Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 2 016 til 2 023 av totalt 50 225 spørsmål «forrige neste»
ender
er ender en spesialistisk art
H. (21.05.2024)
Svar:
Alle fuglearter er spesialiserte på en eller annen måte, så spørsmålet er egentlig ganske meningsløst.
Roar Solheim (21.05.2024)
Tar trost andre fugleegg?
Vi hadde et spurvepar som holdt på å forberede reir inni veggen vår på verandaen. Vi oppdaget det litt for seint til å få tettet inngangen, og tenkte vi skulle avvente til etter første kull var ute av reiret. Men, en dag hørte vi et veldig leven, og så at en trost kom ut av sprekken der reiret er. Siden har vi ikke sett spurvemor, og spurvefar sitter på rekkverket nedenfor og kvitrer intenst store deler av døgnet. En sjelden gang har vi sett at han har vært inne i reiret. Det har nå gått 3 uker, og det er ingen tegn til liv i redet (ikke mulig å se inn). Kan trosten ha tatt livet av spurvemor? Og/eller ødelagt eggene?
K.V.H. (21.05.2024)
Svar:
Nei, ikke trost. I fall dette ER en trost, så dreier det seg evt om å overta reir plassen.
Roar Solheim (21.05.2024)
Hvor er det blitt av småfuglene?
Jeg bor i Lørenskog kommune med stor hage og mot utmark som skulle være ypperlig for fuglene, men noe har skjedd. I vinter foret vi fuglene med villfuglblanding og hadde flittige besøk av Dompap, Gulspurv, Gråspurv, Blåmeis, Kjøttmeis og Trekryper men også noen Svarttrost og Rødstjert. Da snøen hadde forsvunnet utpå vårparten så ga vi oss med påfylling av frøautomaten, men la i stedet ut rester av frø og smuler fra brødposene. Vi var nå kommet til midten av April og Bokfinken og Linerlen hadde kommet tilbake og noen spurver startet med bygging oppunder taket på vårt hus.
Nå som varmen har kommet, så er vi mer ute og reagerer på at finnes nesten ikke småfugler. Det eneste vi har i observert av småfugler er en Rødstjert, en Svarttrost og en Kjøttmeis som har reir under takskjegget på huset. Duer, Gråtrost og Skjærer er det rikelig med. Hva kan fraværet av småfuglene være? Er noe av forklaringen at vi har tatt livet av fuglene med restene i brødposene, eller er det andre årsaker?
O.H. (21.05.2024)
Svar:
Se nylig svar på samme bekymringsmelding. Ingen sammenheng med fôring.
Roar Solheim (21.05.2024)
Hvor er det blitt av fuglene
Jeg har en hytte nord for Mylla i Lunner kommune. Jeg harvet her nå i pinsen. I fem flotte forsommerdager, Det er mange småfugler her, meisel, linerle, trost og stær. Og livlig fuglekvitter. Men i år har jeg ikke sett en eneste fugl. Og ikke hørt et fuglekvidder. Det er helt merkelig. Og urovekkende.
Har du forslag til en forklaring?
A.T. (21.05.2024)
Svar:
Frykter at dette skyldes den generelle nedgangen for mange arter. Har samme erfaring fra feltarbeid siste to uker i Hedmark, Vermland og Dalarna. Skremmende utvikling.
Roar Solheim (21.05.2024)
Måkereir i parsellhagen
Jeg har en parsellhage. Der har plutselig en måke laget et reir oppi potten min med jordbær. Dette har skjedd på noen få dager, så jeg har ikke kunnet forhindre reirbygging. Det er flere parseller rundt min parsell, og jeg ser for meg at måkemor kan bli veldig aggresiv når egget klekker (er kun et egg foreløpig). Kan jeg flytte hele potten til et mer privat område på parsellhagen? Slik at vi ikke blir plaget i parsellen og måkemor/unge får være i fred?
Jeg vil da ikke flytte på selve reiret, men flytte på potten som reiret ligger oppi.
N. (21.05.2024)
Svar:
Da må du flytte krukka bare en meter av gangen, slik at måka venner seg til det nye stedet, og så ny flytting, helst bare en meter per dag. Kanskje går det, men måka kan også gi opp hele reirprosjektet og flytte.
Roar Solheim (21.05.2024)
Fuglebad med alger, skadelig for fuglene?
Jeg har et godt besøkt fuglebad. Det er steiner i midten slik at de kan sitte der og vaske fjøra.
Badet blir fullt av alger og grønske raskere enn jeg klarer å skifte vann og rengjøre det.
Er det skadelig for fuglene å drikke dette vannet?
E. (21.05.2024)
Svar:
Nei, overhodet ikke.
Roar Solheim (21.05.2024)
Vendehals jager småfuglene i kassene våre
Vi har endel vendehals i området rundt hytta. Der har vi satt opp fire fuglekasser med god avstand, vi kan se alle med kikkert. Meisene og fluesnapper bruker dem. Men de siste årene invaderes de av disse vendehalsene. De skriker og vekker oss gjerne om morgenen med den karakteristiske fuglestemmen. De små prøver å jage dem unna, men de kommer igjen. Hva er greia?
A. (20.05.2024)
Svar:
Vendehalsen kan prøve å overta en kasse eller et reir hull som allerede er okkupert av andre.
Roar Solheim (21.05.2024)
Stork? Artsbestemmelse
Bildene det ble tatt på Lillehammer 19. mai. Noen formening hvilke fugler dette kan være. Vinge- og kroppsform kan minne om stork, men leser at dette er sjeldent i Norge.
N.N (20.05.2024)
Svar:
Trane.
Roar Solheim (21.05.2024)