Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 2 078 til 2 085 av totalt 50 019 spørsmål


#Spor og sportegn

Fjør

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei :) Fann to fjør i Tønsberg-området i dag. Er det mogleg å skå kva fuglar dei kjem frå? På førehand takk for svar

I.K.H. (01.05.2024)

Svar:

Hønsehauk til venstre, og kattugle.

Roar Solheim (01.05.2024)


#Diverse

Riving av reder

Naboen rev ned et skjærerede med gråspurv som hekket i det i tillegg.
Jeg ønsker å vite om det er straffbart å rive ned et skjærerede i hekketiden.
I såfall er det eksempler på at folk har blitt straffet for å gjøre det?

N.N (01.05.2024)

Svar:

Ja, det er ulovlig. Sak for Statens Naturoppsyn.

Roar Solheim (01.05.2024)


#Diverse

Svarttrost

Hvor lenge kan en svarttrost være borte fra eggene før de tar skade?

L.K. (01.05.2024)

Svar:

Dessverre umulig å gi noen eksakt tid for, da det avhenger både av utetemperatur og stadiet i rugingen.

Roar Solheim (01.05.2024)


#Diverse

Svalereir

Vi har fått et svalereir under møene på hytta. I fjor bæsjet de ned hele sittegruppa ute, så vi lurer på hvor tidlig det er mulig å fjerne reiret/stenge av uten å skade fuglene. Hytta ligger ved kysten i Øst-Norge, og eggene har så vidt vi kan forstå allerede klekket

N.N (01.05.2024)

Svar:

Nei, Det kan ikke være mulig, siden svaler bare såvidt har begynt å ankomme. Hvis du ikke vil at svalene skal hekke på stedet, må du stenge av med netting.

Roar Solheim (01.05.2024)


#Diverse

Vipe

Jeg er pensjonist, og har i alle år kunnet observere hekkende vipe på ei myr, ca. 700 moh. - dvs. fram til 2016 - da forsvant den, og har vært borte de 8 årene siden. Kanskje umulige spørsmål, men allikevel...: Er det sannsynlig at den noensinne dukker opp igjen? Hva skal i så fall til - f.eks. at bestanden tar seg vesentlig opp igjen, eller andre forhold? Dette er langt inn og opp i landet. Vil det av den grunn også være blant de siste stedene den evt. dukker opp?

N.N (01.05.2024)

Svar:

Dessverre umulig å ha svar på.

Roar Solheim (01.05.2024)


#Fuglekasser

Perleugle hekking

Jeg observerte for halvannen uke siden hukrende perleugle i sen og mørk kveldstime ved en holk der den har hekket flere ganger tidligere. En annen samtidig lyd samme sted - litt vanskelig å beskrive, kanskje litt mjaueliknende - fikk meg til å tenke at det kunne være hunnen som svarte, og at det nå var parring og nært forestående egglegging på gang. Sjekk av holk flere dager senere viste imidlertid ingen tegn til hekking. Spørsmål: Kan det ha vært hunnen jeg hørte, som svarte den hukrende hannen? Dersom ingen tegn til hekking nå: betyr det at tiden er ute for i år? Dette er i fjellbjørkeskogen, og fremdeles en god del snø.

N.N (01.05.2024)

Svar:

Veldig vanskelig å vite uten lydopptak. Det Er også mulig at det kan ha blitt lagt egg i kassa, og at de kan være tatt av mår før din kasse sjekk.

Roar Solheim (01.05.2024)


#Økologi og atferd

Hva gjør disse skjærene? Spørsmål om adferd.

Hei :) Ble nysgjerrig på adferden til skjærene i denne videoen. Det er noen teorier, men jeg er litt uenig i dem. Kan du forklare? Hvorfor lager de de lydene som de gjør? 0:30 i denne videoen.

Strange Behaviour: why are these magpie staring at the sky?

https://www.youtube.com/watch?v=OgrQeCKOlJs

M.S.R. (01.05.2024)

Svar:

Vet dessverre ikke hvorfor skjærene gjør dette - noe uvanlig. Det er neppe varsling på noe farlig, da ville de ha flyktet og laget andre lyder. Kanskje en sosial sak som vi ikke forstår.

Roar Solheim (01.05.2024)


#Fugleforing

Mate skjære

Hei! Vi har en del skjærer her vi bor. Jeg er veldig glad i skjærer og i det siste har jeg lagt ut usaltede nøtter og fuglefrø (solsikkefrø med skall) på terrassegelenderet. Hver dag kommer en skjære og spiser der, og det er veldig hyggelig. Men jeg er litt bekymret for om det er trygt. Det er ikke mye katter i nabolaget, men de dukker opp innimellom. Tar katter skjærer? Det er bare skjærene som spiser maten jeg legger ut, ikke småfugler. Lurer også på om det er dimt mtp smitte, altså at skjærene kan legge igjen smittsomme sykdommer når de spiser, som vi kan få i oss når vi bruker terrassen. På forhånd takk for svar! Hilsen Julianne

J. (30.04.2024)

Svar:

Tror ikke dette du spør om er noe å bekymre seg for.

Roar Solheim (01.05.2024)

««første 2 078 - 2 085 av 50 019 siste»»