Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 842 til 49 849 av totalt 50 306 spørsmål


#Diverse

Ugler i austalia?

Hei! Jeg lurer på om det finnes ugler i australia, eller andre nattefugler der?

M. (22.04.2006)

Svar:

Det finnes i alle fall 8 uglearter i Australia, samt 7 nattravner og froskemunner, fugler som jakter insekter om natta.

Roar Solheim (24.04.2006)


#Økologi og atferd

skremt vekk??

kan fuglene bli skremt vekk hvis vi går i skogen mye i hekketiden?

M. (23.04.2006)

Svar:

Dette er et spørsmål som er svært vanskelig å besvare, fordi man ikke har gjort undersøkelser over hvor mye trafikk fugl tåler. Generellt kan en nok si at enkeltpersoner som går gjennom skogen ikke påvirker fugl nevneverdig, men ved gjentatt trafikk (f. eks. et større orienteringsløp om våren), så kan kanskje enkelte bakkehekkende arter bli skremt av reiret så mange ganger at de forlater eggene. Rovfugl kan også sky reiret hvis de skremmes av mange ganger. Når påsken faller sent på året (som i år), kan kongeørn og jaktfalk få spolert sine hekkeforsøk fordi folk går for nær reirene (ofte uten å være klar over det).

Roar Solheim (24.04.2006)


#Økologi og atferd

fugl som flyr på vinduet

har en bokfink som har flydd på vindusruta i hele dag,etterpå sitter den nede på vinduskarmen og nærmest titter inn,så flyr den bort til brettet og finner seg mat,og så på vinduet igjen,gang på gang,er han blitt gal eller.....?

E. (23.04.2006)

Svar:

Stakkaren tror nok at speilbildet i vinduet er en rivaliserende hann som aldri gir seg, den sloss jo like mye som den selv...!
Bokfinken ER ikke gal, men det kan jo hende at den beveger seg i nærheten av en slik tilstand etterhvert som rivalen aldri gir seg?

Roar Solheim (24.04.2006)


#Fuglekasser

Blåmeis

Hvor stor skal fuglekassa til blåmeisen være? Størrelsen på hullet og sidene.

S. (20.04.2006)

Svar:

Blåmeis kan bruke kasser med hulldiameter ned mot 28 mm, men tar gjerne også i bruk de med hulldiameter 32 mm (som også egner seg for kjøttmeis, spettmeis og fluesnapper). Sidevegger 10-12 cm brede, ca 25 cm høye, se ellers oversikten over alle kasseutforminger på http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Frode Falkenberg, Roar Solheim (20.04.2006)


#Trekkfugler

Hvorfor blir noen fugler igjen??

Hei. Jeg lurer på hvorfor noen fugler, som kjøttmeis og blåmeis blir igjen om vinteren?? Hvorfor er ikke disse trekkfugler?? Har du noen tips om hvor jeg kan finne info om dette på nettet??

J. (16.04.2006)

Svar:

Om en fugl overvintrer eller ei avhenger av dens mulighet til i finne mat. Naturlig nok forsvinner de artene som er eksklusive insektspisere om vinteren, mens de som kan endre kosten til frø og bær finner det gjerne for godt å prøve vinteren i Norge. Noen arter, som trekryperen, er overvintrende insektetere, men finner mat i insekter som er døde eller i dvale under bark o.l.

Frode Falkenberg (19.04.2006)


#Trekkfugler

Spørsmål:

vor mange måker er det som er trekk fugel?

A. (12.04.2006)

Svar:

Alle måkeartene er trekkfugler i ordets rette forstand. Den mest utprega trekkfuglen av de norske måkene er nok sildemåken, som overvintrer i Marokko, Portugal og Spania.

Frode Falkenberg (19.04.2006)


#Sykdom og skader

en som hjærne vil vite noe om fuleinfluensa????

hvordan får fugler fugleinfluensa???
og hvorfor???

I.V. (18.04.2006)

Svar:

Ta en titt på Norsk Ornitologisk Forening sin temaside om fugleinfluensa: http://www.birdlife.no/naturforvaltning/fugleinfluensa.php

Frode Falkenberg (18.04.2006)


#Fuglekasser

kattugle

Hei du!
Vi har laget 6 uglekasser etter mål, og har hengt dem ut forskjellige steder. Vi fikk hengt dem ut litt sent, så det er trolig ingen aktivitet der i år (i allefall fra kattugla). Har dere noen tips om hvor høyt opp de bør henge og i hva slags trær? Bør det være fritt for grener under ect. På forhånd takk!!!

S. (17.04.2006)

Svar:

Ugler kan starte egglegging i mai (og perleugle helt til i juni). Kassene bør henge 4-5 m over bakken. Perleuglekasser kan med fordel henge på frittstående trær 20-30 m ut fra skogkant (det reduserer faren for at mår skal gå opp i kassene og spise ugleegg). Kattuglekasser kan henge i skogkant eller inne i skog, gjerne med litt åpning foran kassa, men med tette graner i nærheten hvor uglene kan sitte gjemt. Treslag er av mindre betydning for uglekassene. Haukuglekasser kan henge lik perleuglekassene, mens spurveuglekasser kan henge 3-4 m over bakken inne i skogholt, 20-30 m unna kant mot åpen mark/hogstflater.

Roar Solheim (18.04.2006)

««første 49 842 - 49 849 av 50 306 siste»»