Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 48 015 til 48 022 av totalt 49 927 spørsmål «forrige neste»
temme en gjøk?
går det an å temme en gjøk? kan den bo i stua?
T. (07.09.2007)
Svar:
Har aldri hørt om at noen har forsøkt å temme en gjøk, og denne fuglen er neppe en god kandidat. Gjøken spiser sommerfugllarver, og er derfor heller ikke noen enkelt fugl å fore i fangenskap. Jeg kjenner heller ikke til at gjøk holdes noen steder i dyreparker, så det sier vel egentlig sitt.
Roar Solheim (07.09.2007)
Pirol
Hei. Når jeg var liten var jeg veldig interessert i småfugler, og favoritten i fugleboka var Pirol. Desverre har jeg opp til denne dato ikke sett en eneste Pirol! :) Hvor i landet har man størst sjanse til å se denne arten, og ca hvor mange finnes det her til lands sommerstid?
E. (07.09.2007)
Svar:
Pirolen er en sjelden gjest her i Norge, men enkeltfugler dukker nok opp hvert år. Arten har hekket på Jomfruland utenfor Porsgrunn, men jeg vet ikke om den hekker her fast fremdeles. Den er mer vanlig som hekkefugl sør i Finland, og finnes der i eik- og furuskog. En venn hørte en syngende hann for noen år siden på Bygdøy i Oslo. Kystnære skoger med eik og furu nær kysten av Vestfold og Telemark er trolig de mest sannsynlige områder å treffe på pirol i Norge. Sangen er svært karakteristisk, og lokking med sang fra en CD-spiller kan nok være enkleste måte å finne fram til en tilfeldig besøkende pirol.
Roar Solheim (07.09.2007)
Skjærer
Vi har en overbygget terrasse med utemøbler og puter. Av en eller annen grunn elsker skjærene dette stedet, noe avføringen og rotet vitner om. Finner det noen gode råd for å hindre skjærene i å meske seg på uteplassen vår? Har sett noen ha en falsk kråke e.l. hengende, vil dette hjelpe?
N.N (07.09.2007)
Svar:
Skjærene er spesielle fugler, de lever sitt liv sammen med oss mennesker, og har sin utbredelse kun hvor folket bor. Derfor er det også vanskelig å gjøre tiltak som skremmer dem, ettersom de kjenner våre vaner og rutiner og i tillegg er regnet for å være kloke fugler. Om man lager et slags skremsel vil de ofte avsløre dette fort og starte en direkte mobbekampanje mot skremslet. Jeg tenker her f.eks. at dere kunne laget en ugleprofil (hubro 65-70 cm) i tre eller av stiv papp, malt denne brun og svartspettet med to store gul/oransje øyne. Plasser denne nær uteplassen og gjerne skift litt posisjoner hvor den står. Hubroen er jo en fiende for skjære og den vil nok være litt reservert med å nærme seg.
Morten Ree (07.09.2007)
påfugl-ruging
Hvis man skal ruge ut påfugler i ruge-maskin, hvilken temperatur må det være, og hvor mye må det snues på?
Og hvor går grensen for hvor mange dager eggene kan ligge før det er for sent å redde dem,altså før fosteret er dødt?
(våre påfugler legger bare eggene tilfeldig rundt og går fra dem. de vil ikke ruge...)
E. (06.09.2007)
Svar:
Vi driver først og fremst med ville fugler og har begrenset kunnskap om oppdrett. Men hvis du går inn på følgende internettadresse så vil du finne svar på dine spørsmål:
http://www.prydfugler.no/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1Morten Ree (07.09.2007)
svaner
har svaner tenner
M.M. (05.09.2007)
Svar:
Et fuglenebb består av hardt materiale (keratin) og har ikke tenner.
Andefugl, gjess og svaner har et stort, bredt nebb som brukes til filtrering og klipping av plantedeler.
Noen fiskespisende fugler, som eks. laksand og siland har en form for mothakker inne i nebbet som gjør at de kan holde fast sprelsk og glatt fisk.Morten Ree (07.09.2007)
Lomvi
Kan dere hjelpe mg å beskrive lomvi,levested,levevis og føde for hver art??? Driver ett prosjekt ,, håper dere kan hjelpe til?? hilsen trine(Håper på ett positivt svar, å så fort så mulig,,,,
T. (06.09.2007)
Svar:
Lomvi er en alkefugl som lever langs kysten fra Utsira i sør til Finnmark i sør, den er desidert mest tallrik i Nord-Norge, men har hatt kraftig tilbakegang siste 30 år. Den lever for det meste av fisk, men også krepsdyr og ormer som den fanger ved å dykke ned i havet. Den er veldig flink til å dykke og bruker vingene aktivt i vannet for å få stor hastighet. Den legge kun ett egg hvert år og formerer seg dermed sakte, og dødeligheten på ungene har vært stor de siste tiårene.
Les mer om lomvi her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=115Morten Ree (07.09.2007)
Jordugle
Kan dere hjelpe mg å beskrive Jorduglen,levested,levevis og føde for hver art??? trenger det til en prosjekt??
S. (06.09.2007)
Svar:
I Norge har vi 10 forskjellige uglearter som hekker. Vår største ugle, hubro, lever av større byttedyr som hare, skogshøns, kråke, måker, rotter og mus. Våre andre ugler kan man si lever av smågnagere, litt fugler og frosk/firfirsler.
Jordugla er en såkalt smågnagerspesialist som lever nesten utelukkende av mus/lemen/fjellrotte. Den kan opptre i stort antall når det er gode mus- og lemenår, mens den kan være helt fraværende når det ikke er smågnagere i skog og fjell. Den hekker i åpent landskap helst i bjørk- vierbeltet opp mot fjellet, men den kan også finnes i lavlandet. Den hekker bare i år med en del smågnagere og legger normalt fra 4-7 egg, men kan i ekstremt gode smågnagerår legge helt opp til 14 egg.
Les mer om uglene på: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/Morten Ree (07.09.2007)
Flyr i ruta
Hei.
Utenfor leiligheten vår i et buskas har det samlet seg en flokk med fugler. Den siste tiden har jeg våknet opp om morgenen av kraftige dunk i vinuet og da jeg ser etter er det en fugl som har kræsjet i vinduet. Dette har skjedd nå tre dager på rad og den andre dagen så jeg fuglen lå død nedenfor vinudet, så det er altså ikke samme fugl som gjør dette.
Jeg bor i andre etg i et bygg som ligner en firemannsbolig og det er bare på mitt vindu de gjøre dette..
Kan du gi meg noe svar på hvorfor de gjøre dette og om det er noe jeg evt kan forhindre at fuglene gjør?
T. (06.09.2007)
Svar:
Fuglene kan fly i ruta hvis vindusplasseringen er slik at det danner et gjennomlys (vindu på to kanter av huset).Fuglene kan også bli skremt av en jaktende spurvehauk eller spurveugle slik at de i panikk flyr på ruta. Men det kan også skje ved at det er en speileffekt som gjør at busker/trær/himmel avtegner seg i glasset. Den absolutt beste løsningen på problemet er å kontakte Natur&Fritid AS på tlf. 38 39 35 75 eller www.naturogfritid.no og bestille en falkesiluett (rød eller sort) som du klistrer på vinduet. Det har vi mange eksempler på at fungerer.
Morten Ree (07.09.2007)