Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 48 411 til 48 418 av totalt 50 297 spørsmål «forrige neste»
Gammel undrlat
Hei jeg passer en gammel fugl for naboen som er på ferie.Den er om lag 14 15 år. den har nå satt seg nede i buret er veldig slapp og har mistet noen vingefjer.Når jeg tar den opp lukker den bare øynene og det later som den legger seg til å sove.Kan det være at den holder på å dø av alder ? eller tror du den bare sturer.
N.N (03.09.2007)
Svar:
Undulater blir normalt 10-14 år, så fuglen du passer er da svært gammel. Din beskrivelse av fuglen tyder på at den er syk eller avkrefta. Jeg ville ringt til eieren og forhørt meg litt hvis jeg var deg. Du kan også kontakte følgende nettsteder angående undulater og kjæledyr: http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.
Du kan også sjekke:
http://www.norsk-undulatklubb.com/Morten Ree (04.09.2007)
Svømmende rype
Min gamle far sa at han skremte ei rype opp fra redet og at den fløy ut på vannet og landet der. Den kom seg i land igjen uten større problemer. Kan ryper egentlig svømme og pleier de å ta seg turer på vann? Jeg har aldri sett ryper som svømmer rundt slik ender og andre vannfugler gjør.
T. (03.09.2007)
Svar:
Dette lignet veldig på oppførselen til en and som blir skremt av eggene. Hvis det var en rype så er historien svært spesiell, men rypa ville nok ha klart ved hjelp av vingene å bakse seg til land hvis ikke svømmeturen ble for lang.
Morten Ree (04.09.2007)
dompapen- altetar
dette er lekse spr.: kvifor må dompapen ver ein aletar??
det står ikkje svar i boka, kan du hjelpa meg?!
T.L. (03.09.2007)
Svar:
De fuglene som skal være i landet vårt hele året må være litt fleksibel i kosten. Det betyr at de insektetere som ikke er trekkfugler og folater landet, må over på annen næring i vinterhalvåret. Dompapen lever av insekter,bl.a. barlus på sommeren, mens den på vinteren lever av frø og knopper. Dompapen er også en vanlig gjest ved foringsplasser der den finner solsikkefrø.
Morten Ree (04.09.2007)
Fuglebæsj til plage
Hver gang det regner får vi besøk av noen fugler (muligens skjærer) som sitter høyt opp under mønet på huset og bæsjer ned over husveggen, nedpå terrassen, hagemøbler osv. Hva kan vi gjøre for at disse fuglene ikke skal sette seg der? Veldig glad for råd, da vi har små barn som bruker terrassen mye.
N.N (03.09.2007)
Svar:
Lag en i ugleprofil i tre/stiv papp, og farg denne brun med to knallgule øyne, og plasser denne opp under mønet.
Morten Ree (04.09.2007)
skolearbeid
Lurte på om du ville hjelpe meg med noe.
Hvordan er en løvsanger tilpasset maten sin?
M.M. (02.09.2007)
Svar:
Løvsangeren lever av insekter, larver og edderkopper. Den smyger raskt omkring i busker og trær og snapper innsekter med sitt smale og spisse nebb. Den kommer til til Norge fra slutten av april og utover mai, og reiser igjen i september. Den drar da helt til tropiske og sørlige deler av Afrika hvor den kan finne insekter mens vi har vinter. Du kan lese mer om løvsanger ved å gå inn på våre hjemmesider www.birdlife.no: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=119
Morten Ree (04.09.2007)
Trekkfugler
Hvorfor er de fleste fuglene som lever ved innsjøene, trekkfugler?
A.S. (02.09.2007)
Svar:
De fleste norske hekkefugler er trekkfugler. Dette er på grunn av at vi har et hardt klima, med en lang vinter, og ettersom mange fuglearter lever av insekter så må de til varmere strøk på vinteren. Rundt en innsjø vil det være masse insekter å finne på sommeren, men på vinteren fryser vannet og marken rundt blir frosset og snødekt og dermed blir kun våre standfugler tilbake. F.eks. meisene som på sommeren lever av insekter, men som på vinteren går over til å spise frø.
Morten Ree (04.09.2007)
Død fugl funnet.
Hei, jeg bor i tromsø og fant en død fugl ute på verandaen min idag, tidlig på morgen. Men jeg klarer ikke å kjenne igjen hvilken art det er, så jeg lurte på om du kunne hjelpe meg med det?
Fuglen var svakt grå/brun mens halen var svart/hvit og enden av halen var gul.
Jeg har ett par bilder av den hvis det kan hjelpe.
MVH, Janike.
J. (01.09.2007)
Svar:
Når du nevnte gul ende på stjerten så er det kun sidensvans som har det. Den har også en varm brungrå kroppsfarge. Men den har ikke svart/kvit i stjerten, og dermed ble ting litt verre. Andre arter med gulfarge i stjerten er grønnfink og grønnsisik. De har også svart farge sammen med gult, men ikke noe hvitt. Det ville vært fint Janike om du sendte over de bildene du tok til fuglevennen@birdlife.no, så kan vi se om vi kan gi deg navnet på fuglen.
Morten Ree (04.09.2007)
Kan svalen svømme?
Det er velkjent at en and kan svømme, ,men gjelder dette også mindre fugl, som svalen?
R.L. (01.09.2007)
Svar:
Det at fugler kan svømme har sammenheng med at de har utviklet svømmehud mellom tærne, slik som ender, måker m.fl. Svømmeføttene gjør at de kan svømme og er også nødvendig for å få til å "lette" fra vannoverflaten når de skal flyve. Hvis andre fugler havner i vannet vil de forsøke å komme seg til land ved hjelp av vingene. Vår nasjonalfugl, Fossekallen, har ikke svømmeføtter, men både dykker og svømmer ved hjelp av hurtige vingebevegelser og raskt fotarbeid.
Morten Ree (04.09.2007)