Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 48 061 til 48 068 av totalt 50 330 spørsmål «forrige neste»
Musvåk
Dette biletet er teke av dotter mi Gunn Bente Stølen for ei veke sidan. Denne fuglen har halde til på bakkane nedanfor huset vårt sidan jul. Det er vanskeleg å få teke bilete av fuglen. Han er svært sky når me nærmar oss, men bryr seg heller lite om at bilane susar forbi på 5-10 meters avstand. Me trur det kan vera ein musevåk, men er usikre då musvåk ikkje skal vera her på Hatlestrand i Kvinnherad kommune, Hordaland på denne tida av året.
G.K.S. (12.02.2008)
Svar:
Joda, dette er helt tydelig en musvåk. Og som bildet også viser, så er bakken fri for snø. Da kan musvåken fremdeles jakte mus og andre småpattedyr. Musvåk er en av de fuglene hvor enkelte individer hvert år forsøker å overvintre. Hvis snøen drøyer eller uteblir, kan slike musvåker bli værende lenger inne i landet over vinteren enn i vintre hvor snøen faller dyp. Som du også har observert, så er det vanskelig å komme noe særlig nær en slik musvåk. I en bil som suser forbi kan du passere på få meters avstand, men stanser du bilen langs veien, så vil oftest musvåken lette og fly lenger unna.
Roar Solheim (13.02.2008)
Trekkfuler
Vi har en liten familiefeide om trekkfugler og spising.
Noen har hørt at trekkfugler "skaffer" seg lus før fugletrekket starter, og at de har dette som "matfat" under trekket over lange havstrekninger.
Min mening er at lus og snyltere vil stjele mer energi en de avgir. Det ville være som å stikke hull på din egen bensintank for å samle bensin. Desuten tror jeg de sitter på plasser på kroppen der de er mest mulig beskyttet mot å bli spist av sine egne fiender (hals/nakke)
Vi vil gjerne få klarhet i dette?
E.K. (08.02.2008)
Svar:
Du har helt rett! Ingen dyr har nytte av parasitter som suger blod eller spiser av dem, og siden parasittene definitivt ikke har noen nytte av å bli spist, så vil de nettopp oppsøke deler av fuglenes kropp hvor de ikke vil være tilgjengelige. Fuglenes trekk gjennomføres ved hjelp av energi lagret på kroppen som fett, eller ved hyppige rastestopp hvor fuglene lett finner næring.
Roar Solheim (09.02.2008)
Hvem av dem er dette ?
Satt å knipsa bilder på hytta i Enebakk på Mandag...Finner ikke ut Navnet på Denne....
N.N (30.01.2008)
Svar:
Dette er en svartmeis. Beste kjennetegn her er den hvite flekken i nakken, omgitt av helt svart farge.
Roar Solheim (30.01.2008)
Egg og fugler
Nylig viste NRK1 et program om egg og fugler. Flotte bilde og mange opplysninger gjorde programmet svært interessant. Vi fikk se at fugler som legger eggene på smale fjellhyller, har pæreformede egg så de ikke skal trille utfor.
Gjøken legger egg som i utseende og størrelse ligner på eggene til vertsfamilien. Elles vil ikke fuglen vedkjenne seg dem. Og vi kan spørre: Hvordan vet gjøken det?
Og vi fikk se noe underlig: Den lille gjøkungen, blind og uten fjær, sparket eggene som vertsfuglen hadde lagt, ut av reiret. Han ville være alene for å få all maten selv. Men hvordan visste han at han skulle gjøre det slik? Det sa de ikke noe om i programmet.
S. (30.01.2008)
Svar:
Fargen på gjøkeggene bestemmes av hunnfuglens arveanlegg. Hun legger egg hos samme vertsart som hun er fostret opp hos. Arveanleggene for en bestemt eggtype har variasjon. En hunngjøk som legger for ulike egg hos en vertsfugl, får eggene sine ødelagt, dermed bringes ikke arveanlegg for et "dårlig" egg videre. En hunngjøk som har arveanlegg for meget vertsartlike egg, får opp sine unger, og da øker andelen av arveanlegg for "gode" egg i gjøkbestanden. Gjøkungen "vet" ikke slik vi "vet" noe, at den "må" kaste ut vertsungene, men over lang tid har egenskapen vært nyttig, og den nedarves som en instinktiv handling. Alle gjøkunger som fjernet sine konkurrenter, fikk mer mat og bedre overlevelsessjanser, og egenskapen spredte seg. Gjøkunger reagerer når de får noe (et egg eller en fugleunge) på eller ot ryggen, med å dytte dette "fremmedlegemet" opp og over reirkanten.
Roar Solheim (30.01.2008)
Spettekasse
Hvordan skal en spettekasse se ut ? Skal deg være hull til innflyging eller lager den hullet selv ??? Kan du sende meg målene på en dvergspettkasse eller til andre spetter ?
Ø.E. (29.01.2008)
Svar:
Hakkespetter kan du ikke lage kasser til, for de hakker jo ut reirhullene sine selv (det er det som gjør dem til HAKKEspetter!). Men det HAR hendt at flaggspett har hekket i stærkasse, men dette er så uvanlig at du nok heller kan prøve på å vinne i Lotto!
Men alle de andre hulrugerne kan du fint lage kasser til.
Hakkespettene kan imidlertid bruke disse om vinteren til å overnatte i, og da kan de dessverre også hakke dem i stykker (nye hull, større hull etc).Roar Solheim (29.01.2008)
oter
hvilken nytte har meneskene av oteren?
S.M.C. (29.01.2008)
Svar:
Hvilken nytte har oteren av menneskene?
Roar Solheim (29.01.2008)
PILFINK OG GRÅSPURV
HEI,JEG DRIVER Å REGISTRER FUGLER VED FORBRETTET/PLASSEN.MATEN JEG GIR ER MEISBOLLER,JORDNØTTER,SOLSIKKEFRØ OG BRØDSMULER.DET ER NESTEN INGEN GRÅSPURV RUNDT FORPLASSEN UNTATT NOEN HUNNFUGL,MEN MASSE PILFINKER SOM DET NESTEN IKKE VAR TIDELIGERE.LESTE AT GRÅSPURVEN VAR FORSVUNNET NESTEN DLERE PLASSER.HVA ER ÅRSAKEN ??
J.R. (21.01.2008)
Svar:
Det er et trolig et komplekst svar på akkurat dette spørsmålet. Hovedgrunnen til gråspurvens tilbakegang er nok tilgjengelig næring, både i og utenfor hekketiden. Du kan lese mer om det her: http://www.forskning.no/Artikler/2006/februar/1139825142.16. Som du nevner finnes nå pilfinken, gråspurvens nære slektning, mer utbredt i Norge enn for ca. 10 år siden. Den har ekspandert og etablert seg i Trøndelag og nordover på Vestlandet i løpet av de ti siste åra. Tidligere var den å finne fra Østlandet og rundt sørlandskysten til Rogaland.
Frode Falkenberg (29.01.2008)
Ugle??
Så snart det begynner å skumre ute starter noe jeg tror er ei ugle med en " ho-ho-ho-ho"-konsert som varer til langt på kveld.. Hva slags ugle er det, og hvor er den ellers i året?
R.K. (28.01.2008)
Svar:
Det kan være flere alternativer, men jeg vil tro at det enten er perleugle eller kattugle. Det kommer litt an på hvor i landet du bor, og også hvordan skog du har i nærheten av deg. Hør på de to artene på denne siden: http://fuglar.no/galleri/lyder.php.
Frode Falkenberg (28.01.2008)