Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 557 til 47 564 av totalt 50 005 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hegre?

Bilde vedlagt spørsmålet

I samband med snømåking, fann eg restar av ein fugl spredt rundt på eit område. Blod, fjær og merke i snøen viste at det hadde vore eit basketak i veggrøfta. Ca. 10 m unna kampstaden fann eg foten til ein større fugl. Det var nedsnødde dyrespor i området, spesielt der fugledrapet hadde gått føre seg.
Fleire har kika på fjørene og foten og slege fast at det måtte ha vore ein hegre som hadde enda sine dager der.
Men heilt sikker kan ein vel ikkje vera.
Kva skulle hegren der, 300m frå sjøen og 50m frå ein bekk?
Han kunne floge seg på straumleidninga til gateljosa som går like ved og vorte oppdaga av reven?
Eg vonar biletet er såpass tydeleg at det går an å slå fast kva slags fugl det var.
http://www.mostvel.com/VELFORENINGA/Nytt.html

E.N.B. (03.04.2008)

Svar:

Dette er helt tydelig foten av en gråhegre. Fuglen, eller restene avden, kan ha blitt fraktet til stedet av dyret eller rovfuglen som har drept og/eller spist den.

Roar Solheim (03.04.2008)


#Trekkfugler

Hvor langt/raskt flyr en trekkfugl???????

I forbindelse med et skoleprosjekt, trenger vi svar på dette spørsmålet.
Hvor langt flyr en trekkfugl (km) under et trekk/hvor raskt???
Dette vil vi gjerne vite om tårnseiler og tjeld.

N.N (26.03.2008)

Svar:

Tjelden overvintrer på Østkysten av England og i Vadehavet i Tyskland og Nederland, noen overvintrer også langs norskekysten. Dermed blir det ikke så mange mil å fly for tjelden under trekket, kanskje et sted mellom 200-2000 km alt fra hvor den er fra i Norge. Tjelden har sannsynligvis en fart på rundt 50 km i timen under trekket. Det er en av de første trekkfugler som ankommer landet (februar/mars).
Tårnseileren overvintrer i det sørlige Afrika og har dermed en reise på 10-12 000 km en vei. Den kan ha en fart på rundt 100 km i timen under trekket. tårnseileren er en av de siste trekkfugler som ankommer landet (mai).

Les mer om tjeld og tårnseiler her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/

Morten Ree (03.04.2008)


#Diverse

Fugl i pipa.

Hei. Samboeren min og jeg har oppdaget at vi har ett eller annet vesen boende i pipa vår (da antagelig en fugl). Hvordan kan vi få den uskadet ut derifra? Kommer den seg ut selv???

M. (27.03.2008)

Svar:

Dette er sannsynligvis en kattugle. Dere får åpne sotluka og se om dere ser noe i bunnen på pipa. Husk å bruke arbeidshansker da kattugla har skarpe klør. Andre arter som har en tendens til å havne i pipe er kvinand og laksand. Men det kan også være en mår!

Morten Ree (03.04.2008)


#Diverse

Kolibrien

Hei :) Lurer på hvor stort vingespenn den minste kolibrien har?

T.H. (30.03.2008)

Svar:

Bikolibrien er verdens minste fugl og lever utelukkende på Cuba. Den har en gj.snittelig vekt på 2,28 gram, lengde 5,82 cm og et vingespenn på 3,25 cm.

Morten Ree (03.04.2008)


#Fuglekasser

Ang. flis i bunnen av holk

1. Er det noe behov for å rense/bytte ut flis/torv-blandingen i bunn av ugleholker, eller er holkene "selvgående" uten denne typen oppfølging mellom hekkingene?

2. Hvor lenge før hekkingen starter bør holkene henges opp?
Takk for hjelpen!

P.U.R. (31.03.2008)

Svar:

Hvis det er uglekasser som er i bruk hver hekkesesong med store ungekull så vil det bli en del "avfall" slik at det kan gjøre godt å skifte kasseinnhold en gang i blant. Noen gjør dette hvert år, mens andre gjør det med tre års mellomrom. Uansett bør man ta ut døde unger evt. byttedyr som ligger igjen etter hver sesong.
Ugleholker bør henges opp før jul hvis man vil ha hekking allerede første året.

Morten Ree (03.04.2008)


#Diverse

lemenår

vi trenger noe info om lemenår. det er et prosjekt om matematikk og dyr. vi ville bruke lemenår og prøve å få noen grafer om hvor ofte det er lemenår og hva annet som skjer med naturen?

M. (26.03.2008)

Svar:

Dette er et komplisert tema ettersom syklusen for dette har endret seg de siste 30-40 årene. Vanligvis var det fire år mellom såkalte mus- og lemenår før i tiden. De senere år har dette fenomenet blitt sjeldnere, mer spredt og ikke i nærheten av de antall dyr som var tidligere. Men i år ser det faktisk ut til at vi kan få et bra år i hvert fall i Midt-Norge.

Et mus/lemenår vil bety at det kommer masse rovfugl og ugler i området og de legger flere egg enn vanlig i slike år. Også kråkefugler, røyskatta, mår og rev nyter godt av disse årene med mye smågnagere og får store ungekull. Dette fører til at rypa for være mer i fred og dermed blir det også som regel mye rype til høsten under slike smågnagerår.

Dere får søke på nettet for ytterligere informasjon.

Morten Ree (03.04.2008)


#Økologi og atferd

spurvehauk

kan spurvehauken ta kråke. og tar den skjærer ofte

N.N (25.03.2008)

Svar:

Hos rovfugler og ugler så er hunnen alltid større enn hannen. Hos spurvehauk så er denne forskjellen meget stor, hunnen er 40 cm mens hannen er 30 cm lang. Det betyr at det blir litt forskjell på hva de jakter på. Jeg vil nok tro en en spurvehauk hunn kan ta ei kråke, men det blir litt av et basketak. Skjære derimot tar den enkelte ganger, men det har forekommet at spurvehauken faktisk har omkommet i slagsmål med skjæra. Normalt lever spurvehauken av småfugl opp til troststørrelse, i tillegg tar de en del smågnagere.

Morten Ree (03.04.2008)


#Diverse

Vanlig fugler på Karmøy

Noen som vet hva arter vi finner her? Har tenkt å lære barnehagebarn litt, men kan ingenting selv!

N.N (24.03.2008)

Svar:

Norsk Ornitologisk Forening har fylkesavdelinger og lokallag spredt over hele landet. For deg er det naturlig å ta kontakt med NOF Haugaland lokallag. Linken har du her: http://fugler.net/nofrog/lokallag.htm

Send oss adresen til barnehagen på fuglevennen@birdlife.no, så skal vi sende noen plakater!

Morten Ree (03.04.2008)

««første 47 557 - 47 564 av 50 005 siste»»