Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 316 til 48 323 av totalt 50 282 spørsmål


#Diverse

Sang om natten

Vi bor i Fetsund og hører nå en fugl (tror vi) som om natten lager skarpe, korte rop som kan ligne noe på en hakkespett, men det kommer bare ett rop av gangen. Vi bor mot et friområde med blandet skog, der vi gjennom årene har observert ca. 30 ulike fuglearter, men bortsett fra en ugle fra tid til annen, aldri noe om natten. Har dere forslag til hva dette kan være?

K.B. (02.10.2007)

Svar:

Lydene dere beskriver minner mest om stor høstaktivitet i en kattuglefamilie.
Se svar på nedenstående spørsmål.

Morten Ree (02.10.2007)


#Diverse

Nattskrik fra fugl

De siste ukene har de i furutrærne nærme huset vårt vært en fugl som om kvelden / natten har "skreket" kraftige tji eller tju. De er ikke sammenhengende, men kommer som avsluttende lyd med et par sekunders mellomrom. Det er en meget sterk lyd som vi hører godt inne i huset. Det har ikke lykkes å få sett fuglen. Har dere noen mening om hvaslags fugl det kan være? (Jeg har fått tatt opp lyden på mobilen min) . Adressen er på Konglungen i Asker på tomten vår som består av 10 stor furutrær.

N.N (01.10.2007)

Svar:

Dette er nok kattugle. De er svært aktive nå på høsten og førjulsvinteren ettersom ungekull skal jages på dør i tillegg til at det er mye vandringer av andre ungfugler i territoriet. Kattuglas vanlig vårsang er nå erstattet med høye, hese og skarpe lyder. Sammen med disse kan det komme enkelte tradisjonelle rop: ho-ho, fra hannen eller hunnens lyder som kan beskrives som en tostavelses: ke-vitt.

Morten Ree (02.10.2007)


#Diverse

Fargesynet til skogsfugl

Hei :) Lurer på hvordan fargesynet til skogsfuglene er? Er de fargeblinde?

M. (17.09.2007)

Svar:

Fuglene er avhengig av å bevege seg raskt gjennom luften og vegetasjonen og det sier seg selv at synet er den viktigste sansen. Derfor er også øynene hos mange arter svært store i forhold til kroppsstørrelse. For eksempel har en middels stor rovfugl som musvåk øyne nesten på størrelse med oss mennesker. De fleste fuglene har sideplasserte øyne og dermed også et stort sidesyn. Rovfugler og ugler som er veldig avhengig av å bruke øynene til sin jakt på mat har et veldig godt utviklet syn, men hønsefuglene sies å ha et litt dårligere syn enn oss mennesker, men fargeskalaen skal være like godt utviklet som hos oss. Så fuglene er slett ikke fargeblinde.

Morten Ree (02.10.2007)


#Sykdom og skader

Musevåk

Hei! Vi har funnet en musevåk for ca. 1 mnd. siden. Den er på størrelse med en høne. Den så litt pjuskete og dunete ut når vi fant den. Når vi fant den kunne den ikke fly, og i redsel for at den skulle bli spist opp av rovdyr har vi matet den og hatt den i bur. Etter flyvekurs flyr den hvis den blir kastet opp i luften, men trekker ikke inn vingene når den lander, og letter ikke av seg selv.
Kan denne fuglen overleve på egenhånd når den lærer å fly? Klarer den å finne mat selv? Er det en trekkfugl? Hvor kan vi evt. få hjelp? Hva er egnet føde?
På forhånd takk!

S. (30.09.2007)

Svar:

For meg høres det ut som om denne fuglen har en skade som gjør at den ikke kan fly. En musvåk som er fra årets ungekull skulle forlengst har lært å fly og skulle i disse dager vært på trekk sørover til sine vinteroppholdsplasser i det Sørvestlige Europa.
Dessverre må jeg si at jeg ikke tror denne fuglen lærer å fly og at du burde kontakte kommunens viltutvalg som kunne ta en avgjørelse på dens videre skjebne. Du kunne også kontakte en veterinær for å høre om han kan se på den, men husk å spørre om han kan gjøre dette som av velvillighet så du slipper å betale for tjenesten. En musvåk lever stort sett av smågnagere, frosk, firfirsler og insekter. Selv om diverse kjøttrester og kjøttdeig kan fungere som mat en tid så vil det bli en utfordring å holde liv i fuglen, dessuten er det ikke lovlig å holde ville dyr/fugler i fangeskap uten spesiell tillatelse.

Morten Ree (02.10.2007)


#Økologi og atferd

Linnerle

Kan en linnerle bli spist av en rev, og ulv for den saks skyld?

T. (27.09.2007)

Svar:

Ulven vil nok ikke bruke krefter på å jakte på en linerle, men reven kan nok forsøke å ta den, men slike småfugler er raske og følger godt med så den er nok et vanskelig bytte for en rev. Reven vil nok helst jakte på litt større byttedyr som f.eks. hare, men den spiser også en god del mus hvis det er smågnagerår.
Linerlas farligste fiender er spurvehauk og dvergfalk, for ikke å glemme katter, som kan ta mye småfugler.

Morten Ree (02.10.2007)


#Fugleforing

gråspurv

hei!!!!! hva liker gråspurven mest å spise? er det brødsmuler?

K. (29.09.2007)

Svar:

Gråspurven er svært glad i korn, ellers spiser den en mengde forskjellige frø og på sommeren også mye insekter.

Morten Ree (02.10.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sort fugl med brunt hode

Hei. For noen dager siden satt det en sort fugl med et brunt hode i grantreet utenfor vinduet mitt. Jeg har ikke klart å finne ut av hva slags fugl det er. Jeg husker dessverre ikke nebbet. Den var litt større enn en trost.

B. (24.09.2007)

Svar:

Dette var vanskelig. Den fargekombinasjonen du nevner passer ikke til noen norske hekkefugler. Eng ung hann av svarttrost kan ha brunaktig hode og ellers være tilnærmet ensfarget svart. Den eneste norske fugl med tydelig avgrenset brunt hode og svart rygg er fossekall, men den har hvit buk, er mindre enn trost og er bare unntaksvis observert i tre.

Morten Ree (02.10.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hva slags fugl er dette?

så en liten fugl uttafor vinduet idag, den var på størrelse med en gråspurv, lignet på en dompapp bare med andre farger.
Der dompappen er svart, var denne også svart, men der dompappen er rød, var denne helt hvit!
Har aldri sett en slig fugl før, og lurer på om noen vet hva slags fugl dette kan være.

L.H. (26.09.2007)

Svar:

Kanskje det var en munk, en hann. De har svart "hette" som dompap, har mørke vingefjær og er grå i brystet og hvit i buken. Den søker ofte næring i hagebusker og er slett ikke så enkel å få øye på, selv om det er en vanlig fugl.

Morten Ree (02.10.2007)

««første 48 316 - 48 323 av 50 282 siste»»