Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 930 til 46 937 av totalt 50 018 spørsmål


#Økologi og atferd

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne har vi i hagen vår inn i mellom, men det ser ut til at skjærene plager den fælt. Hvilken fugl er det?

E.B. (13.07.2008)

Svar:

Dette er en gråtrost. Hvis skjærene er etter den, så er det kanskje fordi de leter etter gråtrostunger som de kan spise. Men gråtrostene vet absolutt å forsvare seg - de driter ned "fiender" så de blir helt klissete og ute av stand til å fly! Skjærene må bare passe seg!

Roar Solheim (13.07.2008)


#Diverse

Islandsjaktfalk

Jeg så en meget lys jaktfalk i Tanadalføret sist uke. Kan det være den som er omtalt i november 2007 på denne websida og som skulle ha dannet par med en "vanlig" jaktfalk?

E.S. (13.07.2008)

Svar:

Kan godt tenkes. Det dukker opp hvite eller lyse jaktfalker i Norge av og til, helt ned til midt-Norge, så det er ikke overraskende at de viser seg i Finnmark.

Roar Solheim (13.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bøksanger

Er interessert i fugler og i de seneste årene har det trukket nordover til Saltdal en del fuglearter som ikke var her før.
I år har jeg blant annet registrert bøksanger. Sangen kan man jo ikke ta feil av, selv om den ikke er så lett å se inne i løvverket.
Kan du si noe om hvor vanlig det er at den kommer opp til midten av Nordland?

B.K. (11.07.2008)

Svar:

Bøksangeren er påvist som hekkefugl over mye av Sør-Norge (i skog), og er funnet mer spredt helt nord til Troms. Også i Saltdal er den registrert, selv om den neppe er spesielt vanlig der. Dette er registreringene fra Norsk Fugleatlas (1994). Arten kan ha endret forekomst siden da. Bøksangeren opptrer i nesten all slags skog, bare trærne er store og står litt åpent, nesten med park-preg. Hvis skogen har den rette strukturen, kan bøksangeren opptre i gran, furu, bjørk og bøkeskog, så navnet "bøk"sanger er kanskje litt misvisende.

Roar Solheim (12.07.2008)


#Økologi og atferd

Fugleunger

Hei, mitt spørsmål er når forlater fugleungene redet? Vi driver å legger nytt tak på huset, hvorpå vi har funnet et rede med unger innunder taket. Tror det er svaler. Vi vil vente med å tette igjen til ungene har forlatt redet.

A.D. (08.07.2008)

Svar:

Hei!
Det kan være taksvaler som har slått seg til oppunder taket deres, da det er typisk reirplassering for arten. Ungenes reirtid hos taksvale er 24-25 døgn.

Tore Reinsborg (09.07.2008)


#Økologi og atferd

grønnspett unge, hva spiser den?

hei.
Det kom noen innom med en grønnspett unge til oss. Den var funnet i et byggefelt, og tatt vare på for at ikke katten skulle ta den.
Den er ganske stor med fjær på kroppen, og skriker stadig. Hva kan jeg gjøre for den? Den flyr ikke, men hopper litt rundt.

E.H. (08.07.2008)

Svar:

Hei!
Grønnspetten lever i stor grad av maur, så hvis dere slipper den i nærmeste skogområde til der dere fant den vil den antagelig finne mat selv, og kanskje også bli fôret av foreldrene.

Tore Reinsborg (09.07.2008)


#Økologi og atferd

Fulgeunge med skadet fot

Hei! Vi fant en fugleunge da vi var ute å gikk i kveld, sannsynligvis en trost. Den klarer ikke å bruke den ene foten,det vanskelig å se om den kanskje er brukket. Den har ferdig utviklede fjær på vingene og stjerten så det er mulig den forlot redet frivillig. Når vi kom gående imot den klarte den ikke å reise seg opp og den forsøkte heller ikke å fly ifra oss. Vi klarte ikke å gå ifra den og tok den med hjem. Tror dere denne fulgen vil klare seg eller er det best å la naturen gå sin gang? Hva kan vi evt. fore den med?

N.N (07.07.2008)

Svar:

Hei!
Fugler kan klare seg med bare en funksjonell fot. Dere kan prøve å sette den ut hvor dere fant den. Dere kan evt. prøve å gi den litt meitemark før dere slipper den ut igjen, da dette er god kost for troster.

Tore Reinsborg (09.07.2008)


#Sykdom og skader

Død undulat

Min undulat som var en hunn, døde nå forleden dag 4 år gammel. Er dette unormalt? Jeg fant henne på magen nede i gulvet. det måtte akkurat ha skjedd for hun var ikke stiv. hva kan ha skjedd? fjærene var fine og blanke og har altid vært det.

R. (07.07.2008)

Svar:

Hei!
Når det gjelder spørsmål om undulater, vil vi tipse deg om nettstedet under. Her blir det svart på ulike spørsmål om kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.
Du kan også sjekke:
http://www.norsk-undulatklubb.com/

Tore Reinsborg (09.07.2008)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

spiser måsen brunsnegl (Iberiasnegl)?

T.F. (09.07.2008)

Svar:

Nei. Måker foretrekker annen mat. Store nakensnegler utsondrer mye slim som forsvarsmekanisme, og er lite håndterlig for de fleste fugler.

Frode Falkenberg (09.07.2008)

««første 46 930 - 46 937 av 50 018 siste»»