Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 892 til 1 899 av totalt 50 298 spørsmål «forrige neste»
Kjøttmeis legger nye egg samtidig med fugleungen sin
Hei,
Lurer veldig på om dette er vanlig. Kjøttmeismor har fra før en straks flyvedyktig unge. Har nå samtidig lagt 3 egg som hun ruger på med ungen sin i kassa. Er det slik det kan være noen ganger? Aldri sett før.
B. (03.06.2024)
Svar:
Nei, dette er ikke vanlig hekke adferd.
Roar Solheim (03.06.2024)
Hva ugle type er hvit og helt hvit.På størrelse ca med en katt Kattugle.?
N.N (03.06.2024)
Svar:
Ingen, men flere er så lyse at de ofte blir oppfattet som hvite.
Roar Solheim (03.06.2024)
Sivhauk?
Lurer på om dette kan være en sivhauk.
T. (03.06.2024)
Svar:
Mulig, men for mørkt bilde til å se sikkert.
Roar Solheim (03.06.2024)
Fugler i plog
Kan man se fugler fly i plog i Oslo-området i november?
S. (03.06.2024)
Svar:
Ja, kanskje lokale gjess, og storskarv.
Roar Solheim (03.06.2024)
Kan en svarthvit fluesnapper sørge?
Hei! Vi har et underlig fenomen her nå - en svarthvit fluesnapperhann sitter helt taus omtrent på samme gren flere dager på rad, og i timer. Kanskje var det han som etablerte seg sammen med kona i den vanlige kassen for flere uker sammen. Så ble det ganske stille, og vi vet jo heller ikke om det ble egg i kassen. Vi vil helst ikke forstyrre! Han ser så deprimert ut at det er umulig ikke å bry seg. Ett alternativ er kanskje at det kan være en stor unge, men da burde vel foreldrene vært rundt ham? Vi har ikke sett andre fluesnapper her på en stund.
T.N. (03.06.2024)
Svar:
Det er vanskelig å tolke hva som ligger bak mye av det vi ser av adferd hos fugler. Hos arter som lever i livslange parforhold kan det være at partnertap oppleves med sorg. Fluesnapper skifter som regel til ny partner hver vår.
Roar Solheim (03.06.2024)
Middels stor fugl med et bredt hvitt bånd over ryggen
Hei, i dag var vitne til rar adferd hos en for meg ukjent fugleart. Dette var litt nord for Brandbu, i skogen. Fuglen var middels stor, den spilte skadet slik rypa kan gjøre for å lokke deg bort fra redet. Den fløy rask mellom trærne og vekslet mellom å sitte på gren og å løpe på bakken. Den var på størrelse med ei rugde, men sort og grå med et karakteristisk bredt hvitt bånd over ryggen. Lyden var også helt ukjent, men det var tydelig at vi var uønsket på tømmerveien. Hvilken fugl var dette?
Den var for rask til at jeg fikk sett nebb, eller fikk et godt inntrykk av den.
K. (02.06.2024)
Svar:
Vanskelig å vite. Gluttsnipe kan være en mulig art, kanskje.
Roar Solheim (03.06.2024)
Fylle opp kassen litt ved tømming?
Hvis man tømmer kassene feb/mars, så er det jo fortsatt kaldt. Kan vi fylle de med litt høy feks? Vi hadde masse tårnseilere før, men kassene har ikke blitt tømt siden vi flyttet inn i huset for 6 år siden. Nå er det ingen her, og da er jo selvsagt kassene fulle. Men kassene er bygd inn i mønet, og for høyt til at jeg tør å tømme de. Jeg skal prøve å få noen til å bistå meg. Siden de har stått tomme i år så er det kanskje ikke noen lopper å tenke på?
M. (02.06.2024)
Svar:
Fugler henter selv reirmateriale, så du trenger ikke å legge inn slikt i fuglekassene. Derfor lønner det seg å tømme kassene på senhøsten.
Roar Solheim (03.06.2024)
Hvilken type fugleegg?
På Lindesnes fant vi disse eggene i en fuglekasse. 11 små, hvite egg. Hvilken fugl har lagt disse?
B.J. (02.06.2024)
Svar:
Dette er trolig et vendehalsreir - de drar ikke inn noe redemateriale selv.
Roar Solheim (03.06.2024)