Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 2 390 til 2 397 av totalt 50 265 spørsmål


#Fugleforing

Mus og foring

Heisann
Jeg bor i borettslag og har stor glede av å fore småfuglene året rundt. Har to små matere i en hekk 6,5 m fra husveggen. Nå vil det settes en stopper for dette, fordi de påstår at mus går inn i veggene pga matingen. Det har vært mus i dette borettslaget siden det var nytt, 10 år før jeg flyttet inn, så jeg ser ikke sammenhengen med matingen og musene. Finnes det noen faglige argumenter jeg kan bruke for å fortsette ?

N.N (26.04.2024)

Svar:

Musene går ikke inn i hus på grunn av fuglemating.

Roar Solheim (26.04.2024)


#Økologi og atferd

Hvorfor er kjønnene hos noen arter forskjellige mens andre er like.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Jeg har tidligere hørt en forklaring på hvorfor kjønnene hos noen fuglearter ser forskjellige ut, mens de er nokså like hos andre (Jan Lifjell som fortalte dette). Jeg finner ikke noe om det på nettet. Slik jeg husker det, hadde det med kjønnsroller og omsorg for avkom og gjøre og var på en måte litt logisk. Er det rett og slett slik at der hvor hannene bidrar til å ruge ut eggene og passe på avkommet er fjerdrakten lite fargerik for å ha bedre beskyttelse, kamuflasje slik hunnene har? Husker jeg riktig?
Bildet er fra Bogstad i Oslo, tatt i går. Hunnen fikk jeg først øye på da jeg ville forstørre opp motivet. Fantastisk kamouflasje! Hvis det er slik som jeg skrev over, er stokkand-hannen neppe en ivrig ruger og barnepasser 😊

A.T.B. (26.04.2024)

Svar:

Et interessant spørsmål som det ikke kan gis noe kort eller enkelt svar på.

Roar Solheim (26.04.2024)


#Spor og sportegn

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Hvilken fugl er det som har disse fjærene? De ble funnet i utmark oppå en stor stein på Østhusvik på Rennesøy i dag. Fuglen er blitt spist av en rovfugl.

I.N. (26.04.2024)

Svar:

Krikkand.

Roar Solheim (26.04.2024)


#Diverse

Hekketiden for storlom og svartand i Nord-Østerdalen

På hvilket tidspunkt hekker storlom og svartand på fjellvatna i Nord-Østerdalen? Isen kan mange år ligge til langt uti juni, venter de til etter dette? Hvor lenge bør man unngå båttrafikk for å unngå forstyrrelser?

B.E.A. (26.04.2024)

Svar:

Dette har jeg dessverre ikke noen opplysninger om.

Roar Solheim (26.04.2024)


#Diverse

Lytte til fugler?

Hvor er det mest sannsynlig at man kan dra for å finne flest fugler å høre på? I terreng osv

J. (26.04.2024)

Svar:

I løvskog.

Roar Solheim (26.04.2024)


#Diverse

SKREMMEFUGL I PLAST

Kjære Fuglevennen, takk for det fine arbeidet dere gjør! Jeg bor på Sinsen og her har vi mange trær og et OK fugleliv. Ila de siste årene har det kommet flere og flere måker, og jeg har fryktet at de fortrenger småfuglene. Nå har naboblokka imidlertid satt opp en skremmefugl. En stor, skummel "rovfugl" svever over blokka, og det er ikke lenger en måke å se. Nå er savner jeg måkene og frykter at skremmefuglen skremmer vekk den andre fuglene også. Skremmefuglen kom opp for ca. 23. april, og da var vel måkene igang med å hekke. Er det lov å sette opp skremmefugl (da)? Sinsenbyen, som området heter, er utsatt for støy og annen forurensning, og fuglene er veldig kjærkomne her. Antall fugler og arter har gått ned siden jeg flyttet hit for 14 år siden, og nå er jeg redd for at skremmefuglen skal skremme vekk enda flere. Blokka som har satt opp skremmefuglen ligger nederst i Båhusveien. Er også redd for at flere i området skal sette opp skremmefugler. Hva kan jeg gjøre med det? Beste hilsen, T

T.F. (26.04.2024)

Svar:

Vet ikke om dette omfattes av lover, men det er et veldig dårlig signal å skremme vekk fugler!

Roar Solheim (26.04.2024)


#Diverse

Tårnfalk/skjære

Vi har er par tårnfalk som nå er tilbake for 6.år på rad, de har reir i et hulrom på siden av låveveggen. Jeg antar at det er det samme paret( og ikke feks en av ungene) som er tilbake, men det vet jeg ikke. Det er til stadighet skjærer og kråker som plager dem, og jeg er usikker på om skjærene kan komme til og ødelegge eggene.Jeg lurte på å henge opp cd’er for å skremme vekk skjærene feks. Eller er det bedre å bare la naturen gå sin gang og satse på at tårnfalken klarer å passe på eggene og ungene? De første årene vet jeg at det fikk bra, for vi så ungene komme ut og var da store nok. I fjor så jeg bare en unge komme ut.

K.K. (26.04.2024)

Svar:

Trolig best å la fuglene ordne dette selv. Prøver du å skremme skjærene, kan du kanskje også skremme falkene.

Roar Solheim (26.04.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er nå dette?

Jeg bor i Røyken nær sentrum og hører denne fuglen fra morgen til kveld. I opptaket kan den høres med tre ganger «tui tui tui». Den har også en raskere låt med 7-8 «tui» eller «ti». Venter spent på svar!

J.K. (26.04.2024)

Svar:

Jeg hører i alle fall spettmeis her.

Roar Solheim (26.04.2024)

««første 2 390 - 2 397 av 50 265 siste»»