Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 856 til 1 863 av totalt 50 306 spørsmål


#Fugleforing

Hva spiser ender?

Hva slags frukt, grønnsaker, bær, korn, blomster etc. er ender særlig glad i å spise?

C.B. (06.06.2024)

Svar:

Det vet jeg dessverre ikke. Sjekk med noen som holder tamme ender.

Roar Solheim (06.06.2024)


#Diverse

Bartrær til høner

Hei! Jeg ønsker å plante et vintergrønt tre/busk i hønsegarden. Spiser høner banåler? Ergran, edelgran eller furu giftig/uheldig for dem?

E. (06.06.2024)

Svar:

tror ikke de spiser på slikt, i alle fall gjorde ikke hønene jeg selv hadde en gang det. Men stikkelsbær og andre bær fra spisebærbusker forsvinner kjapt!

Roar Solheim (06.06.2024)


#Diverse

Bevisstløs andunge?

Jeg var nettopp vitne til en måke som fløy av sted med en andunge i nebbet. Den landet ikke så langt unna meg og slapp andungen. Andungen prøve å løpe for livet men ble hakket på og tatt i måkens nebb igjen. Jeg løp etter måken for å få den til å la andungen være. Men den fløy bare av sted med den i nebbet. Jeg fortsatte å løpe etter måken da den landet ikke så langt unna hver gang jeg nærmet meg. Til slutt slapp måken andungen fra ca.3 meters høyde ned på noen steiner. Jeg løp bort for å hjelpe andungen tilbake til moren, men den så ut til å være livløs. Den hadde ingen synlige sår eller skader, men reagerte ikke når jeg løftet den opp og strøk den. I håp om at den bare er bevisstløs, tok jeg den inn og lagde et «reir» i en boks for at den skal holde varmen. Hva bør jeg gjøre?

N.N (05.06.2024)

Svar:

Måker spiser blant annet andre fuglers unger, noe som er en naturlig del av det som skjer ute. Ungen er trolig såpass skadet at den enten er død eller dør - ikke så mye du kan gjøre med dette.

Roar Solheim (06.06.2024)


#Sykdom og skader

Blåmeis eller kjøttmeis skadet?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant den på bakken, den fløy ikke og ser ikke ut som den er helt voksen. Måtte ta den med meg da denne var midt i en bilvei og ingen steder å eventuelt sette den. Ser ut som foten er skadet. Skal jeg la den være her litt eller sette ut i skogen eller hva?

N.N (05.06.2024)

Svar:

Dette er en ung kjøttmeis. Mistenker at den kanskje kan ha kollidert med en bil. Den blir trolig fremdeles matet av sine foreldre, så kanskje best å sette den ut igjen nær der du fant den (men ute av veien).

Roar Solheim (06.06.2024)


#Sykdom og skader

Skadet ung skjære

Denne sitter utenfor en matbutikk og ser ut til å være født nå i år. Den løfter ene foten, ser ut som den er skadet, og har fått halefjærene ødelagt. Kan den overleve selv? Bør jeg gjøre noe for å hjelpe?

M. (05.06.2024)

Svar:

Fugler kan klare seg og leges på egen hånd. Alltid vanskelig å vurdere OM man bør gjøre noe, og om man SKAL gjøre noe, dessverre.

Roar Solheim (06.06.2024)


#Diverse

Fuglerede i flaggstangen

Hei. Vi har lagt ned flaggstangen for maling. Den ble liggende over en god stund og vi oppdaget for noen dager siden at det flyr spurver ut og inn av flaggstangens nederste del (ligger nå høyest) Stangen er av metall, og spurvene flyr inn og ut av hullet som er beregnet til festebolten. Jeg regner med at vi har et rede inne i selve stangen. Spørsmålet er hvor lenge må stangen nå få ligge? Og er det noe annet jeg bør tenke på? Vi har hund som stort sett går fritt i hagen, vil han utgjøre en fare for ungene? Kan de fly når de forlater redet? Hagen er eller ganske fuglevennlig, med bøkehekk og mye fugleliv, men akkurat rundt flaggstangen er det ganske åpent.

B.A.G. (05.06.2024)

Svar:

Rugetid ca 14 dager, ungenes reirtid 2-3 uker, altså kan det ta opp mot 5 uker før fuglene er ute.

Roar Solheim (06.06.2024)


#Økologi og atferd

Kråke

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi er en gruppe i barnehagen som er nysgjerrig på kråka. I uteområdet er det en kråke som kommer titt og ofte, gjerne når det er litt rolig ute. Er det samme kråke? Hvordan finne ut om det er samme kråke? Hvordan kan vi evt lokke den til oss på en etisk måte? Vi er nysgjerrig på den kråka som er i barnehagen, hun er endel av oss, men vi kjenner henne ikke.
Er det noen vi kan kontakte som har mye kunnskap om kråke?
Hilsen Stjernegruppa i Planetringen barnehage, Malvik kommune

P.B. (05.06.2024)

Svar:

Fugler som viser gjentatt spesiell oppførsel, er ofte de samme individene. Men for å være sikker må man som regel ringmerke en fugl for å gjenkjenne det samme individet.

Roar Solheim (06.06.2024)


#Diverse

Fugleskremmer

Jeg ser at naboen har hengt opp en slik drage som skal skremme fuglene. Er det lov midt i ynglingstiden?
Vi bor i et byggefelt som ligger midt i skogen og her er det mye fugler.

H. (05.06.2024)

Svar:

Tror dessverre ikke det er ulovlig, men det er tragisk at folk viser så lite omtanke for dyrelivet omkring seg.

Roar Solheim (06.06.2024)

««første 1 856 - 1 863 av 50 306 siste»»