Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 913 til 49 920 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Svaner på Island
Jeg lurte på hvilken lavestre grense svanene har i forhold til bosetningssted og temperatur. Jeg skriver en oppgave som omhandler klimahistorie i relasjon til sagalitteratur og i en av sagaene er det beskrevet at de så svaner(Island). Med andre ord så lurer jeg på om det finnes noe data på at svanene ikke har vært på Island? Og under hvilke forhold de kan leve, f.eks. ville de levd på Island om det var to grader kaldere på Island i gjennomsnittlig sommertemp? Ett muligens litt vanskelig spørsmål å svare på, men håper på svar :)
N.N (26.04.2005)
Svar:
Svaner kan hekke både i lavlandet og i kaldere strøk (enten høyereliggende eller nordlige). Jeg kjenner dessverre ikke til de islandske svanenes (sangsvaner) historie, men er overbevist om at de kunne ha hekket om det var et par grader kaldere om sommeren. De hekker bla. i Finnmark og østover, der man finner områder med betydelig kaldere sommertemperaturer enn på Island.
Frode Falkenberg (11.05.2005)
Hubro
Hvordan er nebb og klør tilpasset miljøet hubroen lever i, og maten den spiser??
N.N (10.05.2005)
Svar:
Både nebb og klør er tilpasset levesettet til hubroen. Det gjelder også for fugler generelt.
Frode Falkenberg (11.05.2005)
Fugele egg
Er det slik at slle fugler legger egg?
L. (09.05.2005)
Svar:
Ja, alle fugler legger egg. Det er faktisk en av de karakteristiske trekkene ved fugler. Hos de aller fleste andre dyreordener finnes det representanter, selv hos de som vanligvis legger egg, som får levende unger. Fuglene er avhengige av å unngå at de har for stor vektbyrde for å kunne fly optimalt.
Frode Falkenberg (09.05.2005)
Fugleegg!
Jeg fant en fuglekasse i går, og oppi lå det ca 4 egg. De var turkise med svarte prikker. egget var ca 2-3 cm rundt det bredeste. reiret var laget av mose,furuflak og litt hår.
Hvilken fugl kan ha lagt disse eggene?
H.M. (08.05.2005)
Svar:
Av hullrugere har både svarthvit fluesnapper og stær tyrkise egg. Men begge disse artene mangler prikker på egga. Den eneste arten jeg kan komme på som har egg som kan passe til din beskrivelse er rødstjert. Den har riktignok ikke mye flekker, og egga er mer blå enn tyrkis. Har du litt mer info om diameter på hullet, kassetype, eller kanskje aller best et bilde av reir og egg?
Frode Falkenberg (09.05.2005)
Fant fiskeørnreir
En dag da jeg og mormoren min gikk en tur i skogen fikk jeg øye
på en svær kvisthaug oppe i et høyt tre, ca 15 m over bakken. (Og det kunne ikke skjedd av seg selv.) Reiret lå ved et svært ferskvann og mange har sett fiskeørnen i området der. Er dette litt skjeldent. Send igjen hvis dere er interessert?
F.G. (06.05.2005)
Svar:
Skulle det være et fiskeørnreir så er ikke det så vanlig. Det kommer litt an på hvor i landet du har funnet det. I noen områder på Sørlandet og på Østlandet finnes den hekkende spredt litt her og der. Fikk du undersøkt om det var aktivitet i reiret i år?
Frode Falkenberg (09.05.2005)
ugle?
Hallo, ein lesar har funne eit reir i botn av ei pipe, ca 4 meter nedanfor opninga. To egg, nesten heilt runde, er lunka, så det er tydeleg at fuglen kjem seg opp og ned og får ruga. Han trur det er ei ugle, og lurer på kva art. Reiret er i Nordhordland, ca ein mil frå kysten mvh atle vaage avisa nordhordland
N.N (26.04.2005)
Svar:
Det høres ut som om kattugla er blitt beboer av pipa til leseren deres. Det er ikke uvanlig at de legger sine egg i piper o.l. De som bor ved ugla kan ofte høre de om kveldene og nettene. Spesielt når ungene hopper ut blir det liv!
Frode Falkenberg (06.05.2005)
sothøne med gult pannebliss
så en sothøne på Østensjøvannet med gult pannebliss, valigvis skal det være hvitt. Årsak til at det var gult?
M.E. (05.05.2005)
Svar:
Dette var merkelig. Sothøns kan ha et hint av gult i det hvite blisset, men jeg har aldri hørt om at de kan ha veldig kraftig gulfarge her. Skulle jeg tippe så setter jeg en krone på at det er maten den eter som har gitt grunnlag for gulfargen.
Frode Falkenberg (06.05.2005)
Hvilken fugl?
Forrige helg var jeg på Ørin for å se på fugler, da så jeg en snipe/spove som var orange-rød på halsen og på magen. Nebbet var ikke bøyd men langt, ryggen og vingene var svarte.Hvilken fugl var det?? håper du finner det ut.
Hilsen Thomas
T.A. (04.05.2005)
Svar:
Det høres ut som om du har sett en lappspove eller svarthalespove i sommerdrakt (om fuglen var spovestor). Begge disse artene har et langt rett eller svakt oppoverbøyd nebb. Tundrasnipa er også rød i området du beskriver, men er betydelig mindre. Den har i tillegg noe nedoverbøyd nebb.
Frode Falkenberg (04.05.2005)