Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 821 til 49 828 av totalt 50 295 spørsmål «forrige neste»
Svarttrosten
Hei!
Har hørt at svarttrosten er en trekkfugl, men at det ofte blir en ungfugl igjen for å "passe på" området hvor de holdert til. Er dette sant.
N.N (30.04.2006)
Svar:
Nei, det er faktisk omvendt, både for svarttrost og for mange andre trekkfugler som overvintrer sør for snødekket. Det er de gamle hannene som helst prøver å overvintre, mens hunner og ungfugler i større grad trekker. De gamle fuglene forsøker å holde sine territorier eller legge beslag på nye så tidlig som mulig om våren - da får de førstevalg på områdene, kan starte hekkingen tidligst av alle, og har størst sjanse til å få egne unger til å leve opp. Ingen fugler sitter og "holder av" områder eller ressurser for andre.
Roar Solheim (01.05.2006)
kattuglekasse
hei kan jeg få mål til kattuglekasse
S.L. (25.04.2006)
Svar:
Du finner komplett liste over mål og utforminger på fuglekasser her: http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php
Frode Falkenberg (27.04.2006)
Fuglesang
Hei.
Hvor kan jeg få tak i en cd med de mest vanlige fuglesangene m/forklaring?
T.A. (26.04.2006)
Svar:
Du finner et stort utvalg CD'er med fuglesang. Jeg anbefaler deg å ta turen innom nettbutikken http://www.naturogfritid.no/. Der finner du det meste. Du kan også finne over 300 nedlastbare snutter av fuglesang (mp3) på http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/lyder.php.
Frode Falkenberg (27.04.2006)
hvor er gjøken
Eg lurer på om gjøken er seint ute på vestlandet.
Bur ut på ei øy helt i vest, og har ikkje hørt gjøken enda. er ikkje det seint? det er jo snart mai.
J.R. (24.04.2006)
Svar:
Det er foreløpig litt tidlig for gjøken, da de fleste normalt ankommer Vestlandet i løpet av mai. Gjennomsnittlig ankomst i Hordaland er 27. april, men datoen er regnet ut fra de aller første fuglene hvert år.
Frode Falkenberg (27.04.2006)
Identifisering av fugl frå bilder
Hei, kor kan eg legge inn/sende bilder slik at eg får tilbakemelding på kva art eg har teke bilde av?
E. (23.04.2006)
Svar:
Da anbefaler jeg nettstedet fugler.net, der du velger bilder/galleri i menyen.
Frode Falkenberg (27.04.2006)
ttrenge vite om hegre
hmmm... hey eg trenge vite om kor lange e di til vinge ting vinge og ka di spiser og nesten alt trenge eg vite ok
H. (25.04.2006)
Svar:
Du finner bilde og mer informasjon om gråhegra på http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=160.
Frode Falkenberg (27.04.2006)
Skadet villfugl
Jeg var ved Østensjøvannet. Der observerte jeg flere skadete fugler. Hva skjer med en fugl som har brukket foten? Vokser den sammen igjen eller lever den sånn resten av livet?
A.I. (26.04.2006)
Svar:
Det kommer helt an på bruddet, men mange fugler kan leve med et brukket bein som gror sammen. Selv har jeg flere ganger observert tilsynelatende friske og raske måker med bare et bein.
Frode Falkenberg (27.04.2006)
Hva slags fugler bor i "snøhuler"?
På skitur i vinterferien en av de første dagene av mars fikk jeg "støkt opp" fire mørke, litt store fugler, kanskje omtrent som en due. Jeg skvatt fælt, jeg også, men jeg tror de hadde gult nebb. De satt altså gjemt i snøen i hver sin dype grop. Det så ut til at de hadde holdt til der en stund, for det lå avføring i bunnen av gropene. Den var også gyllen og nokså fast, litt avlange "korn". Jeg var i skogsterreng ca 600 moh i Midtre Buskerud da jeg så disse fuglene, og jeg har ikke sett slike fuglegroper før.
B. (13.04.2006)
Svar:
Det høres ut som om du kan ha skremt opp orrfugler, selv om de ikke har gult nebb (det er mørkt). Skogshøns som orrfugl og ryper ligger ofte i dokk, dvs at de graver seg ned i løs snø om vinteren og ligger skjult og isolert mot kulde om natta. Nede i slike groper ligger natt-ekskrementene igjen i en haug.
Roar Solheim (25.04.2006)