Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 48 392 til 48 399 av totalt 50 354 spørsmål «forrige neste»
Linnerle
Kan en linnerle bli spist av en rev, og ulv for den saks skyld?
T. (27.09.2007)
Svar:
Ulven vil nok ikke bruke krefter på å jakte på en linerle, men reven kan nok forsøke å ta den, men slike småfugler er raske og følger godt med så den er nok et vanskelig bytte for en rev. Reven vil nok helst jakte på litt større byttedyr som f.eks. hare, men den spiser også en god del mus hvis det er smågnagerår.
Linerlas farligste fiender er spurvehauk og dvergfalk, for ikke å glemme katter, som kan ta mye småfugler.Morten Ree (02.10.2007)
gråspurv
hei!!!!! hva liker gråspurven mest å spise? er det brødsmuler?
K. (29.09.2007)
Svar:
Gråspurven er svært glad i korn, ellers spiser den en mengde forskjellige frø og på sommeren også mye insekter.
Morten Ree (02.10.2007)
Sort fugl med brunt hode
Hei. For noen dager siden satt det en sort fugl med et brunt hode i grantreet utenfor vinduet mitt. Jeg har ikke klart å finne ut av hva slags fugl det er. Jeg husker dessverre ikke nebbet. Den var litt større enn en trost.
B. (24.09.2007)
Svar:
Dette var vanskelig. Den fargekombinasjonen du nevner passer ikke til noen norske hekkefugler. Eng ung hann av svarttrost kan ha brunaktig hode og ellers være tilnærmet ensfarget svart. Den eneste norske fugl med tydelig avgrenset brunt hode og svart rygg er fossekall, men den har hvit buk, er mindre enn trost og er bare unntaksvis observert i tre.
Morten Ree (02.10.2007)
hva slags fugl er dette?
så en liten fugl uttafor vinduet idag, den var på størrelse med en gråspurv, lignet på en dompapp bare med andre farger.
Der dompappen er svart, var denne også svart, men der dompappen er rød, var denne helt hvit!
Har aldri sett en slig fugl før, og lurer på om noen vet hva slags fugl dette kan være.
L.H. (26.09.2007)
Svar:
Kanskje det var en munk, en hann. De har svart "hette" som dompap, har mørke vingefjær og er grå i brystet og hvit i buken. Den søker ofte næring i hagebusker og er slett ikke så enkel å få øye på, selv om det er en vanlig fugl.
Morten Ree (02.10.2007)
RENGJØRING AV FUGLEBRETT
Hvor ofte skal man rengjøre fuglebrettet.
M.S. (26.09.2007)
Svar:
Så ofte som mulig, men man er aldri garantert annet enn at det kan dukke opp sykdommer. Hvis det tas grundig en gang per måned så har man i hvert fall bidratt til at risikoen for sykdom er mindre. Men husk at ansamlinger av matrester og skitt under brettet kan være en vel så smittefarlig plass som selve brettet. Jeg vet enkelte legger granbar under brettet slik at rask og møkk kan falle igjennom og ikke så lett komme i kontakt med fuglene.
Morten Ree (02.10.2007)
Fugleparring.
Jeg lurte på om hvordan fugler parrer,og om hvordan prosessen foregår. Og hvor vokser eggcellen som er befruktet??
I. (25.09.2007)
Svar:
Fugl (og krypdyr) parrer seg lik pattedyr, slik at hannen overfører sedceller til hunnen. Der beveger sedcellene seg oppover hunnens eggleder, og de befrukter eggcellen før eggeskallet blir dannet. Eggeplommen beveger seg så nedover egglederen, blir tilført eggehvite, og til slutt dannes skallet ytterst før egget verpes av hunnfuglen. Det ligger flere egg i forskjellige utviklingstrinn klare i eggstokken for å bli overført til egglederen, men hunnfuglen har bare ett fullt utviklet egg i kroppen av gangen.
Morten Ree/Roar Solheim (02.10.2007)
fuglekasse for trost og rødstrupe
Vi skal lage noen fuglekasser på hytta på Hvaler for småfuglene. Det har blitt færre av den etter at kråkene ble fler og måkene færre. Jeg har sett en del trost og rødstrupe, dessuten en del andre mindre fugler som ser ut til å spise innsekter. Jeg har funnet mange oppskrifter på fugle kasser, men de ser ut til å konstentrere seg om f eks stær og spurv. Har du råd om utforming av fuglekasser for oss. (det er ungene som går på Bolteløkka.)
MVH
Siv Sinober
sivark@online.no
47 41 31 73
S.S. (28.09.2007)
Svar:
Troster og rødstruper hekker ikke inne i kasser, men gråtroster kan legge reiret sitt OPPÅ taket av fuglekassene!
De to typene (størrelsene) du nevner, er velegnet for kasser på Hvaler. Stærkassetypen brukes av stær, spettmeis, kjøttmeis, svarthvitfluesnapper, tårnseiler m. fl. Spurvestørrelsen går til meiser og fluesnapper (men ikke stær). Større kasser på Hvaler kan være kattugle- og tårnfalkkasser (ca 10-12 cm D flygehull, 50-60 cm høye kasser, innvendig tverrmål 25-30 cm).Roar Solheim (28.09.2007)
kattt ugle
hvordan får katt ugla avkom??
K. (25.09.2007)
Svar:
Kattugle finner seg et hulrom, gjerne i en stor fuglekasse, hvor den legger sine 2-6 egg tidlig på våren (mars/april). Den kan også bruke et gammelt skjære- eller kråkereir. Den bygger ikke noe rede selv. Det er hunnen som ruger og hannen skaffer mat. Ungene forlater redet før de kan og fly, og klatrer og hopper omkring i trærne. Kattugla lever av smågnagere og mindre fugler.
Morten Ree (27.09.2007)