Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 546 til 49 553 av totalt 49 973 spørsmål «forrige neste»
fuglekasser
Jeg er kontaktlærer i en 3.klasse på Askøy. Vi arbeider med tema Fugler i nærmiljøet, og er så heldige å ha et rikt fugleliv like utenfor skoleporten. Har snakka litt om å lage/henge opp fuglekasser, og fant fin veiledning. Men her sto det ikke noe om når kassene må være kommet opp, og om det evt. er sannsynlig å få fugl i dem første sesong (lakka kasser). Er det for seinti år hvis vi får opp kassene i uke 14?
B. (23.03.2006)
Svar:
Det kommer litt am på hvilke arter du er ute etter. Om du har hengt opp kasser for kattugle, så kan det allerede være for seint på Askøy. Når det gjeldere meiser og fluesnappere så burde det ikke være noe problem med å få fugler i kassen i løpet av våren. Meisene legger også ofte to kull, der prosessen med andrekullet først starter opp i juni. Den svarthvite fluesnapperen ankommer ikke landet før tidlig i mai, så du har en måned på deg. Lykke til!
Frode Falkenberg (27.03.2006)
Sibirspurv
Hei
Er sibirspurv en interessant fugl. En dag hver vår koker skogen her av sibirspurvelyd.
Trond
N.N (26.03.2006)
Svar:
Sibirspurven er en meget sjelden fugl i Norge, som helst blir observert i september hos oss.
Frode Falkenberg (27.03.2006)
fuglekasser
Hei. Hadde vendehals i ei fuglekasse på hytta vår i Nissedal i Telemark sist år. Vil den hekke igjen samme sted? Hadde også et rødstjertpar i en fuglekasse laget ev en utholet bjørkekubbe-fuglekasse. Den kom aldri tilbake. Et problem er flaggspetten som hakker ut større (for store) hull i noen kasser. Når bør kassene renses, er det for sent nå?Er det noen tips for fotografering, for en vanlig 'mann' (les:dame) som har kjøpt et digitalt kamera, og gubben har kjøpt et teleskop som det visst går an å koble sammen med kameraet. Finnes det noe litteratur om dette, eller må det bare selvlæres? Vi liker å studere fuglene på /rundt hytta når vi er der (nesten hver helg hele året).
B. (28.02.2006)
Svar:
Du kan aldri være sikker på at fugler vender tilbake til samme kasse gjennom flere år. For vendehals er det viktig at det ligger flis i kassa, og at dne er ledig når fuglen kommer til Norge fra Afrika. Fuglekasser kan renses helt fram mot midten av april, men i slutten av april begynner gjerne de første meisene med årets reirbygging. Fuglekasser kan beskyttes mot flaggspett med metallplate eller nellikspiker rundt hullet, men hakkespetten kan like gjerne hakke hull på siden eller i bunnen av en fuglekasse.
Roar Solheim (27.03.2006)
Skifte av farge på fjærdrakten ved ulike årstider
Fuglene må jo ha allel for både hvit og brunspraglede fjær, men hva skjer i genene når rypene skifter farge på fjærdrakten? og er det lysforhold eller kulde som setter igang fellingsprosessen?
K.F. (23.03.2006)
Svar:
Det skjer ikke noe i genene hos en fugl etter befruktningen og fosterutviklingen har startet, men genene for fjærfarge sørger for at fuglenes fjær vokser ut til riktig tid. For ryper er det helst lyset og døgnlengde som bestemmer når de skal skifte fjær. Rypene er noen av ytterst få fuglearter som feller fjær to ganger i året og skifter drakt på den måten. Andre fugler får sommerdrakt ved at den ytre delen av fjærene med vinterdraktfarge slites vekk og blottlegger det som blir sommerdrakten. Disse skifter gjerne fjær på ettersommer eller tidlig høst.
Roar Solheim (27.03.2006)
Hørsel.
Hvordan hører fugler som kjøttmeis og hakkespett?
B. (27.03.2006)
Svar:
De hører på samme måte som andre fugler, nemlig ved hjelp av ørene. Øreåpningene sitter bak øynene, skjult av fjær. Derfor ser du dem ikke før du holder en fugl i hånden og kan blåse eller brette disse fjærene til side. Forskjellige fugler har ulik hørselsans. Uglene er de som trolig hører best, for noen arter kan høre mus som beveger seg under snøen.
Roar Solheim (27.03.2006)
svaner
Regnes svaner som en sjøfugl?
Hva spiser svanene?
Hvilke arter er mest vanlig i Norge?
Når og hvor hekker de?
B. (23.03.2006)
Svar:
En sjøfugl er en fugl som lever av og ved havet størsteparten av året. Det vil si at svanene, som gjerne er knyttet til ferskvann, ikke er sjøfugler. Svanene er vegetarianere som for det meste henter næringen under vann, på ca. en meters dybde. De kan også beite på land. I Norge finner man knoppsvanen som hekkefugl i de sørlige fylkene, mens sangsvanen hekker lenger nord. Om vinteren finner man overvintrende sangsvaner også i hele Sør-Norge. En tredje art, dvergsvanen, er en sjelden art i Norge om vinteren. de hekker om våren og sommeren som de fleste andre fugler, og gjerne i tilknytning til ferskvann.
Frode Falkenberg (23.03.2006)
Fugler i norge og fuglekasse
Vet dere ca. hvor mange fugler som fins i norge når alle trekkfuglene har kommet tilbake? Lurer også på hvorfor blåmeiser og kjøttmeiser flyr å ser inn i fuglekassebe jeg har hengt opp.
O.J.M. (25.02.2006)
Svar:
Det har blitt påvist omtrent 260 forskjellige hekkende arter i Norge, men det har fram til og med 2004 blitt observert hele 469 forskjellige arter i Norge.
Alle trekkfuglene er tilbake i løpet av juni måned.
Meisene sjekker om kassene holder den standarden de er ute etter før hekkesesongen. Dessuten er det viktig for de å finne ut om kassene er ledige.Frode Falkenberg (23.03.2006)
Kråker.
Hver onsdag og fredag flyr det utrolig store 'flokker' med kråker rundt om i nabolaget vårt. Det ser ikke ut som om de skal noe spesielt, de bare flyr der.
Mitt spørsmål er: Er dette et tegn på at dommens dag (armageddon, jordens undergang) nærmer seg?
M.L. (07.03.2006)
Svar:
Dette er flokker som samler seg for å fly til felles overnattingsplass. Denne adferden vil du nok ikke se om sommeren, i hekketiden.
Frode Falkenberg (23.03.2006)