Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 2 988 til 2 995 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Mat til småfugl.
Hvilke arter (i flokker) har bjørkerakler som favorittmat nå i sprengkulda med mye snø. Det er kanskje ikke annet å oppdrive i nærheten, men de nærmest «ribbet» to ungbjørker.
R.C.H. (06.01.2024)
Svar:
Dette er sisiker, trolig gråsisik.
Roar Solheim (06.01.2024)
Spørsmål:
Hei! Vi fikk besøk av en liten flokk småfugler på morgenen. Flere av dem fløy i rutene (de skada seg heldigvis ikke), før de runda hushjørnet og satte seg på fuglemateren med nøtter som akkurat var fylt opp. Vi har ikke sett disse fuglene før og de var mange. Lurer på hva slags fugler dette er. Legger ved et bilde.
B.Ø. (06.01.2024)
Svar:
Dette er en familiegruppe med stjertmeis.
Roar Solheim (06.01.2024)
Fugle- eller dyrelyd?
Hei! Vi bor i skogen i Ås kommune og får være vitne til mye både fugle- og dyreliv. Men denne lyden var ny for oss. Ble tatt opp etter solnedgang. Kan dere hjelpe oss å identifisere?:) Mvh. Gøril
G.T.B. (06.01.2024)
Svar:
Dette høres faktisk ut som rop fra ei gaupe!
Roar Solheim (06.01.2024)
Metallplate på fuglekasse
Hei og godt nytt år. Er det noen som lager metallplater til å ha rund åpningen på fuglekasser. Er plaget med hakkespetter og da vil ikke småfuglene bruke kassene mer, er min erfaring. Eller kan man lage de selv på en eller annen måte?
T.G. (06.01.2024)
Svar:
Kontakt Natur og Fritid (se nettsidene): der får du kjøpt slike.
Roar Solheim (06.01.2024)
Småfugler i sterkt kulde
Vi har nå en periode med uvanlig kalde dager, men spesielt netter. Jeg kurer på hvor fuglene overnatter, altså hvor de finner tilstrekkelig beskyttelse mot kulden. Hvis mulig ville jeg gjerne bygget en kasse med f.eks. mange bokser ved siden eller over hverandre, med delvis lukket åpning for å redusere varmetap og vind utenfra. Det kan imidlertid bli oppfattet som for innstengt, uten fluktmuligheter for småfuglene og dermed ikke bli tatt i bruk? Kan dere gi meg noen kvalifiserte råd og anbefalinger? Med nysgjerrig hilsen
E.Ø. (06.01.2024)
Svar:
Det er bare hullrugende fugler som meiser, gråspurv og pilfink som overnatter inne i fuglekasser, og det gjør de primært som beskyttelse mot rovfugl og ugler, ikke som isolasjon mot kulde. Unntaket er f. eks. gjerdesmetter som kan samles flere titalls i en kasse med gamle pilfink/gråspurvreir i. Andre fugler sitter gjemt i tette busker og sover.
Roar Solheim (06.01.2024)
Spurveaktig fugl med oransje og hvitt flekk over øyet
En flokk på 5-7 individer. Litt større enn en spurv? Klarte ikke få gode bilder gjennom skitne stuevinduer. Mener den hadde ganske smalt mørkt nebb. Zoomer masse inn slik at dette er veldig stødig.
M.V. (06.01.2024)
Svar:
Dette er en rødvingetrost.
Roar Solheim (06.01.2024)
Få fuglene til maten?
Har kjøpt en fuglematbeholdet som er hengt opp under en balkong. Henger fritt,men det er en Barlund ca. 1m unna. Ingen fugler kommer. En venners helt lik og der er de,eks. Mediene.
E.A. (06.01.2024)
Svar:
Det er dessverre umulig å forutsi hvor fuglene kommer til å finne eller besøke en fórplass, og hvor de uteblir. Ikke lett å vite årsaker til forskjellene heller.
Roar Solheim (06.01.2024)
Utefuglene
Hei kan fr fø hvis det er for kaldt ute Om Vinteren?
N.N (06.01.2024)
Svar:
Du skriver dessverre utydelig, så spørsmålet ditt gir ikke noen mening og kan derfor ikke besvares før du omformulerer deg.
Roar Solheim (06.01.2024)