Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 704 til 1 711 av totalt 50 265 spørsmål «forrige neste»
Sivsanger?
Er dette en sivsanger? Bildet er tatt i dag på Eidsbugarden, 1100 m o h
T.H. (12.06.2024)
Svar:
Nei. Løvsanger.
Roar Solheim (12.06.2024)
Spurvunger
Hei. Vi har gråspurv som har laget reir i kledningen på huset rett over verandadør. Veldig liten åpning ned til ungene(ca 21-22mm.Eggene ble klekt for ca 17-18 dager siden,og foreldrene matet jevnt de første 12-13 dagene. Men så stoppet det opp,og foreldrene ble nesten ikke sett etter det. Mor/far satt ene dagen og bare titta ned i hullet. Og det er noen dager siden. Ungene har kvitret jevnt.Nå det ca 1 døgn siden vi har hørt lyder,og tenkte det var på tide å sjekke(fordi vi gjerne skulle tettet kledningen før de legger nye egg). Vi tittet oppi hullet og hørte etter lyder,men ingenting. Så da fjernet vi en planke. Men der fløy det plutselig en unge ut. Og enda en kom etterhvert. Men de fløy ikke noe særlig godt,og de kava inni buskene. Fikk bare tak i en av de. Den andre hoppet oppi trærne.Den andre hoppet inni redet igjen når jeg tok den dit.Og der vil den være. Burde jeg latt være det?Tenker kanskje de ikke har forlatt redet fordi de ikke kom seg ut? Og finner foreldrene de igjen?
A. (11.06.2024)
Svar:
Foreldrene finner dem nok når de hører tiggelyder fra ungene. Vanskelig å vurdere situasjonen uten bilde av ungene for å vurdere alder.
Roar Solheim (12.06.2024)
Underlig kjøttmeis adferd.
Vi har en kamerakasse i hagen og fulgte nøye med da kjøttmeisen bygget rede i kassa i starten av mai. Etter hvert begynte hunnen å overnatte i kassa. Hun kom stadig tidligere inn for natta. Den 15. mai var det plutselig et egg i kassa. 16. mai var maken innom og matet hunnen i reiret noen ganger. Men det kom ikke flere egg, hverken den dagen eller dagene som fulgte. Så sviktet kameraet og det tok noe tid før vi fikk byttet det. Nå (12. juni) ligger hun i kassa i rugepositur stort sett hele dagen, er kun ute i kort tid av gangen. Ingen egg, ingen dyne. Hun fortsetter dag etter dag med å ligge i reirskåla, men hvorfor gjør hun det når det ikke er egg der? Har hørt om innbilt svangerskap hos hunder. Kan sånt skje også med fugler. Det egget som var der 15. mai er borte og jeg skulle tro at hun ville forlate reiret. Hørt om noe lignende?
A.B. (12.06.2024)
Svar:
Ja, men det er vanskelig å forklare hva og hvorfor slike litt uvanlige hendelser skjer.
Roar Solheim (12.06.2024)
Trost vår
Hvorfor samles trosten nå på denne tiden av året (juni)?
O.F.I. (12.06.2024)
Svar:
Det er helst stærene som samler seg så tidlig som nå.
Roar Solheim (12.06.2024)
Fugl fløy på vindu
En liten fugl (kjenner ikke til arten?), fløy på vinduet og jeg gikk ut for å se til den. Den lå på ryggen og pustet voldsomt med nebbet åpent. Jeg plukket han opp og han åpnet øynene når jeg snudde han på bena. Han bæsjet litt og nå sitter han i armen min, øynene igjen og har en ynglende bevegelse ( ser ut som rask puls eller pust for meg, men aner ikke).
V. (12.06.2024)
Svar:
Denne har nok fått en hjernerystelse, og trenger tid for enten å komme til hektene, eller så kan den også dø. Hold den inne til du ser hva som skjer.
Roar Solheim (12.06.2024)
Tjeld
Tjelden har unger i et reir like utenfor hytta vår og er absolutt ikke glad for at vi er ute. Vil den kunne venne seg til oss? Vil den kunne skade en liten hund? Kan den skade oss? Er det noe vi kan gjøre? Vi vil jo gjerne være der i ferien.
A. (12.06.2024)
Svar:
Den skader ingen, men kjefter fordi den er engstelig for ungene sine.
Roar Solheim (12.06.2024)
Hva er det med blåmeisene?
Jeg er veldig bekymret for blåmeisene. For tredje år på rad går det svært dårlig med dem. I år hadde jeg tilsammen 22 unger i tre kasser. Alle døde, på forskjellige stadier. Det siste kullet var kommet langt. Skal dette fortsette er det snart ikke blåmeis igjen. I den ene kassa ble hannen borte, så det er forståelig. Synes det er rart hvis det skyldes matmangel, for samtidig, i samme område (Løten, Innlandet), fløy det i går ut seks store, fine kjøttmeisunger.
E.G. (12.06.2024)
Svar:
Trolig problemer med å finne nok larver og insekter til ungene.
Roar Solheim (12.06.2024)
Hvordan avlive
Hei, jeg ser det flere ganger blir rådet om avliving i tilfeller med knekt vinge og andre større skader. Lurte på hva som er den mest humane og praktiske måten å gjøre dette på?
N.N (12.06.2024)
Svar:
Den mest effektive og raske metoden er å slå hodet på fuglen flatt med en stokk, stein eller lignende - det er som med ett å slå av lysbryteren.
Roar Solheim (12.06.2024)