Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 805 til 49 812 av totalt 50 275 spørsmål


#Diverse

Identifisering av fugl frå bilder

Hei, kor kan eg legge inn/sende bilder slik at eg får tilbakemelding på kva art eg har teke bilde av?

E. (23.04.2006)

Svar:

Da anbefaler jeg nettstedet fugler.net, der du velger bilder/galleri i menyen.

Frode Falkenberg (27.04.2006)


#Diverse

ttrenge vite om hegre

hmmm... hey eg trenge vite om kor lange e di til vinge ting vinge og ka di spiser og nesten alt trenge eg vite ok

H. (25.04.2006)

Svar:

Du finner bilde og mer informasjon om gråhegra på http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=160.

Frode Falkenberg (27.04.2006)


#Sykdom og skader

Skadet villfugl

Jeg var ved Østensjøvannet. Der observerte jeg flere skadete fugler. Hva skjer med en fugl som har brukket foten? Vokser den sammen igjen eller lever den sånn resten av livet?

A.I. (26.04.2006)

Svar:

Det kommer helt an på bruddet, men mange fugler kan leve med et brukket bein som gror sammen. Selv har jeg flere ganger observert tilsynelatende friske og raske måker med bare et bein.

Frode Falkenberg (27.04.2006)


#Økologi og atferd

Hva slags fugler bor i "snøhuler"?

På skitur i vinterferien en av de første dagene av mars fikk jeg "støkt opp" fire mørke, litt store fugler, kanskje omtrent som en due. Jeg skvatt fælt, jeg også, men jeg tror de hadde gult nebb. De satt altså gjemt i snøen i hver sin dype grop. Det så ut til at de hadde holdt til der en stund, for det lå avføring i bunnen av gropene. Den var også gyllen og nokså fast, litt avlange "korn". Jeg var i skogsterreng ca 600 moh i Midtre Buskerud da jeg så disse fuglene, og jeg har ikke sett slike fuglegroper før.

B. (13.04.2006)

Svar:

Det høres ut som om du kan ha skremt opp orrfugler, selv om de ikke har gult nebb (det er mørkt). Skogshøns som orrfugl og ryper ligger ofte i dokk, dvs at de graver seg ned i løs snø om vinteren og ligger skjult og isolert mot kulde om natta. Nede i slike groper ligger natt-ekskrementene igjen i en haug.

Roar Solheim (25.04.2006)


#Diverse

tiurleik

hei jeg lurer på om det fines tiurleik på sørlandet et sted

S.L. (25.04.2006)

Svar:

Det finnes jevnt med tiurleiker i de kystnære barskogene langs hele Sørlandskysten. Best er det å lete etter tiurleiker i slutten av februar, ved å se etter spillspor og lort på snøen. Let på furukoller med en del tette graner innimellom.

Roar Solheim (25.04.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stokkand x ??

I fjor og i dag har jeg observert et artigt andepar som hekker
i et bestemt fjellvann.
Hannen er normal stokkand, mens hunnen har likt hode som hannen , hvitt bryst , ikke markert krage , rødbrun kropp , gult nebb.
Artigt par. Kan det være hybrid av skjeand?

J.E. (21.04.2006)

Svar:

Den uvanlig fargede fuglen er sannsynligvis en tamform av stokkand - de kan ha mange underlige farger, spesielt de hvite feltene og det gule nebbet kan tyde på dette.

Roar Solheim (24.04.2006)


#Diverse

Ugler i austalia?

Hei! Jeg lurer på om det finnes ugler i australia, eller andre nattefugler der?

M. (22.04.2006)

Svar:

Det finnes i alle fall 8 uglearter i Australia, samt 7 nattravner og froskemunner, fugler som jakter insekter om natta.

Roar Solheim (24.04.2006)


#Økologi og atferd

skremt vekk??

kan fuglene bli skremt vekk hvis vi går i skogen mye i hekketiden?

M. (23.04.2006)

Svar:

Dette er et spørsmål som er svært vanskelig å besvare, fordi man ikke har gjort undersøkelser over hvor mye trafikk fugl tåler. Generellt kan en nok si at enkeltpersoner som går gjennom skogen ikke påvirker fugl nevneverdig, men ved gjentatt trafikk (f. eks. et større orienteringsløp om våren), så kan kanskje enkelte bakkehekkende arter bli skremt av reiret så mange ganger at de forlater eggene. Rovfugl kan også sky reiret hvis de skremmes av mange ganger. Når påsken faller sent på året (som i år), kan kongeørn og jaktfalk få spolert sine hekkeforsøk fordi folk går for nær reirene (ofte uten å være klar over det).

Roar Solheim (24.04.2006)

««første 49 805 - 49 812 av 50 275 siste»»