Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 2 061 til 2 068 av totalt 50 018 spørsmål «forrige neste»
Grunner til at det er bra å mate fugler
Hei, vi bor i Trondheim og har matet fugler, hovedsakelig småfugler, i tre år nå. Vi har hørt fra ulike kilder at fugler og andre økosystemer har godt av dette, men har ikke sett mye litteratur om dette. Noen av naboene våre klager på at vi mater fugler. Kan du fortelle oss hvor vi kan finne litteratur som vi kan vise våre naboer hvor det er forklarer fordelene med fuglefôring? Vi vil gjerne vise dem litt fakta om dette.
M.A.G.G. (02.05.2024)
Svar:
Det eneste gode, holdbare argumentet for å mate fuglene er at det er til glede og gir nærkontakt og naturglede for svært mange, ikke minst syke, gamle og enslige mennesker.
Roar Solheim (02.05.2024)
Kunne dette være en Bergirisk?
Kunne dette være en Bergirisk? Fotografert på Isles of Scilly 010524.
A.S. (02.05.2024)
Svar:
Nei. Jernspurv.
Roar Solheim (02.05.2024)
Hvilken fugl er dette
Hei,
En uheldig bitte liten fugl traff vinduet vårt i Bergen sentrum i dag, ble forsiktig plukket opp uten for mye håndtering og kom seg heldigvis etter en halvtime og fløy videre. Men vi lurer på hvilken art denne er.
C. (02.05.2024)
Svar:
Trolig løvsanger.
Roar Solheim (02.05.2024)
Hvilken fugl er dette
Har ikke klart å finne hvilken fugl dette er. Den satt å spiste på et bytte.
Observert på Filefjell
T.H. (02.05.2024)
Svar:
Tårnfalk.
Roar Solheim (02.05.2024)
Blåmeis i fuglekasse
Et blåmeispar har i flere uker gjort klar i en av fuglekassene våre. Men den siste uken har de ikke gått inn i kassen. De oppholder seg fortsatt utenfor og spiser av fuglematere i hagen. Vil de flytte inn etterhvert, eller har de forlatt kassen for å finne et annet sted?
G.L.F. (02.05.2024)
Svar:
Dessverre umulig å vite sikkert, så i slike tilfeller er det ikke annet å gjøre enn å følge med og se hva som skjer.
Roar Solheim (02.05.2024)
Rødstrupe reir
Hei! En rødstrupe (tror jeg) har bygget reir over inngangen til en hytta som blir renovert - derfor går det folk inn og ut veldig mye rett under reiret. Vi trodde først at reiret var bare mose som hadde grodd under taket, men det viste seg (dessverre) at det var et reir med tre egg (ett ble knust 😔). Vi satt reiret på plass igjen, men nå lurer vi på om fuglen tørr å dra tilbake mens vi går inn og ut. Er det best å flytte det eller la det være? Vi jobber ikke hver dag - kanskje halve uka…
N.N (02.05.2024)
Svar:
Nei, dette vil nok fuglen oppfatte som predatert og tapt, så den vender sannsynligvis ikke tilbake, men la reiret være i tilfelle det motsatte skulle skje. Hvis det er tomt en hel uke, kan dere bare fjerne det.
Roar Solheim (02.05.2024)
Speil
Har en meis som er så opptatt av speilen i vinterhagen. Når det står åpent, er den der «hele tiden» og tapper borti det. Hvorfor gjør den dette? Koser den seg med å se seg selv, eller er det frustrerende og «plagsomt» for den ? Takk for hjelpen :-)
L. (02.05.2024)
Svar:
Den ser sitt eget speilbilde, og oppfatter nok det som en rival. Et gjentagende problem hvert år.
Roar Solheim (02.05.2024)
Hvordan tilpasser fugler seg til miljøendringer?
N.N (02.05.2024)
Svar:
Dette er alt for omfattende til å kunne besvares her. Dessuten utfører vi ikke skolearbeid, slik dette ser ut til å være. Det må du søke opp og lese om selv.
Roar Solheim (02.05.2024)