Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 50 055 til 50 062 av totalt 50 312 spørsmål


Undulat

Hei. Har en undulat som driver å klør seg selv på halsen. Han klør seg til blods. Har gitt han krave men det hjelper lite. Når kraven tas vekk fortsetter han. Hva kan jeg gjøre? Det er kun på halsen og alt av fjær er borte. Han har holdt på med dette ganske lenge.

S. (17.11.2005)

Svar:

Anbefaler at du kontakter en veterinær. Dette er et nokså utbredt problem hos burholdte papegøyefugler, så de fleste veterinærer som behandler kjæledyr/fugl bør vite hva som kan gjøres.

Roar Solheim (18.11.2005)


Spurveugle

Hei
jeg fikk noen gode bilder av en Spurveugle i krokskogen idag. Lurte egentlig bare på om denne ugla er sjelden i norge da jeg ikke har sett den før. har du noen gode linker der jeg kan lese mere om denne fantastiske fuglen?

R. (14.11.2005)

Svar:

Spurveugla er temmelig vanlig i bar- og blandingsskog over hele Østlandet, men siden den er så liten er den svært lett å overse.

Roar Solheim (17.11.2005)


Spørsmål:

Vi har en enslig fugl med følgende utseende ved huset for tiden: lys grå buk med mørkere vinge og rygg, sort stripe ytterst på vingen og sort stripe (maske) ved øynene. Størrelse som en grovbygget dumpapp. Hva kan dette være ?

N.N (17.11.2005)

Svar:

Det høres ut som om dette kan være en spettmeis.

Roar Solheim (17.11.2005)


Ukjent fuglunge

Jeg fant en ukjent fuglunge i veien. Jeg tok den med hjem fordi at den ikke skulle dø. Nå lurer jeg på hva småfugler spiser, og hvordan skal jeg stelle den?

K.T. (14.11.2005)

Svar:

Jeg trenger litt mer info og gjerne et bilde av ungen. Om du har funnet en fugleunge nå i november så kan det dreie seg om ei bydue, og de liker frø av mange slag. Hakkete nøtter og brød fungerer også.

Frode Falkenberg (17.11.2005)


Dompapper

Hei!
Jeg lurer på hvorfor det er så sjelden en ser dompaper i Vestfold. Hvorfor er det sånn at når jeg ser en, så er det om vinteren? Er de i Norge hele året eller er den en trekkfugl? Hvis den er en trekkfugl, og kommer til Norge om vinteren, hvor er den da om sommeren? Hadde diskusjon om dette rundt middagsbordet nemlig. På forhånd takk for svar!

H. (14.11.2005)

Svar:

Dompapen lever et relativt diskret og skjult liv i barskog om sommeren. Både fuglene og reirene er vanskelig å finne, spesielt om man ikke kjenner lyden (som også er rimelig diskret...). Om vinteren vandrer de over større eller mindre områder, og dukker gjerne opp i mer folkerike områder (f.eks. på foringsplasser i bebyggelser). Vandringene til dompapen er ikke veldig godt kjent, men at frøsetting hos ask spiller en rolle er klart. Både i høst og i fjor høst var det et innslag av dompaper med for oss nordmenn en ukjent lyd. Lyden er den samme som i alle fall dompaper fra Kaukasus har, og fuglene kan stamme derfra. Det er i seg selv ikke noe spesielt i at dompap fra østlige områder dukker opp i Norge på næringsvandringer høst og vinter.

Frode Falkenberg (17.11.2005)


#Trekkfugler

trekkfugler og flytu

Hvilken trekkfugl har den lengste årlige flyturen `?

N.N (15.11.2005)

Svar:

Rødnebbterna er den arten som trekker lengst. De mest ekstreme individene trekker fra sine arktiske hekkeplasser om høsten for å overvintre i antarktiske farvann.

Frode Falkenberg (17.11.2005)


Spørsmål:

E emu australias største fugl

N.N (15.11.2005)

Svar:

Emuen er en riktig stor fugl som kan ble 1,8 meter høy og 50 kilo tung. Den er riktignok ikke den største australske fuglearter. Kasuarer kan ble hele to meter høye og 60 kilo tunge. Både emuer og kasuarer sliter for tiden, og bestandene minker. Kasuaren er den mest trua av de to.

Frode Falkenberg (17.11.2005)


Spørsmål:

hvor gammel kan en krikkand bli?

N.N (16.11.2005)

Svar:

Den eldste norske krikkanda som har blitt registrert (gjennom ringmerking og gjenfangst) ble hele 21 år og seks måneder!

Frode Falkenberg (17.11.2005)

««første 50 055 - 50 062 av 50 312 siste»»