Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 31 197 til 31 204 av totalt 51 076 spørsmål


#Økologi og atferd

Kjøttmeisunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Har funnet en ganske stor fuglunge. Kanskje kjøttmeis? Hva kan den mates med?

N.N (09.06.2016)

Svar:

Man skal aldri ta med fugleunger hjem. De bør få oppholde seg i naturen og hvis de er falt ut av et rede bør de settes tilbake dit. Ved å ta inn en fugleunge så har man skaffet seg et problem som ofte ender med dødelig utgang. Meiseunger spiser larver og insekter, og blir matet mange ganger per dag. Underveis skal de lære seg å finne mat selv og læres opp til et liv i naturen.

Morten Ree (13.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Blå fugleegg uten svarte prikker

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant dette reiret med disse eggene i skogen idag. Det lå oppå en liten "hump" eller "klump" omringet av blåbærbusker og gress.. Den var altså på bakken og ikke i trærne. Hvilke fugleegg er dette?

N.N (07.06.2016)

Svar:

Selv om vi her mangler beskrivelse på størrelsen på eggene så tror jeg dette er buskskvett.

Morten Ree (13.06.2016)


#Diverse

Spørsmål:

Hvor mange dager tar det fra eggene klekkes og kjøttmeis ungene flyr ut. Sover de i fuglekasse de første nettene

N.N (07.06.2016)

Svar:

Meisene legger ferdig alle eggene før de begynner rugingen som normalt tar ca. 15 dager, alt etter hvordan været og lufttemperaturen er. Ungene er i redet i ca. tre uker. De vender ikke tilbake til rugekassen og de første dagene overnatter de i trærne rundt om hekkeplassen, for deretter å bli med resten av familien streifende omkring for å lære seg å finne mat selv. På vinteren blir ofte fuglekasser brukt til overnatting.

Morten Ree (13.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Trost

Bilde vedlagt spørsmålet

En litt uvanlig trost sammen med gråtrost observert i hagen på 165 - 11 i Namdalseid kommune. Ser ut som en gråtrost. med er helt kvit på hodet. Tror den hekker i området, for jeg har sett den to ganger, senest i går.

T.T. (06.06.2016)

Svar:

Dette er gråtrost, men den er leukistisk. Det betyr at det har oppstått en genfeil som gjør at den mangler fargestoffer og har derfor innslag av hvitt i fjærdrakten, og kan også være generelt lysere i fjærdrakten.

Morten Ree (13.06.2016)


#Diverse

Turdus

Hei. Jeg skulle registrere flere troster i hagefugl tellingen men fant ikke turdus, bare svarttrost. Har jeg sett feil eller kalles den noe annet?

K. (29.04.2016)

Svar:

Turdus er det latinske navnet på en egen slekt av stortroster, som igjen hører til den store trostefamilien med det latinske navnet turdidae. I Norge hører alle arter som har trost som avslutning i navnet til slekten turdus, og alle har latinske navn som begynner med dette ordet.

Morten Ree (13.06.2016)


Hva slags fugleunge er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg har tatt meg av en forlatt og forkommen fugleunge de siste 5 dager. Dette etter å være helt sikker på at foreldrene ikke tok seg av den. Den var svært nedkjølt og mager og kun delvis fjærutviklet. Den kunne ikke fly. Det går fint med den og vi vil hjelpe den til den er stor nok til å være fri. Vi lurer så veldig på hva slags fugl det er. Trodde først en gråspurv, men andre gråspurvunger her er så utrolig mye større og mer fluffy. Kan du hjelpe med hva slags fugl vi har i huset?

B.J. (12.06.2016)

Svar:


#Økologi og atferd

Atferd hos fuglemåker

Vi har et fritidshus på Sjøvegan i Sør-Troms, og her på tettstedet det ganske mange fiskemåker. Vi har hatt det samme fiskemåkeparet hekkende på taket i 10 år, og gjensynsgleden er stor og gjensidig når de kommer i april. De får litt godiser, og de er bevisste i sine forsøk på å få oppmerksomhet. Hvis vi setter fram mye mat, varsler de aktivt at her er det mat, og da har vi straks 10-12 fugler rundt oss. Det stresser våre sommergjester, og de prøver å jage de andre bort, fortrinnsvis ved flygende å angripe inntrengere ved å kakke de i brystet. Det ser ikke ut til å være aggressivt, mer et hint om at nå er du på mitt område, og "inntrengerne" viker bestandig. Gir vi maten mer kontrollert, kommer våre måker helt bort til oss, og hannmåka spiser av handa mi. Da gir de ikke varsel til andre. Hvis vi lar ytterdøra stå åpen, hender det at hannmåka kommer inn i gangen og spør om godis. Vi har også ei vannskål stående ute som de drikker fra. Når ungene klekkes, og de kommer ned fra taket, får vi etterhvert bra nærkontakt med de også. Når fremmede kommer på besøk er fuglemåkene våre straks mer reservert. Så det er helt tydelig at de skiller oss menneskene som enkeltindivid. Vi lurer jo på om vi går over streken, at vi bidrar til at de får et forhold til oss mennesker som i neste omgang utsetter de for unødige farer. Samtidig synes vi det er helt fantastisk å se at de kommer tilbake år etter år!

N.N (11.06.2016)

Svar:

Bare fortsett å kos dere med fiskemåkene. Det er ingen tvil om at fugler gjenkjenner mennesker som ulike individrr.

Roar Solheim (11.06.2016)


#Diverse

Hakkespett

Hvor langt nord lever hakkespetten ?Bor i Bodø og tror jeg høres lyden av hakkespett fra en død osp i skogen ebak huset.

N.N (11.06.2016)

Svar:

Flaggspett finnes i skog i det meste av landet. Ikke uventet om du hører denne.

Roar Solheim (11.06.2016)

««første 31 197 - 31 204 av 51 076 siste»»