Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 2 683 til 2 690 av totalt 50 288 spørsmål «forrige neste»
Måker Danmark-Norge
Hei. Har i en årrekke jobbet på danskebåten og har lagt merke til at en del måker følger båtene på overfarten. Ser ut til at de tar noen pauser underveis og lander på sjøen. Det som undrer meg, er hvorfor de flyr så nært overflaten? Max 50 cm og ofte nær krasjstuasjoner. Dette skjer, uansett om det er stille hav, eller bølger. Det er tydeligvis ikke mat de ser etter, siden det ville vært mer effektivt fra større høyde. Det må ha noe å si på fart, luftmotstand, eller noe annet. Men hva?
N.N (02.04.2024)
Svar:
Fugler får et ekstra løft når de glir/flyr nær bakke eller vannflate, så kanskje det er derfor.
Roar Solheim (02.04.2024)
Svalerede - når forstyrrer vi minst?
Hei, vi har svalerede oppunder taket hvor det er fugler hvert år - også i år. Denne våren skal vi ha store arbeider på huset,bl.a nytt tak og maling slik at svalene blir forstyrret. Tenker oppstart ca 15 eller 30 mai. Bør vi ta det så fort som mulig i mai eller prøve å utsette til juni for minimal forstyrring? Hva er best å gjøre? Kommer de tilbake neste år om vi fjerner redet?
E. (02.04.2024)
Svar:
Svalene bygger i mai, så kanskje best å ta dette når de har fått ut ungene.
Roar Solheim (02.04.2024)
Gås, rekativt lys.
Vedlagte bilde er tatt på lang avstand på Kirkøy, Hvaler. Avstanden gjør at bildet ikke er veldig tydeligg. Jeg undres på hva gås nr 3 fra venstre kan være.
Til høyre er det ei hvitkinnngås og antakelig ei grågps.
De to helt til venstre antar jeg at også er grågjess. De 2 i midten har jeg ikke klart å anta noe om. Tenkte blågås men tviler på det pga farge på ben og nebb.
J.K. (02.04.2024)
Svar:
En hvitkinngås sammen med grågjess.
Roar Solheim (02.04.2024)
Svarttrost med hvite flekker
Hvorfor har denne svarttrosten hvite flekker?
O.J.E. (02.04.2024)
Svar:
Den har en genfeil som kalles leucisme - enkelte fjær tar ikke opp fargestoff under utvekst.
Roar Solheim (02.04.2024)
Kassen har 36mm hull
Hvilke fugler liker så stort hull?
N.N (02.04.2024)
Svar:
Meiser, svarthvit fluesnapper, spettmeis, rødstjert er noen aktuelle arter.
Roar Solheim (02.04.2024)
Andefugler
Kan man gi solsikkefrø uten skall til Stokkender? Hva med havregryn eller ris?
Vi er en del i Alnaparken, og der er noen Stokkender som kommer bort til oss og vil tydeligvis ha mat. Føler det ikke er greit med brød, selv om det er ferskt grovbrød?
A.E. (02.04.2024)
Svar:
Alt dette er OK.
Roar Solheim (02.04.2024)
Mistanke om salmonella
Hei, vi fikk hundrevis av gråsisik på fórplassen før påske. Nå er det flere tilfeller av syke fugler, så vi fjerner alle automater. Hva skal de rengjøres med så vi tar knekken på evt bakterie?
M.K. (01.04.2024)
Svar:
Det har jeg dessverre ikke svar på, annet enn grundig såpevask og tørking i et par uker.
Roar Solheim (01.04.2024)
Hva slags reir?
Dette reiret dukket opp under taket i et relativt nytt uthus på en gard på nordjæren. Uthuset brukes til lagring av ved, og det har vært mye aktivitet (både mennesker og maskiner) i og ved bygget de siste ukene, men ingen fugler er observert inne. Reiret virker vel stort for de minste småfuglene. Vi har tenkt på svale, men har ikke sett svaler i nærheten. Går det an å se hva slags type fugl dette reiret tilhører?
A.S. (01.04.2024)
Svar:
Kan være gjerdesmett.
Roar Solheim (01.04.2024)