Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 2 437 til 2 444 av totalt 50 250 spørsmål «forrige neste»
Når på året kommer Sivhøna tilbake til hekkeplassen?
Vi går og venter på at Sivhøna skal komme tilbake til froskedammen i Alnaparken, hvor hun har vært flere ganger før. Regner med at det er den samme?
Jeg hadde noen triste øyeblikk der for 3 år siden, da den så ut til å ville drepe den minste ungen, som var så avhengig av mamma. den dukket ungen lenge og vel, og da den hang i nebbet til mamma, så den mere død enn levende ut. Det var trist å se. Dette skjedde gjennom hele dagen. og alle dager jeg satt og fulgte med dem. Ungen pep etter mamma, og hun kom tilsynelatende med et kjærlig blikk, men på ett sekund svartnet blikket til noe sint og ondt, før hun grep tak i ungen og dukket den under vann. Jeg vet det er naturens gang i visse tilfelle, men like vondt å se hver gang.
A.E. (21.04.2024)
Svar:
Har dessverre ikke oversikt over sivhønenes trekktider, men de burde være "rett rundt hjørnet" nå.
Roar Solheim (21.04.2024)
Forplass og fugleinfluensa - igjen
Takk for en flott måte å få svar på spørsmål! Jeg lærer masse av spørsmål og svar, og liker oversikten over vanlige/uvanlige/sjeldne gjester. Ser at mange opp gjennom har spurt om fugleinfluensa, men siden det ikke har vært oppe i det siste, lurer jeg på om det er nye anbefalinger. Bor i Oslo, nær marka, har matet småfugl og fire ekorn gjennom vinteren. Har vasket fuglemater og ekornmater med vann og såpe ca hver uke, før ny mat. Vet du om det er registrert fugleinfluensa hos hagefugl? Ser at det var fugleinfluensa hos svaner sommer 23. Nye tilfeller av syk sjøfugl i Oslofjorden? Kanskje Mattilsynet eller Veterinærinstituttet har statistikk? Hunden og jeg har mye glede av å se på dyrelivet.
B.A. (20.04.2024)
Svar:
Ingen nye meldinger hittil i vår.
Roar Solheim (20.04.2024)
Havørn eller kongeørn?
Nebbet er ikke helt gult og stjerten er ikke hvit. Ung havørn?
B. (20.04.2024)
Svar:
Ja, ung havørn.
Roar Solheim (20.04.2024)
Hvitt lite fugle egg?
Fant dette på plenen i Skien.
Ingen rundt meg vet hvilke fugl det kan være?
Veldig lite ( synes jeg) og hardt i skallet. Hvitt, men gulfarget på siden som hadde ligget i graset.
H.I. (20.04.2024)
Svar:
Trolig et meiseegg.
Roar Solheim (20.04.2024)
Smart kjøttmeis-mor?
I fuglekassa hadde det kommet beboere, kjøttmeis-mor lå på egg, og far matet hver dag. Men en dag var et pilfink-par og inspiserte fuglekassa. Da tenkte jeg at det var tragedie på gang, at de hadde drept kjøttmeis-mor.
Så jeg åpnet for å sjekke ... men der var hverken reir eller egg, bare masse fuglebæsj. Men jeg hadde jo sett at meisefar matet mor i kassa!
Nå lurer jeg på om det ikke var ei sleip dame som lot som hun lå på egg, for å få både kost og losji?
M.B. (20.04.2024)
Svar:
Det kan være makeforing før egglegging. Det er noe som skjer hos de fleste fuglearter.
Roar Solheim (20.04.2024)
Kjøttmeis overvintrer i fuglekasse
Hei! Vi har ei kasse med webkamera, og i den har det bodd en enslig kjøttmeis i to år, ingen tegn til reir.
Hva er årsaken?
N.N (20.04.2024)
Svar:
Dessverre umulig å vite. Den sover gjerne i kasser om natta, spesielt vinterstid.
Roar Solheim (20.04.2024)
Artsbestemmelse
Hei! Jeg var på tur i dag og så en liten gruppe med fugler jeg aldri har sett før. Fikk ikke tatt bilde før de fløy av sted dessverre. De var ganske små i størrelsen, ca samme størrelse som kjøttmeis men en del slankere i formen og ikke så runde . De hadde hvit mage og hadde noe rødt som strakk seg rundt halsen. Veldig sikker på at det ikke var rødstrupe siden de hadde ganske definert skille mellom det hvite og det rød, og rødfargen strakk seg ikke ned på brystet. Sett over bilder over vanlige hagefugler i Norge og finner de ikke der. Sett på Lørenskog. Sikkert ikke så lett uten bilde men prøver meg likevel!
J. (20.04.2024)
Svar:
Mistenker en flokk med gråsisik.
Roar Solheim (20.04.2024)
Ringdue
Vi har mye ringdue på besøk i hagen. I et lite basseng drikker duene ved å dyppe nebbet og ‘suge’ opp vannet, den eneste fuglen vi har sett som ikke løfter hodet mellom slurkene og lar vannet renne inn.
Når den er ferdig snur den seg og sitter en god stund med halefjærene nede i vannet. Hvorfor gjør den det?
M. (20.04.2024)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke. Har heller aldri sett dette omtalt som noe duer gjør regelmessig.
Roar Solheim (20.04.2024)