Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 3 355 til 3 362 av totalt 50 355 spørsmål


#Diverse

Svarttrost

Gjennom hele halve vinteren i fjor hadde vi besøk av det vi har betraktet/betrakter som svarttrost. Oscar, som vi kalte den lærte seg å påkalle vår oppmerksomhet ved å "banke" på terrassedøren og tok etterhvert rosiner fra hånden. Det ble selvsagt hyggelige visitter og Oscar ble en kjærkommen gjest, skjønt ved et tilfelle kom den helt inn og fant ikke veien ut igjen før den hadde satt spor etter seg.
Nå har den(?) dukket opp igjen og oppfører seg som før, skjønt litt sky etter et langt opphold. Vi skriver med vilje "den", fordi, og det er spørsmålet; Denne Oscar er ikke lenger svart, men brun og med tydelig mønster på brystet. Nebbet er heller ikke oransje, men mye mørkere enn det på den Oscar vi kjenner/kjente. Noen karakteristiske tegninger på nebbet er likevel til å dra kjensel på. Og ikke minst, den oppfører seg som om den hører til her og gjør seg til utenfor sånn at vi åpner og mater den med et par rosiner.
Hyggelig om vi hører fra deg.

S. (04.01.2024)

Svar:

Da er dette en hunnfugl, og slett ikke den gamle "Oskar" fra i fjor. I alle fall er det alltid trivelig med slike tillitsfulle matgjester! Kos dere med "Oscarine"!

Roar Solheim (04.01.2024)


#Fugleforing

Fuglemat

Jeg lager fettboller med flott matfett. Inn blander jeg paranøtter,peanøtter,solsikkefrø uten skall,sesamfrø,melorm,gresskarfrø.

Er det noe mer jeg burde ha i til de? Kan jeg bruke tørket frukt?

Vil finker spise hvis jeg henger lavt slik at de når opp?

Bare tenker på kulden som kommer inn nå.

M. (03.01.2024)

Svar:

Du kan godt bruke tørket frukt, men det ser ut til at du allerede lager høykvalitets meiseboller slik du beskriver dem!

Roar Solheim (04.01.2024)


#Fugleforing

Sagogryn

Hei. Jeg har en pose sagogryn som har gått ut på dato. Kan jeg blande det i en meisebolle?

M. (04.01.2024)

Svar:

Ja, det tror jeg går helt fint.

Roar Solheim (04.01.2024)


#Økologi og atferd

Måker og kulde

Hvor mye kulde tåler måker? Hvordan beskytter de seg mot ekstrem kulde?

M.W. (04.01.2024)

Svar:

Ikke godt å si, men generelt er det mattilgangen som er avgjørende. Finner de nok mat, så takler de fleste fuglene ekstrem kulde.

Roar Solheim (04.01.2024)


#Diverse

Svartrost med gult nebb i januar.

Hei. Ser at flere av hann-svartrosten i hagen har gult nebb nå i januar. At enkelte er i ferd med å skifte farge til svart. Har foret dem godt nå i flere uker. Er det tilgang på mat som gjør at skiftet fra gult til svart blir forsinket?

A.B. (03.01.2024)

Svar:

Tror nok ikke de skifter DEN veien. Da er det mer sannsynlig at det er yngre fugler som har dukket opp. Svarttrosthanner som ble klekket sist sommer har sorte nebb, og får først etter hvert guloransje nebb. Fargen går aldri den andre veien.

Roar Solheim (04.01.2024)


#Diverse

Kanarifugl

Min ene kanarifugl lager lyd hele tiden. Selv om hun/han spiser. Ingen sang mere som lav kra kra. Den virket litt pjusk når jeg fikk den. Han andre er mere spenstig men blir ofte jaget av den andre. Tror du dette er naturlig?

K.G. (04.01.2024)

Svar:

Dette må du spørre burfuglholdere om.

Roar Solheim (04.01.2024)


#Økologi og atferd

Kråker

Hvor holder kråkene til om natta.
Jeg observerer store kråkeflokker som flyr i skumringen. Hvor drar de?
Hilsen fra Trondheim

G.J. (04.01.2024)

Svar:

De sitter som regel sammen i bestemte skogholdt. Når de sover sammen gir det bedre beskyttelse mot jegere som hønsehauk og hubro.

Roar Solheim (04.01.2024)


#Økologi og atferd

Spettmeis

I dag var jeg vitne til at en spettmeis tok en enten kjøttmeis eller blåmeis på bakken under foringbrettet. Den hakket i vei til den døde, så fløy den avgårde med den. Trodde faktisk ikke det jeg så!
Forer med alt av godsaker for alle småfugler her i skogen på hytta i Østfold. Spettmeisen er stadig å se på mine hjemmelagde fettkolber med frø og nøtter i. Er det virkelig vanlig at spettmeisen tar fugler nesten på sin egen størrelse? Ikke visste jeg at den var en rovfugl...

W.H. (03.01.2024)

Svar:

Nei, dette er første gang jeg har hørt om slik adferd fra en spettmeis, men likevel ikke uventet siden den jo kan hakke i seg spekk. Det er langt vanligere at en kjøttmeis kan fly på og hakke i hjel andre, mindre fugler for så å hakke ut hjernen og spise den.

Roar Solheim (03.01.2024)

««første 3 355 - 3 362 av 50 355 siste»»