Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 323 til 1 330 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Skadet måke
Hei funnet en måke som ikke vil fly, vært i badekaret i natt. Peser og har flakkende blik, hva gjør vi. Hadde olje rundt nebbet når vi fant den
S.K.J. (20.06.2024)
Svar:
Ser ut til å være en svartbak. Du kan holde den inne noen dager og se om den kommer seg, hvis ikke må den kanskje avlives. Prøv å finne lokale fuglefolk nær der du holder til.
Roar Solheim (20.06.2024)
Duerede.
Hvordan bli kvitt duerede på balkongen. Duenene bærer mye smitte og jeg vil ikke ha rede som er rett under kjøkkenvinduet.
E. (20.06.2024)
Svar:
Hvis de ikke har lagt egg ennå, kan du rett og slett fjerne hele redet, og stenge av slik at duene ikke kommer til.
Roar Solheim (20.06.2024)
Påfugl (?) på besøk
Denne er fotografert på Arnatveit (Bergen) 19.6.24 ca kl 13. Tror det er en påfugl. Er det vanlig at arten finnes i Norge? Forstår det slik at arten i hovedsak finnes i India/Asia.
T.M. (20.06.2024)
Svar:
Burfugl på rømmen.
Roar Solheim (20.06.2024)
skadet kråke kylling
fant en kråke med skadet fot ikke flyvedyktig enda så den er egentlig hjelpeløs hva skal jeg gjøre med den. er selv jeger så har mulighet til å avlive med våpen men jakttiden på kråke starter ikke før 15 juli. har den nå foret med brød skinke og vann spiser gledelig fra hånden min sånn den hadde gjort til sin mot å far i redet. virker som at foten begynner å bli bedre. har konkludert med at den har falt ut av reiret siden ingen andre kråkeunger driver å flyr rundt enda.
J. (19.06.2024)
Svar:
Hvis du tar deg tid, kan du fore den opp til den blir flyvedyktig og forhåpentligvis velger å fly vekk etter hvert. Det er ikke påkrevet med jakttid for å avlive skadde virveldyr.
Roar Solheim (19.06.2024)
Fuglelyd med ukjent opphavs»mann»
Hører den hver kveld i juni. Fuglen jeg jakter på navnet til, har en nedadgående kronologisk sang. Spennet er ca en kvint. Hva heter den?
M.T. (19.06.2024)
Svar:
Dessverre umulig uten opptak av lyden.
Roar Solheim (19.06.2024)
Havarerte meisekull
Hei. Opplevde i år, dvs mai/juni 2024, at fleire av kassene med kjøttmeis fekk havari, i eit inferno av fuglelopper og anna svineri. Har ikkje sett slikt før, så eg lurer på om det er sjokkvarmen i mai som har forskipla balansen i fuglekassa. Har 12 meisekasser, der 5 har enda i katastrofe med nesten flygedyktige ungar som ligg døde i reiret. Har aldri sett så mange lopper i eit og same teir før. Plar tøme kassene kvar haust, så det er ingen gamle reir frå før. Så, kan det vere varmen, her på dunnmøre, eller har fugleloppene mutert?
T.B. (18.06.2024)
Svar:
Vet dessverre ikke nok til å kunne kommentere vedrørende loppene, men fugleunger dør ofte i kasser hvis foreldrene plutselig opplever en periode med vanskeligheter med å finne nok insekter og larver.
Roar Solheim (19.06.2024)
Hvordan holder fugleunger varmen
Når fugleungene er nakne eller med pinnefjær i redet. Er de da avhengige av at en foreldrefugl ligger over dem hele tiden, eller er det stort sett om natten de får varme av foreldrene? Det kan jo være både kaldt og vått også på dagtid...
I. (18.06.2024)
Svar:
Ja, de trenger foreldrenes beskyttelse for å holde på kroppsvarmen, og for å bli varmet opp igjen dersom de blir nedkjølt i lave temperaturer.
Roar Solheim (19.06.2024)
Hvorfor har fugler faste steder de trekker til?
Hei, jeg lurer på hvorfor det er slik at ulike trekkfugler har beste steder de drar om vinteren. Hvorfor drar de ikke til det første stedet med grei temperatur, men tar seg eksempelvis hele vegen til Afrika?
M. (18.06.2024)
Svar:
Du må snu dette spørsmålet rundt. Afrikatrekkerne er egentlig afrikanske arter som flyr opp til oss for å hekke. Det gjør de fordi det skjer en eksplosjon av matproduksjon på våre breddegrader om sommeren. Fuglene vender tilbake til de stedene de kjenner fra før.
Roar Solheim (19.06.2024)