Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 913 til 49 920 av totalt 50 241 spørsmål «forrige neste»
Fotmerking av brevduer og fugler
Hei! Vi lurer på hvilke merker som blir brukt ved formerking av forskjellige fugler og hvor disse er å få kjøpt? Vi driver et prosjekt hvor vi skal ha individmerking av daggamle kyllinger av hønerase(Verpehøner)
F.S. (31.01.2006)
Svar:
Ta kontakt med brevdueforbundet som har hjemmesiden http://www.brevduesport.no/
Frode Falkenberg (31.01.2006)
Svane
Vi bor i Danmark og oppserverte en svane i et boligområde her om dagen. Den hadde sittet på omtrent samme sted fra dagen før. Det er et vann like ved, men det er helt igjenfrosset nå. Som vi leste spiser den vanligvis sjøgress fra bunnen, men det kan den jo ikke nå.. Har den nok mat til å overleve resten av vinteren? Hva spiser den i tilfelle? Er det noe vi kan mate den med? Den virker også veldig tam!
M. (24.01.2006)
Svar:
Svaner har i stadig økende grad begynt å gå inn på jorder med vegetasjon for å beite, både sommer og vinter. Den svanen du har sett, kan godt finne mat på jordet. Men dersom det fryser og/eller snør til, må den trekke ut mot kysten hvor det er åpent vann, ellers vil den sulte ihjel.
Roar Solheim (25.01.2006)
trekkfugler
Hei! vi lurte på om du kunne gi oss svar på disse spørsmålene: hvilke fugler ser du ikke om vinteren?
Hva gjør de forskjellige dyrene for å overleve om vinteren?(Minst 3 eksempler)
J.I. (23.01.2006)
Svar:
Du finner forferdelig få insektetere hos oss om vinteren, f.eks, gjøk, løvsanger og sandsvale. Som en vintertilpasning får fuglene mer underhudsfett for isolasjon, de kan gå inn i kortvarige dvaletilstander (torpor) i ekstreme situasjoner og de kan overnatte tett inntil hverandre for å unngå varmetap.
Frode Falkenberg (25.01.2006)
HVa
Kan du gi meg navne på noen trekkfugler??
C. (23.01.2006)
Svar:
Nesten alle de norske fugleartene er mer eller mindre trekkfugler. Et par eksempler på Afrikatrekkere kan være rødstjert og løvsanger, mens svarttrost og heipiplerke er eksempler på arter som overvintrer på Kontinentet.
Frode Falkenberg (25.01.2006)
Tiurleiker
Hvor er de største tiurleikene i Norge?Hva gjør du får å se store tiurleiker?Går det an å gå med eksperter som kan mye om tiurleikene?????
S. (24.01.2006)
Svar:
Tiurleikene i Norge er lokalisert i eldre barskog. De kjente leikene er ofte godt hemmeligholdt, så du må gjerne kjenne noen for å finne en slik. Ta kontakt med din lokale utgave av Norsk Ornitologisk Forening (NOF) og hør om de har noen tips. Du kan også gå ut i eldre furu/granskog i februar-mars og lete etter spillspor og eksrementer på snøen - da kan du finne tiurleiken enklere enn når snøen er smeltet. Den beste måten å observere på leikplassen, er å ligge i kamuflasjetelt 20-30 m unna selve spillplassen. Du må ligge stille i teltet fra ca 2 t før solnedgang, hele natta, og til fuglene slutter å spille formiddagen etter.
Frode Falkenberg og Roar Solheim (25.01.2006)
Spørsmål:
Hei! (vet ikke om dette kom med forrige gang jeg spørte) Jeg er 12 år ig har ikke drevet med fugler så lenge. Jeg vil henge opp fuglekasser med i dem vil jeg også få svarthvit fluesnapper og stær. når må jeg henge opp kassene til svarthvit fluesnepper og stær for at ikke standfuglene skal ta dem først? og hvor mye teller det egentlig på hullstørrelsen? (har en kasse som ikke er helt perfekt hullstørrelse på) forer også fuglene og lurer på hvor lenge jeg bør fore... til april eller mai?
O.J.M.(. (16.01.2006)
Svar:
Svarthvitfluesnapper kommer inn i kassehull som er fra 28 mm diameter og større, stæren må ha fra ca 40 mm og større. Fluesnapperen kan gjerne bruke stærkasser, så hvis du vil lage en kasse som begge kan benytte, bør du lage innflygingshull på ca 40 mm diameter. Innvendig mål ca 12 x 12 cm (opptil 14 x 14), og høyde ca 30 cm. Stæreen kan begynne reirbygging tidlig (april), mens fluesnapperen begynner straks den ankommer i slutten av april/begynnelsen av mai (avhenger av hvor i landet du bor). Du kan henge ut kassene og plugge igjen hullet med en kork inntil du hører/ser de første fluesnapperne, og så åpne hullet!
Roar Solheim (23.01.2006)
Jakter havørn på ryper.
Jeg har sett havørnpar fly over rypeterreng i en flellskråning å utstøte skrikelyder, så nu lurer jeg på om havørn jakter bevisst på rype/hare på denne måten.
Stedet er en øy i Karlsøy kommune i Troms fylke og er tilholdsted for flere hekkende havørnpar.
F. (10.01.2006)
Svar:
Så vidt jeg kjenner til, finnes det ingen dokumentasjon på at havørn aktivt jakter harer eller ryper (sistnevnte er kanskje for raske for havørnene, som vanligvis driver en utmattelsesjakt på fugl som må dykke ned i vann). Men det behøver ikke å utelukke at enkelte individer har funnet en teknikk for f. eks. å skremme opp og forsøke å ta harer, kanskje spesielt dersom andre byttedyr er vanskelige å finne i en periode av året. Men dte er absolutt ikke forventede bytetdyr eller jaktmetode for havørn.
Roar Solheim (23.01.2006)
dyreekskrement
kvifor ser ekskrementene forskjellige ut?
I.B. (20.01.2006)
Svar:
Interessant og uvanlig spørsmål! For det første spiser dyr ulike ting, derfor blir restene i eksrementene forskjellige. Dette gir ulik farge og innhold. Dyrets størrelse og tarmdiameter avgjør størrelsen på lorten. Men hvorfor mange hjortedyr produserer små, runde lorter er det ikke enkelt å gi svar på! Dyr som spiser insekter får lort med masse insektskall (f. eks. svartspett og flaggermus), mens planteetere får fiberrik lort (se på en hestelort). Kjøttspisere får ofte en seig, leireaktig klissete lort. Hvis de spiser hele byttedyr, kan lorten bestå av mye hår og beinbiter.
Roar Solheim (23.01.2006)