Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 978 til 49 985 av totalt 50 288 spørsmål


#Økologi og atferd

Struts

Jeg har noen spørsmål angående strutsen i vill tilstand. Hvor gammel kan den bli? Når har den paringstid? Lager den reir? Er den farlig å møte for mennesker? Er det noen sider på internett jeg kan finne ut mer? På forhånd takk.

S. (05.01.2006)

Svar:

Strutser blir normalt 20 til 30 år i vill tilstand. Hekkesesongen varierer i forhold til fuktighet og geografi. På de øst-afrikanske slettene legger de egg i perioden fra juni til oktober, med en topp i august. I Sør-Afrika legges egga litt vilkårlig i perioden fra februar til november, mens de nord i Kenya helst legger egg i løpet av årets tre første måneder. Strutsen sparker meget hardt for å forsvare seg, så den er definitivt farlig for mennesker ved nærkontakt.

Frode Falkenberg (10.01.2006)


#Fugleforing

Dvergspett

Hei,

Vi har hytte på Oppdal der vi henger opp meiseboller og legger ut solsikkefrø til fuglene om vinteren. Her får vi besøk av flere meisetyper, dompaper og andre småfugler. Forrige helg så vi imidlertidig en liten (ca 15 cm) hvit og svart hakkespett med rødt hode sittende på meisebollen. Etter en liten titt i fugleboken fant vi ut at dette må være en dvergspett. Der stod det også at disse spiser insekter, så er det vanlig at disse spiser frø? Og er det en vanlig fulg å se der oppe?

H.S. (06.01.2006)

Svar:

Dvergspetten finnes i Oppdal kommune. Den er en uvanlig gjest på foringsplassen, men når de først har oppdaget en god meisebolle kommer de gjerne tilbake gjennom vinteren.

Frode Falkenberg (09.01.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl på ville veier?

Jeg bor på Sjølyst i Oslo, og i en uke har jeg observert en stor grå fulg, hele fuglen er grå, med lange tynne ben og langt spist, litt gult nebb,på bredden av Hoffselva, rett før elva går under Drammensveien og ut i Bestumkilen. Når vi stopper og ser på den flyr den inn i de store vannrørene og ut av syne. Den har sikker et vingespenn på nesten 1 meter. Hva kan dette være?

J. (07.01.2006)

Svar:

Det høres ut som om du har sett en gråhegre. Ta en titt på: http://cyberbirding.uib.no/photo/a_cinerea_02.php (ungfugl) og http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=160 (voksen fugl).

Frode Falkenberg (09.01.2006)


fuglejakt

lurer på hvor stor sjangsen er for at fugleinfluensa kan komme inn til landet med trekkfugl?? jakter en del gås og ender og lurer på om disse kan bringe smitten med seg? kan man se på fuglen om den er smittet? hvordan skal man evt tilberede en fugl for å unngå å bi smittet?

N.N (31.12.2005)

Svar:

Det er foreløpig ingenting som tyder på at trekkfugler klarer å gjennomføre en fysisk belastende tur som en trekketappe med H5N1 i kroppen. De ville fuglene som har blitt funnet med denne typen fugleinfluensa har alle trolig blitt smittet av lokale hønse- eller andefugler. Ville fugler som har blitt funnet med H5N1 har alle vært døde eller døende.

Frode Falkenberg (09.01.2006)


Gråhegre

Hvilken side på internett finner jeg mye fakta om gråhegre??

S. (06.01.2006)

Svar:

Prøv denne: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=160

Frode Falkenberg (09.01.2006)


Gartner

Finnes det en fugl som heter "gartner", eventuelt om den har flere navn??

J.K. (06.01.2006)

Svar:

Det fins mer enn ti forskjellige gartnerfugl-arter. Alle har en helt egen stil når de bygger og dekorerer sine "hager". "Hagene" er laget for å vinne hunnenes gunst. Gartnerfuglene finnes i Australia og Ny-Guinea.

Frode Falkenberg (06.01.2006)


#Økologi og atferd

Latterduer

Hei.Vi har 2 latterduer i bur.De legger ofte egg,men det blir aldri unger av eggene.Duene er ca. 2 år gamle.Kan det være at de er litt for unge? Eller kan det være at det er 2 hunnfugler?

N.N (05.01.2006)

Svar:

For det første: Har du sett om de parrer seg? Hvis de ikke gjør det, kan det jo være to hunnfugler. Hunnfugler kan meget godt legge egg selv om de ikke er parret, men da er eggene ubefruktet og kan ikke gi avkom (dette skjer hos de fleste tamhøns).

Roar Solheim (06.01.2006)


#Økologi og atferd

Fugleforsvinning

Hei. Jeg bor i indre Troms, og har et fuglebrett hvor jeg legger ut solsikkefrø (som jeg kjøper i dagligveren). Jeg har hatt godt besøk av kjøttmeis og dompapp på dette brettet, men for ca to uker siden forsvant fuglene gradvis, og den siste uka har det nesten ikke vært fugler der i det hele tatt. I dag oppdaget jeg en kjøttmeis på brettet. Den var oppblåst, rund som en tennisball og satt stille rett utenfor vinduet utenå gjøre tegn til å flyve, (selv om det var en del skarpe lydet og bråe bevegelser fra innsiden. Mine to små gutter ville bivåne det hele). Etter en kort stund hoppet den av brettet. Jeg så ikke at den fløy, men fant den heller ikke under brettet da jeg gikk ned for å se (brettet står høyt på huset). Kan denne fuglen ha vært syk? Det er ikke veldig kaldt, så den skulle ikke behøve å "reise" fjærene av den grunn. Kan det være sykdom som har gjort at alle fuglene har forsvunnet? Evt, har du noen forslag?

N.B.F. (28.12.2005)

Svar:

Det du har observert kan ha mange ulike forklaringer, så ett enkelt svar kan ikke gis. Selv om f. eks. meiser finner mat på et forbrett, så trekker fugler videre om høsten/vinteren, og nye kommer til. Derfor kan det plutselig bli opphold i forekomsten. Fuglene kan tidvis holde seg vekk dersom forplassen får besøk av spurvehauk, spurveugle el. lignende, eller fuglene kan ha funnet andre matkilder som byr på mer effektiv mat (mer energi per tidsbruk i forhold til innsatsen som kreves for å få i seg maten).

Roar Solheim (06.01.2006)

««første 49 978 - 49 985 av 50 288 siste»»