Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 656 til 49 663 av totalt 49 973 spørsmål «forrige neste»
norwegian laws on raptors
hi, is it legal to keep birds of prey in outdoor averys in norway, owls or smaller falcons for exsample?If so could one do it for conservatoin reasons?
N.N (10.01.2006)
Svar:
It is strictly illegal to keep birds of prey and owls in captivity in Norway. Only persons with ringing licence may catch such birds for ringing and immediately release.
Frode Falkenberg (16.01.2006)
Svarttrost
Er svarttrosten en trekkfugl? så en her om dagen... trodde de var trekkfugler...Men hvorfor var den der? Den sppiste på fuglebrettet vårt.
I. (10.01.2006)
Svar:
Joda, svarttrosten er en trekkfugl. Svarttrostene som er hos oss om sommeren trekker for det meste ut av landet om vinteren, til land som England, Nederland og Danmark. Fugler fra det nordligste Norge og øst for (Russland, Finland osv.) oss trekker vest og sørvestover om høsten. Det er trolig slike fugler som overvintrer i Norge. På Vestlandet er svarttrosten en relativt vanlig art om vinteren, mens den blir mer fåtallig på Østlandet og nordover. Langs kysten er det trolig lokale fugler som forsøker å overvintre. Under milde og snøfattige vintre forsøker flere svarttroster å overvintre.
Frode Falkenberg (16.01.2006)
trekryper og fuglekasse
Hei. Jeg leste litt om spesialkasse for trekryper på sidene her. Forsto ikke helt hvordan den egentlig ser ut etter den beskrivelsen som ble gitt. Finnes det bilde noe sted, eller kan jeg få en litt bedre beskrivelse? Ble veldig nysgjerrig :)
M. (16.01.2006)
Svar:
En trekryperkasse er illustrert på denne siden: http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php
Frode Falkenberg (16.01.2006)
Ringmerker
Hvor gammel må man være for å bli med voksne å ringmerke?????
S. (12.01.2006)
Svar:
For å ringmerke fugl må man være minst 16 år, mens man må være minst 18 år for å fange fugl for ringmerking. Du kan være av hvilken som helst alder når du følger med en ringmerker.
Frode Falkenberg (12.01.2006)
Kjernebiter
Hei! Vi så en ukjent fugl utenfor kjøkkenvinduet vårt på Bjerkøya i Sande, Vestfold, sist helg. Etter å ha kikket i en fuglebok, tror vi det må være kjernebiter vi så. Det er mange kirsebærtrær rundt her. Det må ha vært en liten flokk på 5-6 stykker. Er det sannsynlig at det var kjernebiter vi så? Vi la spesielt merke til det kraftige nebbet, stutte stjerten, svart "brystsmekke", og rustrøde farger.
S.H.B. (10.01.2006)
Svar:
Både beskrivelsen og lokaliteten tyder på at dere har sett kjernebiter. Opptredenen av kjernebitere varierer fra vinter til vinter, avhengig av frøsetting på blant annet bøk. De lever i likhet med de fleste finkefugler et relativt nomadisk liv utenfor hekkesesongen. Foring med solsikkefrø har sannsynligvis bidratt til at kjernebiteren har blitt mer tallrik og utbredt i Norge de siste 30 årene.
Frode Falkenberg og Roar Solheim (11.01.2006)
Ringmerker
Hvordan blir man ringmerker??????????????
S. (07.01.2006)
Svar:
For å bli ringmerker må du ha deltatt aktivt på ringmerking i en periode. Du må ha merket et visst antall fugler, og vise forståelse for arts- og aldersbestemming. Dessuten må man beherske å behandle fugler i nett og kunne selve merkeprosessen. Videre må du gjennom minst et ringmerkingskurs (som ikke er kostbart). Ta kontakt med ditt fylkeslag av Norsk Ornitologisk Forening for å få mer informasjon om hvor og når du kan delta.
Frode Falkenberg (10.01.2006)
Antall fugler i Norge
Hvor mange fugler (arter) hekker i Norge?
Hvor mange er observert i Norge?
O. (05.01.2006)
Svar:
Det har blitt påvist omtrent 260 forskjellige hekkende arter i Norge. Mange av disse er sjeldne, og kan ikke regnes som regulære hekkefugler. Antall regelmessige hekkefugler i Norge er ca. 220.
Det var fram til og med 2004 observert hele 469 forskjellige arter i Norge.Frode Falkenberg (10.01.2006)
Struts
Jeg har noen spørsmål angående strutsen i vill tilstand. Hvor gammel kan den bli? Når har den paringstid? Lager den reir? Er den farlig å møte for mennesker? Er det noen sider på internett jeg kan finne ut mer? På forhånd takk.
S. (05.01.2006)
Svar:
Strutser blir normalt 20 til 30 år i vill tilstand. Hekkesesongen varierer i forhold til fuktighet og geografi. På de øst-afrikanske slettene legger de egg i perioden fra juni til oktober, med en topp i august. I Sør-Afrika legges egga litt vilkårlig i perioden fra februar til november, mens de nord i Kenya helst legger egg i løpet av årets tre første måneder. Strutsen sparker meget hardt for å forsvare seg, så den er definitivt farlig for mennesker ved nærkontakt.
Frode Falkenberg (10.01.2006)