Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 942 til 49 949 av totalt 50 174 spørsmål «forrige neste»
fugler
hva er standfugler, streiffugler og trekkfugler
N.N (26.10.2005)
Svar:
Litt flytende overganger, men grovt sett: Standfugler holder seg i sine hekketerritorier året rundt (f. eks. gjør voksne kongeørn, jaktfalk og kattugler dette), streiffugler flytter vekk fra hekkeområdene om vinteren, men ikke til faste vintersteder. Sidensvans, korsnebber og mange finkefugler gjør dette. Trekkfugler har faste hekketerritorier og faste tilholdssteder om vinteren. De fleste insektspisere gjør dette (fluesnappere, sangere, vadefugler etc.) Noen av disse har også vinterterritorier hvor de jager vekk artsfrender (f. eks. gjør rødstrupene dette i Sør-Norge).
Roar Solheim (27.10.2005)
Lutino grønnfink??
Hallo
Jeg bor i Kvalfjord, som ligger på Stjernøya i Altafjorden. Det jeg lurer på er om det finnes "lutinofarge" på grønnfinker. Den fuglen jeg har observert holder lag med grønnfinken, og i størrelse og form er den helt lik. Men den er lys lys beige på fargen, ikke egentlig gul(som lutino er blandt undulater)Beina er klart orange. Jeg har prøvd å ta bilde, de er av dårlig kvalitet da de er tatt gjennom vinduet, men det går ann å se fuglen og fargen.
L.B. (26.10.2005)
Svar:
Det kan fort dreie seg om en leucistisk fugl. Det er individer med feilpigmentering. Gjerne hvit eller hvitaktig (beige etc.) fjærdrakt, men de har fortsatt riktig farge øyne og hud. Send gjerne de bildene du har.
Frode Falkenberg (26.10.2005)
Isfugl?
Jeg var en uke i Hemsedal og der så jeg en fugl jeg aldri har sett før.Den var klart blå på siden og rød over hele brystet.Det var 6-7 stk.som satt i trærne utenfor hytten vi bodde i.Jeg har Cappelens Naturhåndbok og fant ut at kunne være Isfugl.Kan det være riktig?
Jeg har fått litt mer interesse for hva som finnes i naturen etter at jeg har lest i disse hådbøkene.
Håper dere kan hjepe meg.
B.N. (24.10.2005)
Svar:
Dette høres spennende ut. Det finnes svært få norske fugler som har blåfarge, men isfuglen er en av dem. Men isfugl vil du aldri finne på steder slik du beskriver, og heller ikke samlet i flokk. Derfor må du ha sett en annen art. Mer beskrivelse av nebbform, størrelse og eventuelle mønster på vinger, stjert etc. hadde kanskje kunne avslørt hva du har sett. Generellt er det også ofte vanskelig å artsbestemme fugl per ordbeskrivelse og uten fotografier av fuglen. Beklager.
Frode Falkenberg (25.10.2005)
Pingviner og næringskjeden
Hvem spiser pingviner egentlig? Hai?
A.K.N. (24.10.2005)
Svar:
Pingviner foretrekker mindre næringsemner som fisk, krill og blekksprut. Det finnes derimot noen haier som spiser pingviner. I Antarktis er leopardsel en viktig pingvinspiser, selv om antallet pingviner disse selene4 tar nok er lite sammenlignet med totalbestandene av pingviner. Kanskje kan spekkhoggere i noen tilfeller spise pingviner, men dette er ikke dokumentert.
Frode Falkenberg (25.10.2005)
Dronte
Finnes egentlig dronter?
I. (24.10.2005)
Svar:
Det siste eksemplaret av den flygeløse dronta ble dessverre drept av mennesker på Mauritius i 1681. Kun et nebb og to føtter er bevart fra denne fuglearten, så riktig utseende og adferd har man måtte delvis gjette seg fram til.
Frode Falkenberg (25.10.2005)
kråke
vi har ett kråkepar som bruker å være hos oss og jeg lurer på hordan vi kann se hva som er hann og ho for dem er helt lik i fjærdrakten og størrelse
I.M.A. (22.10.2005)
Svar:
Til tross for at kråkehannen i gjennomsnitt er en smule større enn hunnen er det strengt tatt umulig å skille kjønnene hos kråke.
Frode Falkenberg (24.10.2005)
Fugler
Hei. hvordan fugler er det som lever i og ved ferskvann?
A. (23.10.2005)
Svar:
Det er mange arter som lever i og ved ferskvann. Eksempler fra noen forskjellige fuglegrupper kan være; storlom, krikkand, vannrikse, strandsnipe og fossekall.
Frode Falkenberg (24.10.2005)
små fugler
Jeg er yrkesfisker,og har nettopp vært på fiske i nordsjøen på en fabrikktråler.Det vi da la merke til,var at det landet mye småfugl på dekk,det var blant annet mye stær,trast og en type jeg aldri har sett før.Så mitt spørsmål er,hva er det som gjør dette?Mister de retnings sansen?Dette er jo trekkfugler på veg sørover.De kom ombord sånn midt i turen,og var ombord til vi kom til lands.
J.H. (22.10.2005)
Svar:
Fugler følger blant annet topografien når de navigerer. Når natt-trekkende arter ikke klarer å se bakken under seg (i overskyet vær e.l.) kan de feilvurdere sin egen posisjon og hastighet, og rett og slett oppdage at de er over åpen sjø når det klarner opp eller blir lyst. Da vil det være en vurdering av hver enkelt fugl; skal jeg fortsette eller skal jeg snu? Valget kan være avgjørende for om fuglen vil overleve eller ikke. Mange individer dør i slike situasjoner. Vel, la oss anta at det er en del fugler på drift over Nordsjøen en morgen. De vil innen rimelig kort tid bli rimelig utmattet og føle for å lande en plass med fast grunn (siden de ikke kan lande på vannet...). Da gjør en båt eller plattform nytten. Har de tilgang på mat og vann, kan de overleve lenge. De fleste funnene av amerikanske spurvefugler i Europa har trolig krysset Atlanterhavet som blindpassasjerer på en båt.
Frode Falkenberg (24.10.2005)