Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 522 til 47 529 av totalt 49 937 spørsmål «forrige neste»
svartbak
kan svartbaken drepe lunde,alke,lomvi, kaniner.
N.N (26.03.2008)
Svar:
Ja, det kan den. BBC har vist opptak på tv-serier av svartbak som tar voksne lunder i lufta. De kan nok også klare de andre alkefuglene. Tror ikke en svartbak klarer å ta en voksen kanin, men i 1986 så jeg selv en svartbak på øya Fair Isle på Shetland som banket livet ut av en kaninunge, for deretter å sluke den hel.
Roar Solheim (26.03.2008)
Liten fugl på brettet
I dag kom det en bitte liten fugl på brettet som jeg ikke har sett før. Den var på størrelse med en liten blåmeis. Minnet litt om en meis eller spurv, men var svært var - så det var vanskelig å studere den ordentlig. Den var helt lys under, og brun/grå oppå den hadde en hvit stripe tvers over vingen når vingene var inntil kroppen, i tillegg var den knall rød i et lite felt oppå hodet.
Vet du hva det kan være? Kunne ikke finne den i min bok "fuglene i hagen"...
I.Å. (25.03.2008)
Svar:
Det høres ut til at du har hatt besøk av en gråsisik. Det er ikke så ofte de kommer på fuglebrettet, men innimellom kan en se dem. De liker ofte å plukke opp små matsmuler på bakken under fuglebrettet.
Roar Solheim (25.03.2008)
Fugleobservasjon
Hvor vanlig er observasjon av tretåspett i kystområder rett vest av Lindesnes? Har ikke sett tidligere.
Hakkespett med gult felt i panna - regner med var en hann. Observasjon påsken 2008.
R.H. (25.03.2008)
Svar:
Tretåspett er ikke en vanlig hakkespett langs Agder-kysten, selv om den er funnet hekkende her og der. Enkelt-individer kan nok av og til opptre utenfor vanlig hekkeområde i vinterhalvåret. Det gule feltet er det bare tretåspetten hannen som har, så artsbestemmelsen stemmer nok.
Roar Solheim (25.03.2008)
hei igjen
tok disse bildene 3 juli på knaben(kvinesdal kommune) dette bilde er litt uskarpt men viser kanskje litt mer.
E.H. (25.03.2008)
Svar:
Et tredje forsøk: Når har vi studert råfila som du lastet opp og bildet viser faktisk to juvenile (helt unge) brunsisiker! Dette skulle altså ikke være så enkelt, men unge brunsisiker har både de lyse vingebåndene og mørke nebbet. Andre karakterer stemmer også bra på disse fuglene. Beklager litt frem og tilbake, men man lærer så lenge man lever!
Frode Falkenberg og Roar Solheim (25.03.2008)
hvilken fugl
hvilken fugl er dette? har et annet bilde men tror det er dette som er best,
E.H. (25.03.2008)
Svar:
Dette ser umiddelbart ut som to juvenile småfinker, sisik eller irisk. Det hadde vært fint om du oppga lokalitet og dato. Det kan hjelpe. Om du har et bilde som viser nebbet og ansiktet til fuglene så hjelper det også.
Frode Falkenberg (25.03.2008)
Fuglekasse til krikkand
Heisann.
Jeg har hørt at man kan få krikkender til å hekke i kasser. Stemmer dette? Og har du isåfall noen mål for en slik kasse?
Jeg har kun funnet tegninger og mål for kasser til kvinand/laksand, men har hørt at kasser til krikkender har en annen utforming...
T. (24.03.2008)
Svar:
Krikkender hekker ikke i vanlige fuglekasser. Lik stokkender legger de vanligvis reiret sitt på bakken, gjemt i vegetasjonen. Stokkand kan av og til hekke oppe i kvistreir i trær, men jeg tror ikke krikkender gjør dette like lett som stokkender. Enkelte steder har man laget flettekurver som står oppe på påler eller i trær for gressender, men slike har ikke vært brukt i Norge. Noen hunnender må trolig oppdage disse nye hekkeplassene, og så må ungene lære dem å kjenne slik at kunnskapen om denne hekkeplasstypen brer seg på denne måten.
Roar Solheim (24.03.2008)
tiurleik på vestlandet.
Hei! lurer på om det er muli å se tiurleik sør i møre og romsdal? her er furu skog og eg har sett tiur der før i vinter. og eventuelt katid har eg størst sjangse til å oppleve det?
T.A.B. (23.03.2008)
Svar:
Det er godt mulig å se tiurleik på dine kanter av landet. Du bør gå ut i aktuellt terreng omkring 10.-15. april og se etter leikspor (fotspor på snøen, spillspor, ekskrementer og fjær på spillplassen). Hvis du finner spor etter spill bør du finne deg en plass minst 20-30 m unna hvor du har god oversikt. Legg deg til i kamuflasjetelt der en vindstille dag med oppholdsvær, minst 1 time før solnedgang. Du må overnatte i teltet, og på morgenen ved 04-05 tiden kan du lytte etter de første tiurlydene. Er du heldig kan du få tiurleik rett utenfor teltet, og overvære den på første plass!
Roar Solheim (23.03.2008)
Kattuglekasse
Hei!
Eg har ei gammale(1968)fuglebok(Fugler og fuglekasser av Bjørn Bjørnsrud), i denne boka står det at kattuglekasser skal vere 67cm høge, men på http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php står det at dei skal vera 60cm høge. Har denne forskjellen noko å seie?? Er det lurest å bygge dei 60cm høge eller 67cm høge kasser?? Det er mange andre mål på kassers størrelse som er forskjelige i forhald til miljolare.no, dei fleste er større.
N.M. (23.03.2008)
Svar:
Nei, denne forskjellen har ingen som helst betydning, men når man skal gi råd om bygging av fuglekasser så må man helst gi et enhetlig mål (50-65 cm kan være ganske forvirrende for en nybegynner). Men alle hullrugende fugler som benytter naturlige hull i trær kan ikke velge EN standard hullstørrelse - de må være tilpasset en stor variasjon av hule trær. Derfor er kassemål omtrentlige. Noen fugler vil ikke hekke i for STORE kasser, og særlig ikke hvis inngangshullet er for stort, men det er likevel godt rom for variasjon. Kattugla tåler stor grad av variasjon.
Roar Solheim (23.03.2008)