kattuglekasser. Skal henge ut en ny. Den gamle var "bebodd" i vår. Ligger i blandingsskog nær kulturlandskap.

F.C. (09.08.2007)

Svar:

Hvis du vil sette opp kasse nr to for et ekstra kattuglepar, bør den ligge ca 1 km unna den bebodde kasa. Kattuglene kan hekke ned mot 200-300 m mellom reirene, men ved utsetting av kasser kan det passe med ca 1 km avstand mellom dem. Hvis du henger kassa 50-100 m unna, gir du kattugleparet en alternativ hekkeplass, noe som er gunstig bl. a. med hensyn til at kattuglene er utsatt for at mår spiser opp eggene om våren.

Roar Solheim (09.08.2007)


#Økologi og atferd

Skadet fugl ?

En måke har sittet utenfor hos oss i ett og ett halvt døgn nå. Tror ikke den kan fly, hva skal vi gjøre ? Er i Østfold, hvor kan vi eventuelt ta kontakt for å hjelpe den stakkars fuglen ?

S. (27.07.2007)

Svar:

Det er noen dager siden ditt spørsmål kom, så muligens har måken fløyet av sted? Det er nå så seint på året at måkeungene normalt skal fly, men det kan være en ungfugl fra et omlagt kull som fortsatt mates av foreldrene, og derfor kan leve et stillesittende liv ennå. Hvis fuglen fortsatt er i området er det mulig å ringe Fuglevakta, 901 22 901, som kan sette deg i kontakt med en ornitolog i Østfold.

Morten Ree (08.08.2007)


#Økologi og atferd

Bli kvitt kråker

Hei. Jeg (vi) sliter med en haug kråker rett utenfor soverommet vårt. Nattesøvnen begrenses til det minimale, noe som er ganske frustrerende for en som jobber til alle døgnets tider. Det står noen bjerketrær der og det er litt skog bakenfor. Er det noe vi kan gjøre for å få dem til å trekke til andre steder?

S. (26.07.2007)

Svar:

Kråkene har faste plasser de samles på natten, og hvis dere har trær utenfor soveromsglasset hvor kråkene kommer inn på sin nattekvist, da vil det medføre et visst spetakkel. Forsøk med å skremme kråkene i form av å plassere forskjellige ting i eller ved trærne, klær eller fargebånd, kan virke, men en del skremselseffekter kan også gjøre kråkene mer støyende og mobbende. Kanskje er eneste løsning å hugge ned noen trær, men gjerne prøv ut forskjellige ting først.

Morten Ree (08.08.2007)


#Sykdom og skader

Påkjørt trast

Jeg fant en påkjørt trast i veikanten i dag. Det ser ut som om den har brukket/skadd en vinge og en fot. Jeg har ringt dyrelege men de sier at det ikke er noe å gjøre. Vi har den i et bur med mat og vann. Prøver å få i den så mye vann som mulig. Håper på hjelp!

L.B. (07.08.2007)

Svar:

Det sier seg selv at fuglene er svært avhengig av at vingene fungerer maksimalt. Derfor er det oftest eneste løsning å avlive fuglen. Enkelte dyreklinikker kan foreta operasjoner av vingen, men dette er en kostbar affære og trenger ikke alltid gi 100 % resultat. Det er selvsagt mulig å drive å mate slike fugler i bur, men dette krever mye arbeid og man vil også få problemer med å gi fuglen riktig mat, og er ikke å anbefale.

Morten Ree (08.08.2007)

««første 48 538 - 48 545 av 50 351 siste»»