Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 675 til 49 682 av totalt 49 949 spørsmål


#Økologi og atferd

svane i Nordkapp

Hei. Jeg tok for noen dager siden bilde av en enslig svane i en isråk i Skipsfjorden i Nordkapp. Er det en sangsvane? Hvorfor er den her nå? Hvor skulle den egentlig vært, og når skulle den dratt? Vil den få problemer ettersom ferskvannene på øya fryser? Eller vil den klare seg, tror du?

N.N (29.11.2005)

Svar:

Dette er nok høyst sannsynlig en sangsvane. De kan klare å overvintre der hvor det er åpent vann og bunnlevende vannplanter som de kan beite på. Men dersom det plutselig blir sprengkaldt og fryser til, kan en slik svane langt mot nord være for sent ute til å klare trekket sydover. Men - en vet aldri, og hvis fuglen ellers ser ut til å oppføre seg normalt, så er det bare å vente og se, og la naturen gå sin gang.

Roar Solheim (30.11.2005)


Hva slags fugl?

Hei!
Jeg så en fugl jeg aldri tidligere har sett her om dagen. Den var ganske så stor, kanskje 20 cm lang, med veldig langt spisst nebb. Den var litt gul på ryggen tror jeg og ellers brunspettete. Først satt den seg i et kastanjetre for så å fly over til ei furu hvor den satt og hakka i barken. Hva slags fugl er dette? Synes det var litt interessant ettersom jeg aldri tidligere har sett en sånn fugl.
Og om det har noe å si, så bor jeg i Vestfold, helt ved kysten.

C. (26.11.2005)

Svar:

Det høres ut som om du har sett en grønnspett.

Frode Falkenberg (26.11.2005)


Fulger

Har fulger TO mager? Og hvis de gjør det,hvilken oppgaver har dem?

N.N (25.11.2005)

Svar:

Fugler har én mage (Kråsen), og hos noen er denne svært muskuløs (f. eks. plantespisende hønsefugl). I tillegg har de en "oppbevaringspose" nederst på halsen som heter kro, men dette er ikke noen "mage" i den forstand vi tenker på f. eks. drøvtyggernes firedelte mage. Kroen er egentlig bare en utposning av spiserøret nederst på halsen, før spiserøret løper inn i kroppen bak det Y-formede beinet vi kaller "ønskebeinet" hos høns.

Roar Solheim (26.11.2005)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stork på Møre ?

Jeg har kontor ved Katevågen i Ålesund - og lurte på om det var en stork vi hadde fått besøk av ned i fjæra .
Fuglen var hvit med en grå flekk på halsen .
Det var ikke en hegre ( som vi forøvrig har mange av her).

N.N (25.11.2005)

Svar:

IKke helt lett å avgjøre uten å ha bilde av fuglen. Men når du sier at det IKKE er en gråhegre (som det ellers finnes mange av), så KAN det også være en annen hegreart. Flere Europeiske hegrearter dukker nå og da opp i Norge, men vanligvis ikke på denne tiden av året. Det gjelder også stork, som nå bør befinne seg i Afrika!

Roar Solheim (25.11.2005)


#Diverse

Spørsmål:

hva er en linnerle????????

N.N (25.11.2005)

Svar:

Riktig skrivemåte er linerle (én N). Det er en insektspisende spurvefugl som trekker hit fra Afrika for å hekke på våre breddegrader om sommeren. En av de artene som mange kjenner igjen, og som det tidligere var knyttet værtegn og overtro til.

Roar Solheim (25.11.2005)


#Økologi og atferd

Skjæra og vinduskitt

Hva skal jeg gjøre når skjæra spiser kitten rundt vinduene?

S. (19.11.2005)

Svar:

Dette er ikke helt enkelt. Enten må skjæra hindres i å få mulighet til å hakke løs kittet (som er nesten umulig), eller så må kanskje kitt-typen endres. Jeg anbefaler kontakt med en glassmester - denne yrkesgruppen burde kjenne til problemet og ha forutsetninger for å kunne si om problemet kan løses.

Roar Solheim (25.11.2005)


#Diverse

fossekall/nasjonalfugl/NRK/CIPO

Det blir så mye skrevet (og dere nå) at det var Ni-timen som stod for valg av nasjonalfugl. Det er ikke riktig. Det var NRK-lokalen i Rogaland med Holger Holgersen og Andreas Thorsen som hadde en del programmer i 1963, igangsatt etter at den norske CIPO-komite var på Revtangen i møte i sept 1962 og det ble enighet om valg av nasj.fugl. Se Sterna 5, 1963, 317-324.

S.E. (22.11.2005)

Svar:

Takk for korrigerende opplysninger. Det er kanskje Nitimens (NRK) opplegg med valg av diverse nasjonal-dyr/retter/steder etc. som har frembragt denne misforståelsen.

Roar Solheim (25.11.2005)


#Trekkfugler

Svaner der flyver om natten

HVorfor flyver svaner om natten?

N.N (18.11.2005)

Svar:

Fugler har forskjellige strategier hva gjelder når på døgnet de trekker. Svaner tilhører den kategorien fugler som kan fly både om dagen og om natten. Man antar at vanene med å fly om dagen eller natten kan knyttes opp mot de forskjellige artene næringsvalg. Generelt kan man si at dagtrekkere ofte har flekkvise områder der de i flokk kan søke næring, mens fugler som flyger om natten ofte søker næring individuelt og fødetilgangen er jevnt fordelt i passende miljøer (Alerstam; Fågelflyttning 1982).

Frode Falkenberg (24.11.2005)

««første 49 675 - 49 682 av 49 949 siste»»